
Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan

Latausvian ei tarvitse aina johtua itse laturista. Siksi parin asian kokeileminen on tarpeen. Onneksi ennen väylätekniikan aikakautta valmistettujen koneiden ja autojen latausjärjestelmät ovat yksinkertaisia ja helppoja. Sama koskee pitkälti myös vianhakua.
Jos latauksen merkkivalo jää palamaan, vaikka moottori pyörii, on latausvika todennäköinen syy. Samoin, jos akku osoittaa tyhjenemisen merkkejä, vaikka moottori olisi ollut käynnistysten välillä käynnissä vähintään aina tunnin jakson, on syytä epäillä latausongelmaa.
Aivan ensimmäiseksi on varmistettava akun kunto kokeilemalla latautuuko se akkulaturin avulla täyteen noin vuorokaudessa. Sen jälkeen on testattava startin toiminta kokeilemalla, että täyden akun kanssa startti pyörii pirteästi.

Perustietoa latureista
Useissa eurooppalaisissa vaihtovirtalatureissa on takana kolmijohtoinen ”euroliitin”. Siihen tulee kaksi isompaa lattaliitintä, jotka on merkitty B+ ja yksi pienempi merkinnällä D+.
Vanhemmissa malleissa on ruuviliitokset, joista isompi on B+ ja pienempi vastaavasti D+. Ikävä kyllä, muunkinlaisia merkintöjä löytyy. Kytkennät ovat myös oleellisesti erilaiset, jos säätäjä on asennettu erilleen laturista.
Laturin B+ -liitin on aina yhteydessä johdolla akun plusnapaan. Tämän takia on tärkeää huomioida moottoritilassa työskennellessä, että virta ei katkea tästä johdosta pelkästään virran katkaisemisella virtalukosta.
Tavallisesti B+ -johto menee laturilta ensin startin solenoidin plusnapaan, josta taas on suora yhteys akun plusnapaan. Ohuempi D+ -johto menee latausvalon kautta virtalukolle.
Kun virta on päällä, tulee virta D+ -johtoa pitkin laturin roottorille, joka magnetoituu eli ”herää”. Jos moottori pyöri, alkaa laturi ladata. Kun herätevirtaa menee laturiin, palaa latausvalo sen läpi kulkevan virran vaikutuksesta. Laturin alkaessa ladata, se tuottaa roottorin magnetointivirran itse, eikä se ota enää herätevirtaa virtalukolta päin. Näin kun magnetointivirta ei enää kulje D+ -johdon kautta, sammuu merkkivalo.
Latausvalo juoruaa vioista
Jos merkkivalo jää pysyvästi palamaan, vaikka moottori pyörii, on jotain vialla. Yksinkertaisin syy on hihnan katkeaminen. Aina hihnan ei tarvitse olla poikki, sillä liian löysällä oleva hihna tai pahasti kuluneet hihnapyörät voivat aiheuttaa niin suuren luiston, ettei riittävää latausta synny. Kannattaa muistaa, että kiilahihna siirtää voimaa sivureunoillaan, eikä siis saa koskea alapinnaltaan hihnapyörään.
Moottorin käydessä himmeästi hehkuva latausvalo on myös merkki viasta. Hiilet voivat olla lopussa, jännitteensäädin rikki tai laturin tasasuuntaajan diodi viallinen. Mikä tahansa näistä vioista pudottaa laturin antamaa tehoa ja sähkö virtaa D+ -johtimen kautta laturiin päin, mikä saa lampun hehkumaan.
On myös tavallista, että merkkivalo jää palamaan moottorin käynnistyttyä ja sammuu vasta sitten, kun moottorille antaa riittävästi kierroksia. Tämäkin on usein merkki kuluneista hiilistä.
Yleismittari avuksi
Yleismittarilla tarkastetaan ensimmäiseksi akun jännite moottorin käydessä. Sen pitää olla vähintään 14 V. Heti käynnistyksen jälkeen jännite on tavallisesti hieman korkeampi ja se tasaantuu muutamassa minuutissa.
Seuraavaksi pitää mitata jännite laturin B+ -navan ja rungon välillä. Sen pitäisi olla kuta kuinkin sama kuin akulla. Jos mittari näyttää hieman alle 12 V tai enintään 12,7 V, laturi ei ilmeisesti lataa lainkaan ja jossain on vika.
Lataamisen yksi ehto on, että virtalukolta tulee latausvalon kautta herätevirta. Kätevä keino tarkastaa D+ johdin, on ottaa 3–5 W:n lamppu ja kytkeä se maan ja D+ -johtimen väliin. Nyt pitäisi sekä koelampun että latausvalon syttyä.
Muussa tapauksessa sähkö ei lähde virtalukolta, latausvalo on rikki tai laturille menevä johdin on jostain poikki.
Jos sähkö tulee D+ -navalle, on seuraavaksi syytä epäillä latausjännitteen säätimen olevan rikki. Uusi säädin maksaa tavallisesti 10–50 euron tietämissä, joten vian selvittäminen uudella osalla kokeilemalla ei maksa liikaa. Mikäli jännitteensäädin on ehjä, vika löytyy toden näköisesti laturista.



Osaston luetuimmat
- Teknisesti nykyaikaisen traktorin kunnostus omin voimin kannattaa – näin käytetty traktori saatiin haudan partaalta takaisin hommiin16.2.2021
- IH 784 -traktorin rikkoutuneen hydrauliikkapumpun uusimisen yhteydessä huollettiin koko keskusventtiilistö – näin korjattiin traktorin tehoton nostolaite27.4.2022
- Hitsaussarja osa 8: Nämä ovat yleisimmät hitsausvirheet – virheiden syyt kannattaa selvittää7.2. Tilaajalle
- Viking VS on tilakoon tuulivoimala, joka soveltuu omavaraiseen energiantuotantoon – yksikkö on helppo pystyttää ja huoltaa7.2. Tilaajalle
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin4.6.2020