Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kverneland Groupin myyntijohtaja Stéphane Deleens tuskailee yleistä hintojen nousua – ”Pelkäämme viljelijöiden kohta sanovan, että nyt riittää!”

Myynti ei Kvernelandilla ollut kovin korkealla koronan aikaan. Pahimman aallon jälkeen tilanne tuntui tasaantuvan ja ilmassa oli jo toiveikkuutta, sillä maatalousyrittäjät uskalsivat taas investoida enemmän.
Stéphane Deleens, Kverneland Groupin Ranskan myyntijohtaja.
Stéphane Deleens, Kverneland Groupin Ranskan myyntijohtaja. Kuva: Marja Vehkala

Stéphane Deleens, haastattelu Ranskan Space-näyttelyssä

  • Kverneland Groupin Ranskan myyntijohtaja.
  • Sota Ukrainassa on kurittanut myyntiä, samaan aikaan hintoja on pitänyt nostaa.
  • Ranskassa viljelijoillä on ollut ongelmia esim. kuivuuden takia.

Pahimman korona-aallon jälkeen tilanne maatalouskonemarkkinoilla tuntui tasaantuvan ja ilmassa oli jo toiveikkuutta, kertoo Stéphane Deleens, joka on Kverneland Groupin Ranskan myyntijohtaja.

”Mutta nyt perään tuli sota ja meillä on samaan aikaan hintakriisi. Kriisi on aiheuttanut kaiken meille oleellisen kallistuminen: teräksen, kuljetusten ja energian.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Olemme joutuneet nostamaan hintoja, mutta olemme tehneet nostot pienissä erissä, 3–4 kuukauden välein. Hintoja pitäisi vieläkin nostaa, jotta saisimme koko nousun kuitatuksi. Pelkäämme että viljelijät sanovat kohta, että nyt riittää.”

Samaan aikaan maatalousyrittäjät ovat kohdanneet myös muita ongelmia. Esimerkiksi poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi karjankasvattajat ovat joutuneet turvautumaan ostorehuun, jonka hinta on kasvaneen kysynnän vuoksi noussut. Samoin ovat nousseet hivenaineiden ja lannoitteiden hinnat.

Kulujen noustessa on tingittävä jostain. Koska pääasia on eläimet, niiden tulee saada kalliit rehunsa sekä ravinteensa. Sen lisäksi pitäisi kylvää ja korjata rehusato.”

”Olemme nähneet, että ensimmäiseksi maatalousyrittäjä lykkää lisälaitteiden hankintoja. Ja jos tilanne tuntuu vieläkin epävarmemmalta, siirretään myös koneiden uusimista. Tämän näkymän vuoksi olemme varautuneet ensi vuonna kysynnän laskuun.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Toisaalta maatalousyrittäjät pyrkivät ostamaan kuitenkin joka vuosi jotain, sillä verotus suosii konekannan uusimista. Mitä enemmän konekantaa uusii, sitä vähemmän yrittäjä maksaa veroja. Ehkä 2–3 vuoden kuluttua tilanne on jo tasaantunut niin, että tilanteet ovat ennustettavampia. Nyt aaltoilu on niin äkkinäistä, että ennustettavuutta ei juuri ole.”