Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Epäsuora mittaus käytännössä

Epäsuora mittaus tarkoittaa pituusmitan ottamista kohteesta, vaikka mittaaja ja mittalaite sijaitsevat matkan päässä tästä kohtees
Tilaajalle
1. kuva: Pystysuoran seinämän korkeuden voi mitata ottamalla etäisyyden yläreunaan (1) ja sen jälkeen alareunaan (2), kun mittalaite on vaakatasossa. Tämä mittaus onnistuu, vaikka laitteessa ei ole asentokulman tunnistusta.
2. kuva: Pystysuoran kohteen korkeuden voi mitata epäsuorasti, kun etäisyydet ääripäihin mitataan (1 ja 2) ja mittalaite tunnistaa vaakatason sekä sen lisäksi kallistuskulmat ylä- ja alapisteeseen. 
3. kuva: Pystysuorasta kohteesta saa selville myös osamatkan, kun mittalaite tunnistaa vaakatason ja asentokulmat etäisyyksiin (1 ja 2). Tämä – samoin kuin edellinen mittaustapa – vaatii mittalaitteen asettamista jalustaan.
4. kuva: Etäisyyden pystysuoraan seinämään saa selville, vaikka suoraa näköyhteyttä vaakatasossa ei olisi tarjolla. Silloin laite laskee kulmantunnistuksen kautta yhdellä ainoalla yläviistoon tehdyllä mittauksella vaakaetäisyyden.