Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneurakoinnin hintatiedot 2013 – tasaista nousua

Työtehoseura (TTS) seuraa maatalouden koneurakoinnin hintatasoa joka toinen vuosi urakoitsijoille lähetettävällä kyselyllä. Keväällä 2013 kysely lähetettiin noin 1 560 urakoitsijalle. Siihen vastasi noin 720 urakoitsijaa.
Kuva: Uolevi Oristo
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuva: Työtehoseura
Kuva: Työtehoseura

Monissa töissä taksat ovat nousseet tyypillisimmin noin viiden prosentin vuosivauhtia. Yleisimmissä peltotöissä hehtaaritaksat näyttävät kuitenkin kehittyvän varsin maltillisesti. Leikkuupuinnissa, kylvössä ja kasvinsuojeluruiskutuksessa vuotuinen korotus on ollut vajaan kahden prosentin vuosivauhtia. Osaksi yleisimpien peltotöiden maltillista hintakehitystä selittää se, että niissä on paljon pienimuotoista urakointia omaan käyttöön hankitulla koneella. Osaltaan hehtaaritaksojen nousua hidastaa myös koneiden koon kasvu. Vaikka tuntikustannukset kasvavat, myös kapasiteetti kasvaa, eli samassa ajassa tehdään suurempia pinta-aloja. Konetyön kustannusten kohoaminen näkyykin enemmän tuntihinnoissa, jotka ovat jo pidempään nousseet nopeammin kuin muut yksikköhinnat.

Esimerkiksi leikkuupuintia urakoidaan keskimäärin noin 100 hehtaaria. Pienemmillä, työleveydeltään alle kolmen metrin leikkuupuimureilla urakoidaan keskimäärin 33 hehtaaria. Kun koneet on ostettu urakointikäyttöön, ovat urakoidut alat selvästi suurempia.

Yli kuuden metrin puimureilla urakoidaan keskimäärin 300 hehtaaria. Suurimmat yhdellä puimurilla puitavat pinta-alat olivat noin 500–600 hehtaaria. Urakointi ammattimaistuu Keskimäärin joka toisella koneurakointia tekevällä olisi kapasiteettia lisätä urakointimääriään. Moni arvioi pystyvänsä tuplaamaan nykyisen urakointimäärän.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvua ainakin jollakin osa-alueella odottaa noin 27 prosenttia vastaajista. Lähes kaksi kolmesta arvioi oman urakointitoimintansa pysyvän lähitulevaisuudessa nykyisellä tasolla. Noin 10 prosentilla vastaajista urakointitoiminta tulee vähenemään. Kasvua hakevat ovat liikevaihdoltaan keskimäärin isompia kuin urakointia vähentävät, eli urakointi tulee edelleen ammattimaistumaan ja keskittymään siihen erikoistuville yrittäjille.

Taksoja tarkastellessa kannattaa muistaa, että hintavaihtelu on suurta. Vaihtelua on sekä paljon että vähän urakoivien joukossa, mutta kaikkein alimmat hinnat ovat yleensä vain vähän urakoivien hintoja.

Vuoden 2012 toteutuneet urakointihinnat on julkaistu TTS:n tiedotesarjassa: Konetyön kustannukset ja tilastolliset urakointihinnat. TTS:n tiedote, Maataloustyö ja tuottavuus 3/2013 (645. 12 s. 12,90 euroa). Tiedotteen voi ostaa TTS:n verkkokaupasta: www.ttskauppa.fi.