Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti

Nivalan pellolla pyörivät molempina päivinä työnäytökset, joissa pääosassa oli nurmikorjuukalusto. Tämän lisäksi näytöksessä esiteltiin kalustoa kasvustonmurskaukseen ja maanmuokkaukseen. Näyttelykentän koneet ja palvelut täydensivät näytöksiä.
Elholta oli esillä protolaite nurmen keräämiseen matolla silppuriin. Noukkimen alla on teliakselille ripustetut leveät kannatinrullat. Massaa liikutetaan vain sivuttain, kun hakkuri on sijoitettu poikittain. Tällä vältetään kalliiden kulmavaihteiden käyttö hakkurin voimansiirrossa kokonaan.
Elholta oli esillä protolaite nurmen keräämiseen matolla silppuriin. Noukkimen alla on teliakselille ripustetut leveät kannatinrullat. Massaa liikutetaan vain sivuttain, kun hakkuri on sijoitettu poikittain. Tällä vältetään kalliiden kulmavaihteiden käyttö hakkurin voimansiirrossa kokonaan.  Kuva: Seppo Pentti
Nivala

Nivalan maaseutunäyttely

  • Noin 130 näytteilleasettajaa.
  • Arvioitu kävijämäärä noin 12 500.
  • Markkinakenttä ja työnäytökset

Nivalan näyttely osoitti jälleen kerran, että erilaiset työnäytökset kiinnostavat. Yksittäisen koneen esittelyaika on lyhyt, mutta koneen näkeminen työssä on aina kiinnostavampaa kuin koneen katsominen paikallaan. Toki työnäytöksessä konetta päästään näkemään vain hetken läheltä – niin läheltä, kuin se turvallisesti on ylipäänsä mahdollista.

Ehkä näyttelyn kannalta yölliset sateet ja kohtalaisen poutainen näyttelyaika vaikuttivat merkittävästi vierailijamäärään. Omat työt kotona eivät oikein onnistuneet sateiden välissä, jolloin oli mahdollista poiketa tutustumassa uuteen tekniikkaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yleinen suuntaus nurmipuolella on pelkkä niitto tai niitto kevyellä murskauksella, jolloin kasvusto saadaan ohjattua haluttuun suuntaan. Runsaasti energiaa vaativasta murskaamisesta on vähitellen luovuttu. Näytös oli tiettävästi suurin lajissaan tänä kesänä.

Claas Liner 4900 on aivan uusi 4-roottorinen hinattava karhotin, joka korvaa vanhan mallisarjan. Uutuuden liikkeiden hallinta hoidetaan sähköisesti. CLAAS Liner 4900 on mallisarjansa suurin karhotin 15 metrin työleveydellään. Karhotin voidaan etukannattimen C-profiilista valmistetun kaksoisteleskoopin ansiosta kaventaa 10,10 metrin työleveyteen. Yksittäinen roottori voidaan nostaa esteen yli. (Hankkija)
Claas Liner 4900 on aivan uusi 4-roottorinen hinattava karhotin, joka korvaa vanhan mallisarjan. Uutuuden liikkeiden hallinta hoidetaan sähköisesti. CLAAS Liner 4900 on mallisarjansa suurin karhotin 15 metrin työleveydellään. Karhotin voidaan etukannattimen C-profiilista valmistetun kaksoisteleskoopin ansiosta kaventaa 10,10 metrin työleveyteen. Yksittäinen roottori voidaan nostaa esteen yli. (Hankkija) Kuva: Seppo Pentti
Kuhn Intelliwrap WBP 3165 on muuttuvakammioinen paalain-käärin-yhdistelmä. Kuhnissa on 3D-käärintekniikka, jonka patentti on vapautunut NHK-Keskukselta. Esikammiotekniikka ja viisi multigrip–hihnaa pyörittävät paalia alusta lähtien. Paalaajalla voidaan tehdä 80-165-senttisiä paaleja. (Lantmännen Agro)
Kuhn Intelliwrap WBP 3165 on muuttuvakammioinen paalain-käärin-yhdistelmä. Kuhnissa on 3D-käärintekniikka, jonka patentti on vapautunut NHK-Keskukselta. Esikammiotekniikka ja viisi multigrip–hihnaa pyörittävät paalia alusta lähtien. Paalaajalla voidaan tehdä 80-165-senttisiä paaleja. (Lantmännen Agro) Kuva: Seppo Pentti
Ajosilppureita Suomessa lienee jo noin kolmesataa. Kuvassa on Kalajoen Nelivedon New Holland FR 780 varustettuna Kemperin kolmemetrisellä noukkimella, joka syöttää karhoa tasaisesti silppurin kitaan. Silppurin omistajan mukaan koko koneen kapasiteetti on parantunut noukkimen vaihdon ansiosta. (Agritek)
Ajosilppureita Suomessa lienee jo noin kolmesataa. Kuvassa on Kalajoen Nelivedon New Holland FR 780 varustettuna Kemperin kolmemetrisellä noukkimella, joka syöttää karhoa tasaisesti silppurin kitaan. Silppurin omistajan mukaan koko koneen kapasiteetti on parantunut noukkimen vaihdon ansiosta. (Agritek) Kuva: Seppo Pentti
Konekentän tehokkain laite oli Claas Jaguar 990, jonka 12-sylinterisen MAN-moottorin teho on 925 hv. Kyseinen ajosilppuri on uudella V-MAX 42 silppurikelalla. Satoa kerätään Kronen ZX 470 GL -noukinvaunuun. (Hankkija)
Konekentän tehokkain laite oli Claas Jaguar 990, jonka 12-sylinterisen MAN-moottorin teho on 925 hv. Kyseinen ajosilppuri on uudella V-MAX 42 silppurikelalla. Satoa kerätään Kronen ZX 470 GL -noukinvaunuun. (Hankkija) Kuva: Seppo Pentti
JCB:hen on kytketty eteen Pöttingerin 351 Alpha Motion Pro -niittomurskain ja taakse 352 C F-niittokone ruuvikarhottimella. Tällöin on mahdollista kerta-ajolla kerätä molempien yksiköiden sato yhteen karhoon ilman erillistä karhottamista. Takaniittokoneen sato voidaan myös jättää karhottamatta, kun takapelti käännetään ylös. (NHK)
JCB:hen on kytketty eteen Pöttingerin 351 Alpha Motion Pro -niittomurskain ja taakse 352 C F-niittokone ruuvikarhottimella. Tällöin on mahdollista kerta-ajolla kerätä molempien yksiköiden sato yhteen karhoon ilman erillistä karhottamista. Takaniittokoneen sato voidaan myös jättää karhottamatta, kun takapelti käännetään ylös. (NHK)  Kuva: Seppo Pentti
McHale Fusion 3 on edelleen markkinajohtaja paalain-käärin-yhdistelmissä. Paalain-käärin-kokonaisuus on onnistuttu tekemään kompaktin kokoiseksi. Käärin kiertää paalia pystysuunnassa. Paalain on kiinteäkammioinen ja paalikammio avautuu melko ylhäältä takaa, jolloin takana alhaalla olevat rullat ovat kiinteitä. (Turun Konekeskus)
McHale Fusion 3 on edelleen markkinajohtaja paalain-käärin-yhdistelmissä. Paalain-käärin-kokonaisuus on onnistuttu tekemään kompaktin kokoiseksi. Käärin kiertää paalia pystysuunnassa. Paalain on kiinteäkammioinen ja paalikammio avautuu melko ylhäältä takaa, jolloin takana alhaalla olevat rullat ovat kiinteitä. (Turun Konekeskus) Kuva: Seppo Pentti
Kverneland FastBale on jatkuvatoiminen paalain, jossa paalia kasvatetaan kahdessa kammiossa vuorotellen. Karhoa voi noukkia kitaan keskeytyksettä, sillä ensimmäisessä kammiossa valmistuu pientä paalia samalla kun toisessa on sidonta menossa. Paali kasvatetaan lopulliseen kokoon toisessa kammiossa. Paalikoko on 120 cm. Sidonta on muovilla tai verkolla. (Agritek)
Kverneland FastBale on jatkuvatoiminen paalain, jossa paalia kasvatetaan kahdessa kammiossa vuorotellen. Karhoa voi noukkia kitaan keskeytyksettä, sillä ensimmäisessä kammiossa valmistuu pientä paalia samalla kun toisessa on sidonta menossa. Paali kasvatetaan lopulliseen kokoon toisessa kammiossa. Paalikoko on 120 cm. Sidonta on muovilla tai verkolla. (Agritek) 
Harjan pitää olla helposti saatavilla, jotta siivous tulee tehtyä. Kyseisiä harjoja voidaan käyttää trukkipiikeillä tai rehupiikeillä, jolloin siivouksesta tulee helppoa ja nopeaa. Harjoja voidaan käyttää ulkona ja sisällä. Harja on kotimainen. (Reisjärven hevoskeskus Oy)
Harjan pitää olla helposti saatavilla, jotta siivous tulee tehtyä. Kyseisiä harjoja voidaan käyttää trukkipiikeillä tai rehupiikeillä, jolloin siivouksesta tulee helppoa ja nopeaa. Harjoja voidaan käyttää ulkona ja sisällä. Harja on kotimainen. (Reisjärven hevoskeskus Oy) Kuva: Seppo Pentti
Vredo valmistaa lietekalustoa ja kylvökoneita. Molemmissa yhteisiä komponentteja ovat kaksoiskiekkovantaat. Kaksoiskiekko avaa maan, johon muodostuvaan uraan kylvökoneesta syötetään siemen. Tämän jälkeen ura suljetaan, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan. (Tomas Kjellman)
Vredo valmistaa lietekalustoa ja kylvökoneita. Molemmissa yhteisiä komponentteja ovat kaksoiskiekkovantaat. Kaksoiskiekko avaa maan, johon muodostuvaan uraan kylvökoneesta syötetään siemen. Tämän jälkeen ura suljetaan, jolloin kosteus ei pääse haihtumaan. (Tomas Kjellman)  Kuva: Seppo Pentti
ROC RT 730 on uusi malli, jossa on samat ominaisuudet kuin isommissakin ROC-karhottimissa. Työleveys on maksimissaan 7,3 metriä ja kapeimmillaan 5,95 metriä, kun lohkot ovat yhdessä. Noukinkarhottimen etu on puhdas rehu, kun sato nostetaan ylös liikuttamatta sitä vaakasuunnassa. Matoissa on korotettuja harjoja, jotta liukaskin heinä liikkuu jouhevasti. (Sievin Biohake)
ROC RT 730 on uusi malli, jossa on samat ominaisuudet kuin isommissakin ROC-karhottimissa. Työleveys on maksimissaan 7,3 metriä ja kapeimmillaan 5,95 metriä, kun lohkot ovat yhdessä. Noukinkarhottimen etu on puhdas rehu, kun sato nostetaan ylös liikuttamatta sitä vaakasuunnassa. Matoissa on korotettuja harjoja, jotta liukaskin heinä liikkuu jouhevasti. (Sievin Biohake)  
Kvernelandin 7-siipiset puolihinattavat PG-kyntöaurat olivat yksi maanmuokkausosion mielenkiintoisimmista laitteista. PG-mallissa tukipyörä on rungossa, jolloin auralla päästään lähemmäksi lohkon reunaa. Tukipyörä on kooltaan 14.9-24. Kiekkoleikkuri on vain viimeisen siiven edessä, muissa siivissä oli veitsileikkuri. (Agritek)
Kvernelandin 7-siipiset puolihinattavat PG-kyntöaurat olivat yksi maanmuokkausosion mielenkiintoisimmista laitteista. PG-mallissa tukipyörä on rungossa, jolloin auralla päästään lähemmäksi lohkon reunaa. Tukipyörä on kooltaan 14.9-24. Kiekkoleikkuri on vain viimeisen siiven edessä, muissa siivissä oli veitsileikkuri. (Agritek)  Kuva: Seppo Pentti