Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Jari Åsenbryggille koneammattilaisuus on elämäntapa – ”Peltorit päässä ei voi ajaa konetta”

MaatalousKonemessuilla Koneviestin osastolla oli Eemeli Linnan haastateltavana Jari Åsenbrygg, joka on viljelijä, maatalouskoneurakoitsija sekä korjaamoyrittäjä.

Jari Åsenbryggillä on reilun 100 hehtaarin viljatila ja laajamittaista traktoriurakointia. Näiden toimien sivussa miehellä on konepaja, jossa ylläpidetään ja korjataan omia sekä muiden koneita. Maatalousurakoinnin pariin mies päätyi, kun omalla tilalla karjanpito lopetettiin ja tilan koneet olivat vielä käyttökunnossa.

Nyt Åsenbrygg hoitaa talvisin pääsääntöisesti kolmella koneella lumiurakointia aurauksesta hiekoitukseen. Korjaamohommia tehdään lumitöiden ohessa. Keväällä mukaan tulevat maatalousurakointihommat eli muokkaus, kylvö, lietteenajo ja ruiskutukset. Kesäisin puolestaan tehdään rehua kahdella noukinvaunuketjulla.

Korjaamopuolella tehdään paljon koneiden muutostöitä. Suurimmat projektit ovat olleet erilaisten pumppukuormainten rakentaminen, kivikoneen roottoreiden muutaminen hydraulisiksi sekä maansiirtokärryjen teko. Pikaisia korjaustöitä tehdään nopealla tahdilla isojen projektien ohessa. Tänä kesänä Åsenbryggillä on ollut korjaamolla ensimmäisen kerran palkattu työmies.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneita Åsenbrygg ostaa pääosin käytettyinä. Hän seuraa aktiivisesti konekauppojen sivustoja, ja omien sanojensa mukaan hänellä on jatkuvasti ”haku päällä”. Kun sopiva kone tulee kohdalle, niin tällöin pitää olla valmis ostamaan se. Koneiden osalta Åsenbrygg luottaa tiettyihin, käytössä luotettavaksi todettuihin konemerkkeihin, joiden laatu kestää aikaa.

Koneajossa Åsenbrygg kuullostelee jatkuvasti koneen toimintaa. Hän tuntee koneiden äänimaailman ja huomaa koneen tärinästä, äänistä ja vaihteiston käyttäytymisestä, jos jokin ei pelaa. ”Peltorit päässä ei voi ajaa konetta,” Åsenbrygg toteaa. ”Jos koneella halutaan tienata, niin saat olla aika herkillä, ettet aja niitä romuksi asti”, hän jatkaa.

Tämä vuosi on ollut koneurakoitsijalle haasteellinen, kun kulut ovat nousseet ja on joutunut laskemaan uudelleen polttoainemenot, kompponentien ja osien hinnat jne. Myös osien saatavuus on ongelma, ja toimitusajat joillekin varaosille ovat todella pitkät. ”Ennen jostain osasta pyydettiin tarjousta. Nykyään joutuu kysymään, saako osaa ylipäätään”, Åsenbrygg kertoo.

Haasteista huolimatta koneammattilaisuus on Åsenbryggille elämäntapa. Onnistumisen hetket tulevat konekorjaamon puolelta, kun joku vika saadaan korjattua ja konetoimimaan tai kun pitkä projekti saadaan päätökseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY