Kohti parempaa tuottavuutta

Useat konevalmistajat tarjoavat mahdollisuutta tilata koneohjausjärjestelmä tehtaalla asennettuna. Volvon tarjoaman järjestelmän nimi on Dig Assist.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Komponentit tulevat Volvolta, mutta testikoneessa oli vielä Topconin järjestelmä. Ohjelmistotoimittaja on kuitenkin vaihtunut ja jatkossa käytössä on Trimblen versio. Ominaisuuksiin kuuluu myös 3D-mahdollisuus, johon suunnitelmat ladataan Trimble Earthworks -palvelun kautta. Testitilanteessa ei 3D-mallinnuksen kokeiluun ollut mahdollisuutta, mutta 2D-järjestelmän käyttäminen onnistui mallikkaasti. Peruskoron saa määriteltyä yhdellä kaivukahvan napin painalluksella, ja myös näytön ominaisuudet vaikuttivat varsin helposti käytettäviltä.

Kyseessä on kosketusnäyttötabletti, jonka kautta voi hallita myös muita koneen toimintoja, kuten kamerajärjestelmää. Android-pohjaiseen tablettiin saa yhdistettyä myös muut Volvon tarjoamat avustusjärjestelmät.

Helpompaa työskentelyä

Dig Assist -järjestelmään saadaan tarvittaessa yhdistettyä useita erilaisia työskentelyä helpottavia ominaisuuksia. 2D mahdollistaa yksinkertaisten kaatojen ja pintojen tasaamisen ilman yhteyttä ulkopuolisiin palveluihin. Kauhan paikkaa mittaavat koneen puomistoon asennetut anturit.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

3D-järjestelmä puolestaan lisää tietoon paikannuksen ja aiemmin kehitetyn työsuunnitelman. Näitä käytetään etenkin monimutkaisemmissa infrarakentamisen projekteissa. Tiedot saadaan siis Trimble Earthworksin kautta.

Työvoimapulan vuoksi myös kokemattomille kuskeille on työnsarkaa. Volvo Active Controlin avulla esim. tasauksen tai yksinkertaisen kaadon tekeminen luonnistuu ainoastaan toista kaivuvipua vetämällä – Active Control huolehtii automaattisesti oikeasta tasosta ja kulmasta.

Lisäksi kauhallisten punnitseminen onnistuu reaaliajassa, jolloin esim. dumpperiin saadaan kuormattua täsmälleen oikean kokoinen kuorma. In-Field Designin avulla on mahdollista luoda kaivusuunnitelma suoraan tabletilta. Senttimetrien tarkkuus varmistetaan GNSS- ja RTK-navigointiteknologian avulla.

Myös muihin koneisiin

Volvo on panostanut tuottavuuspalveluihin myös muissa maarakennuskoneissa. Samaa tablettia on mahdollista hyödyntää mm. pyöräkuormainvaakana – tarkkuudeksi luvataan +/- 1–2 prosenttia. Pilvipalvelun kautta kuormaustulokset saadaan jaettua ja tallennettua myös työnjohdon tarkasteltavaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi tarjolla on omat avustajansa asfaltin levitykseen, jossa tarkkaillaan mm. lämpötilaa ja levitetyn materiaalin määrää. Työn suunnittelua helpottavat myös reaaliaikaiset sääennustukset. Dumppereiden Haul Assist -avustaja kertoo oman sijainnin, ja isommalla louhoksella myös liikennetilanteen, jolloin sopivan reitin voi suunnitella ennakkoon. Volvolla on tarjota dumppereihin myös lavavaakaa. Myös jyrille on oma apuohjelmansa, mikä avustaa tasaisen tiiviyden saavuttamisessa.

Tulevaisuuden työmailla tehokkuutta voidaan parantaa työtä avustavilla ohjelmistoilla, sekä aiempaa paremmalla seurannalla ja ennakoinnilla. Uusien järjestelmien ansiosta hyväkin kuski voi kehittyä yhä tuottavammaksi.