Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sähköperuna uudistui

Takavuosien keksintöön, sähköperunaan, on liitetty Bluetooth-linkki, joka lähettää tablettiin tai älypuhelimeen jatkuvaa äänisignaalia. Ohjelma piirtää signaalista aaltokäyrää, jonka avulla perunan liike ja mahdolliset kolhujen aiheuttajat voidaan linkittää toisiinsa. Linkitys voidaan tehdä myös merkkaamalla paikka ja aika tabletin ruudulla yhteen. Äänisignaalia voidaan seurata kuulokkeista.

Varsinainen kiihtyvyysantureiden keräämä tieto siirretään myös Bluetooth-yhteydellä tai USB-kaapelilla. Liittämällä kaikki tieto yhteen saadaan testattavan koneen tai linjan ominaisuudet kartoitettua tarkasti.

Oleellisena uutuutena sähköperuna voidaan kalibroida etukäteen. Kalibrointi suoritetaan testaamalla ensin, mikä on oikealle perunalle kriittinen korkeus tai pudotus. Sitten sähköperuna pudotetaan samalta korkeudelta ja katsotaan, mikä oli kiihtyvyysarvo. Näin saadaan simuloitua reaalimaailman olosuhteita ja kerättyä tarkkaa tietoa perunoiden kolhiintumisesta. Myös lämpötila voidaan liittää osaksi mittadataa.

Keräämällä lajike- ja vuosikohtaista tietoa voidaan jopa ennakoida ja säätää koneiden toimintaa sekä minimoida käsittelystä aiheutuvia vahinkoja. Potsdamin yliopistossa kehitettyä laitetta käytetään mm. Grimmen tuotekehityksessä. Hintaluokka on noin 1 500 euroa ilman tablet-laitetta (alv 0 %). www.martinlishman.com

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jussi Knaapi

Avaa artikkelin PDF