
Maxpo uudella alueella

Doosanin osastolla oli esillä uusi lyhytperäinen DX140R -kaivukone, joka painaa 14,3 tonnia. Moottorina on nelisylinterinen ja 81-kilowattinen Cummins. Vakiovarusteisiin kuuluvat 2,45-metrinen kaivuvarsi, 700-milliset telat, vasarahydrauliikka, kuusi työvaloa, ilmaistuin ja ilmastointi. (IS)

Doosan osti elokuussa 2008 Moxy-yhtiöt, joten nykyään dumpperit myydään Doosan Moxy -tuotenimellä. Maxpossa esillä oli 31,3 tonnia painava MT31, jonka lavan kantavuus on 28 tonnia. Moottorina on 255 kW:n Scania. Doosan Moxyn erikoisuus on erillisjousitettu etu- akseli, jonka kerrotaan parantavan koneen maastokelpoisuutta ratkaisevasti. (IS)

Turun Konekeskus esitteli uutta Stark MV-18 -maansiirtovaunua. Soralavan tilavuus on 10 m³, sivulaidat ovat 80 cm korkeat ja lavan pohjan mitat 5,5 x 2,4 m. Vakiovarustukseen kuuluu 22-tonninen Nurmi -parikippi, hydraulinen aisajousitus, etuakselin jarrut (taakse lisävarusteena), työkalupakki sekä telineet kangelle ja lapiolle. Vakiovarustukseen kuuluu myös maantiekäyttöön sopivat Michelin Cargo- XBib -vyörenkaat, joissa voidaan käyttää tavallisia "kärrynpyöriä" alhaisempaa painetta. Rengas puhdistuu helposti, ja sen vierintävastus on alhainen. MV-18 -vaunu maksaa 33 000 e, sis. alv 22 %. (UO)

Taantuman aikanakin on teräksen ja romun liikuttava. Liebherrin osastolla oli esillä Helsingin Metallipurkaus Oy:n uusi materiaalinkäsittelykone Liebherr R 954 C. Varusteista riippuen konemalli painaa 63,5–72,2 tonnia. Moottoriteho on 240 kilowattia. (IS)

Ensimmäinen Suomeen tuotu 22-tonninen Liugong CLG 922LC -kaivukone oli esillä Maxpossa. Moottorina on kuusisylinterinen ja 116-kilowattinen Cummins. Hydrauliikan suurin tuotto on 2 x 200 litraa minuutissa. Seuraavaksi mallisarja täydentyy 25 tonnin kaivukoneella. (IS)

Hitachin ZX14-3 -uutuusmalli painaa 1,6 tonnia. Kauha ulottuu 3,5 metrin etäisyydelle. Suurin kaivusyvyys on 1,93 m. Ohjaamollisen koneen leveys on 1,04 m. Moottoritehoa kaivukoneesta löytyy 10,7 kW. (IS)

Suomen Telakone Oy:n osastolla oli mahdollisuus tutustua Indexatorin uuteen järjestelmään, jolla voidaan ohjata tela-alustaisen koneen teloja. Rototiltin ohjausjärjestelmän avulla konetta voidaan ajaa ja kääntää napeilla. Ajo toimii kuten Åkermanissa aikanaan. Toisella napilla kone kulkee suoraan eteen ja taakse, toisella napilla käännetään konetta. (IS)

Marttiini esitteli uuden kauhanpyörittäjän, joka on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä Marttiinin pikakytkin-kallistajan kanssa. Jos kauhan pyöritysominaisuutta ei tarvitse, voidaan laite helposti irrottaa kauhan ja kytkimen välistä pois. Laite painaa 380 kg ja on tarkoitettu käytettäväksi 14–24 tonnin kaivu- koneissa. Hinnaksi kerrottiin 10 000 euroa, alv 0 %. (IS)

Allu esitteli uuden OilQuick-kauhanpyörittäjälaitteen. Peruslaitteena on Indexatorin kauhanpyörittäjä, joka voidaan liittää nopeasti koneen OilQuick-pikakytkimeen. Laitteeseen taas voidaan liittää hetkessä kaikki lisälaitteet, joissa on OilQuick-liitinvarustus. Kaiken tämän kuski voi tehdä nousematta ohjaamosta. (IS)

Lametal esitteli polanteen poistoon tarkoitetun takalanan, jota voidaan painattaa hydraulisesti. Kolmipistekiinnityslaitteen yhteydessä oleva käpälä asetetaan vetokoukun alle, minkä jälkeen lanaa voidaan painattaa alaspäin sylinterillä. Terän viistoutta voidaan säätää hydrau- lisesti. Kolmeosaisessa terälaitteessa on Relax-laukaisujärjestelmä. Työleveys on 3,05 m. Hinnaksi kerrottiin 7 500 euroa, alv. 0 %. (IS)

Pienempään seulomistarpeeseen tarkoitettu Shifta-seula vaikutti kätevältä. Valovirralla toimiva järjestelmä koostuu seulasta ja 2–4 kuljettimesta. Pienestä koosta huolimatta seulan kerrotaan pystyvän seulomaan jopa 100 t maa-ainesta/päivä. Seulan hinta on 3 980 euroa ja esimerkiksi 3,5 metrin kuljettimen hinta on 3 150 euroa/kpl, alv 0 %. Hansa-Machines. (JyK)

Ruotsalainen Sandco Maskin AB on Suomen markkinoilla uusi kauhanpyörittäjien valmistaja. Sandcon pyörittäjiä löytyy kaivukoneisiin kokoluokassa 1,5–30 tonnia. Kallistuskulma laitteilla on 2 x 45 astetta. Sandcon mukaan kauhanpyörittäjien rakennekorkeus on saatu useita kilpailijoita matalammaksi. (IS)

MobiMaster on ADR-hyväksytty polttoaineen tankkaussäiliö, joka on tarkoitettu kuljetettavaksi esim. avolava-autolla. Säiliön tilavuus on 450 litraa ja paino tyhjänä n. 50 kg. Säiliön varustukseen kuuluu tankkauspumppu ja pinnankorkeu-den mittari. Säiliöllä on viiden vuoden takuu. Tarjoushinta messuilla oli 1390 euroa. Lisätietoja osoitteesta www.tampereenoljytukku.com (JyK)

Tamtronin osastolla esiteltiin energiapuun mittaukseen tarkoitettua vaakajärjestelmää. Vaaka-anturi asennetaan rotaattorin ja kouran väliin. Anturi on itse asiassa hydraulisylinteri, jonka paine muuttuu kuorman mukaan. Toisin sanoen punnitus perustuu sylinterissä olevan nesteen paineen mittaukseen. Mittaustapa on dynaaminen, eli kouraa ei tarvitse pysäyttää mittauksen ajaksi. Anturi on tukevarakenteinen, jotta se kestää jäätyneiden puiden irrotuksessa syntyvät iskut. Vaakaa on valmistettu jo vuosia Ruotsissa, Tamtron hankki sen tuoteoikeudet viime vuonna. Vaaka maksaa noin 4 000 euroa. (UO)

GreenMech on hakkuri, jonka jälleenmyynti on juuri alkamassa Suomessa. Mallisarjan järeämmissä hakkureissa on pyöreistä terälapuista koostuva terä, joka yrityksen edustajan Tony Turnerin mukaan on osoittautunut tehokkaammaksi ja edullisemmaksi kuin perinteinen suora terä. Pyöreät terät ovat näyttäneet kyntensä varsinkin vuokrauskäytössä olleissa hakkureissa, kertoi Tony. Lisätietoja voi kysellä maahantuojalta: www.hansamachines.fi (JyK) ã

Novatron on suomalainen yritys, joka kehittää ja markkinoi työkoneisiin tarkoitettuja koneohjausjärjestelmiä. Tuotevalikoiman yksinkertaisinta ja samalla edullisinta päätä edustaa Easy Dig -kaivukoneen mittausjärjestelmä. Siinä kaivukoneen puomiin asennetaan Gps-antureita, joiden signaalien perusteella järjestelmä kertoo kaivukoneen kuljettajalle oikean syvyyden ja kallistuksen. Järjestelmä nollataan työmaalla johonkin tunnettuun pisteeseen, johon verraten järjestelmä tietää kauhan kärjen aseman. Easy Digjärjestelmä maksaa noin 6 000 euroa. (JyK)

Novatronin kehittynein Vision 3D -järjestelmä koostuu Gps-antureista (jotka kiinnitetään kauhaan ja puomiin) sekä suuresta näyttöpaneelista. Antureiden avulla järjestelmä tietää kauhan kärjen aseman senttien tarkkuudella, ja kuski pystyy reaaliaikaisesti seuraamaan kaivutyön edistymistä suunnitelmiin nähden. Näytössä näkyy samalla kertaa kauhan kuva sivusta ja edestä, sekä suunniteltu kaivutaso. Kuskin ei tarvitse välttämättä edes nähdä kauhaa, vaan työ voidaan tehdä pelkän näytön perusteella. Satelliittipaikannuksen ansiosta järjestelmä tietää aina missä kone on. Järjestelmä on konekohtainen ja sen hintaluokka on noin 60 000 euroa.

Nokian Renkaat esitteli Max- possa uuden Loader Grip 2 -rengasmallin, joka on tarkoitettu pyöräkuormaimiin, kurottajiin ja muihin monipuolisella alustalla työskenteleviin koneisiin. Renkaan tuotanto alkaa marraskuussa, ensimmäinen koko on 15,5R25. Sen kantavuus on 50 km/h nopeudella 3 550 kg ja kuormauskäytössä alle 10 km/h nopeudella 5 800 kg. Mallisto täydentyy vuoden 2010 aikana. Vyörakenteisen Loader Grip -renkaan suunnittelussa on panostettu veto- ja sivuttaispitoon. Vyörakenteen ansiosta kosketuspinta on suuri ja rengas puhdistuu hyvin. (UO)

Suomessa kehitetty Arctic Battery Heater -akkulämmitin helpottaa talvisia liikkeellelähtöjä. Lämmityslaite pitää ajoneuvon akun lämpi- mänä, kun ajokki on kytketty lämmitysjohtoon kiinni. Jos roikan käyttö ei ole mahdollista, lämmöneristys pitää akun lämpötilan plussan puolella useita vuorokausia, vaikka pakkasta olisi reilustikin. Järjestelmä voidaan asentaa erikokoisiin akkuihin. Hinta on varusteista riippuen 419–489 e, veroineen. (TI)

YTM-Industrialin osastolla esiteltiin uutta työkoneiden automaattista sammutusjärjestelmää. Konehuoneeseen asennetaan muoviletku, joka paineistetaan. Tulipalon syttyessä letku katkeaa ja paine poistuu järjestelmästä, jolloin venttiili aukeaa ja suihkuttaa moottoritilaan sammutetta. Työkoneissa käytettävä sammutusaine on kalvovaahtoa, jossa on samoja sammutuskemikaaleja kuin jauheissakin. Sammutteen sisältävät fluoriyhdisteet muodostavat kalvon palavan aineen päälle. Järjestelmä maksaa asennettuna noin 3 000 euroa, mutta sen hankinnalla voi säästää vakuutusmaksuissa. (UO)

Kaikki tällä hetkellä tuotannossa olevat renkaat tehdään Nokian TRI 2 -renkaan uudesta seoksesta, joka on aikaisempaa kestävämpi. (UO)

Halavatun Papat viihdytti yleisöä Koneviestin osastolla. Reilu meininki ja luotettava tekniikka olivat kovasti yleisön mieleen. (UO)

Euromaster pinnoittaa Porissa raskaan kaluston renkaita. Pinnoitetut renkaat maksavat yleensä noin kaksi kolmannesta uuden rengaskerran hinnasta. Koneessa oleviin renkaisiin voidaan leipoa uusi pinta, mikäli rungot ovat hyväkuntoiset, ja kone voi seistä noin viikon ajan pukeilla, minkä pinnoituskeikka Porissa kestää. Pelkän pinnoituksen hinta on noin puolet uusien renkaiden hinnasta. Pintamalleja on runsaasti, sillä tarvittavat muotit voidaan tehdä kopioimalla pintamalli uudesta renkaasta. Tällainen muotti kestää muutaman kymmenen renkaan pinnoituksen, mikä kattaa harvinaisten rengastyyppien osalta pitkän ajan tarpeen. (UO)

Finndoor-taiteoven elementtien välissä olevan tiivisteen rakennetta on muutettu. Rinnakkaisissa ovissa on U-malliset tiivisteet, jotka ovat erikätiset, ts. toisessa on U-mallinen sisäpinta ja toisessa ulkopinta. Tiivistepinta on suuri ja tiivisteiden kaarevan muodon ansiosta "ulko- ja sisäkaarre" menevät lusikkatyyliin tiivisti vastakkain. 5 x 5 metrin ovi maksaa verottomana noin 2 250 euroa. (UO)

Weteraanikoneita oli muistettu perinneosastolla. Lokomo Teräskarhu 9 -moottoritiehöylä painaa repijällä tai työntöterällä varustettuna lähes kymmenen tonnia. Pituutta höylällä on 7,5 metriä. Moottori on 60 hevosvoiman, kuusisylinterinen diesel-Perkins. (TI)

Tilapäiseen työmaan merkitsemiseen oli tarjolla kätevä kokoontaitettava keila. Kartion päässä on irroitettava vilkkuva led-valo, myös heijastinvarustus on riittävä. Lisätietoja voi kysellä osoitteesta www.nchsuomi.fi (JyK) ã

Valmet 20 tuli markkinoille vuonna 1952. Punaista Valmetia valmistettiin vuoteen 1962 mennessä noin 9 800 kappaletta. Tehoa traktorista löytyi 19,5 hevosvoimaa. Tämä yksilö on vuodelta 1956. Taakse on kiinnitetty leimikon myrkytykseen käytetty ruisku. (TI)
Tero Ikäheimonen, Jyrki Karkinen, Ismo Sairanen ja Uolevi Oristo
Maxpo-messut järjestettiin tänä vuonna uudessa paikassa Hyvinkään lentokentällä. Edelliseen Sipoon Talmassa vuonna 2007 järjes- tettyyn näyttelyyn nähden tilaa näytteilleasettajille oli reilusti. Osastot oli asetettu kiitoradan kahta puolta. Lentokentälle olisi kyllä mahtunut huomattavasti enemmänkin olisi osastoja. Syyskuun 3.–5. päivä järjestetyssä tapahtumassa oli 138 näytteilleasettajaa, eli lukumääräisesti enemmän kuin edellisellä kerralla. Näyttelyvieraiden autoille oli tilaa reilusti, ja tiet vetivät liikennettä kohtuullisen hyvin. Toista näyttelypäivää vasten yöllä ja seuraavana aamuna satoi runsaasti vettä, mutta alue kuivui nopeasti. Näyttelyvieraiden kannalta oli harmillista, että neljä isoa koneiden maahan- tuojaa ei osallistunut Maxpo 2009 tapahtumaan lainkaan. Laskettaessa yhteen näiden yrityksien vuotuinen maarakennuskoneiden myyntimäärä maassamme, myyntivolyymista hyvin suuri osa oli jättäytynyt pois. Paikalta puuttuivat konemerkkeinä Volvo, New Holland, Manitou, Caterpillar ja Komatsu. Koneiden maahantuojat olivat järjestäneet yrityksiensä pihoille omat kone-esittelypäivät samaan aikaan Maxpon kanssa. Kävijöiden kannalta yksi päivä ei riittänyt kunnolla sekä Maxpoon että varjonäyttelyihin tutustumiseen. Syynä Maxposta pois jäämiseen oli osaltaan taantuman tähden verkkaisesti käyvä konekauppa. Kentältä kuului myös kommentteja Maxpoa järjestävän organisaation pitämistä korkeahkoista näyttelytonttivuokrista. Investointia ei pidetty suhteessa oikean suuruisena siihen, minkä verran messuihin osallistuminen olisi tuonut uusia konekauppoja.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Armeija laittoi käytetyn tavaran huutokaupassa kiertoon – uusiokäyttöön mm. maastokelposia ajopelejä
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä