Satotasoa nostamalla voi leikata kustannuksia - Rehunkorjuuta Ylivieskassa

Ylivieskan ravikeskuksessa ja sen vieressä järjestetyissä tapahtumissa esiteltiin työnäytösten ja koeruutujen avulla keinoja, joilla nurmiviljelyn tuotantokustannuksia voidaan laskea. Yaran, Agrimarketin ja K-maatalouden järjestämässä Nurmi 2015 -tapahtumassa sekä Agritekin ja Konefarmin järjestämässä työnäytöksessä vieraili yhteensä yli 5 000 henkeä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Satotaso ja massojen arviointi on viimeaikoina ollut nurmenviljelyssä tapetilla. Nurmen keskisato on Suomessa alle 5 000 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilta, vaikka potentiaalia olisi yli kaksinkertaiseen satoon. Pellon peruskunnostuksesta huolehtiminen, lajikevalinta ja lannoituksen määrä ja ajoitus sekä kolmen korjuukerran menetelmä ovat tehokkaita keinoja satotason nostamiseen. Havaintomateriaalia erilaisista kasvustoista oli Nurmi 2015 -tapahtumassa tarjolla lannoitekokeiden koeruuduilla.

Pelto kannattaa lannoittaa välittömästi korjuun jälkeen, jotta kasvuaika saadaan tehokkaasti käytettyä. Näin voidaan saada jopa 1 000 kuiva-ainekiloa enemmän hehtaarilta. Oikean lajikevalinnan optimointiin Agrimarket kauppaa Sopiva-siemenseoksia, joiden lajikekoostumus voidaan suunnitella tilan omien lähtökohtien, kuten maalajien ja tuotantosuunnan mukaan.

Sadosta mittaa

Nurmi 2015 -tapahtuman järjestäjä markkinoi sadon mittausta myös sosiaalisessa mediassa pontevasti, tapahtuman yhteydessä käytettiin tunnistetta eli hashtagia #sadostamittaa. Kiinnostusta riitti, sillä esimerkiksi näyttelyssä jaossa olleet nurmen satotason mittaukseen käytettävät tikut loppuivat kesken.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maataloudessa sadon mittayksikköinä on käytetty monesti hehtaarin rehuja tai esimerkiksi viittä kärryllistä. Mutta siinä vaiheessa, kun pitäisi tietää kyseessä olevan hehtaarin tonnit, tai kärryn tilavuus, ei vastausta välttämättä löydy. Kustannusjahdissa tulisikin olla paremmin selvillä sekä sadon määrästä että sen laadusta. Näin voitaisiin vastaavasti ennakoida ostettavan täydennysrehun laatua ja määrää.

Myös tilojen välisessä kaupassa esimerkiksi vaaka puoltaa paikkaansa. Huonoimmassa tapauksessa kumpikin osapuoli tuntee hävinneensä kaupanteon jälkeen, jos määrästä ei ole mitattua tietoa, vaan se perustuu arvioon. Oma vaaka voi siis olla jopa markkinointivaltti.

Työtekniikkaan vaihtoehtoja

Viljelijöille ja urakoitsijoille riittää valinnanvaraa nurmityökoneissa niin merkin kuin työtekniikankin puolesta. Niitto ilman murskausta on konemyyjien mukaan lisännyt suosiotaan viime vuosina. Jää nähtäväksi, miten kuluvan kasvukauden märät korjuuolosuhteet vaikuttavat investointipäätöksiin tulevaisuudessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Murskattu heinää kuivuu pelkkää niitettyä nopeammin, mikä pienentää korjuuriskiä esimerkiksi kuivan heinän korjuussa. Nurmisäilörehua korjatessa selvitään lyhyemmälläkin kuivatusajalla ja liian kuivaksi pääseminen voi muodostua jopa ongelmaksi, jos kuivaa rehua ei saada kunnolla tiivistettyä aumaan tai laakasiiloon.

Useampi valmistaja esitteli Ylivieskassa niittokarhon sivuittaissiirtoon ruuvia mattokuljettimen sijaan. Ruuvi on valmistajien mukaan kevyempi rakenteeltaan ja myös edullisempi.

Tekniikka tuo apua myös satotason mittaukseen. Agrimarketin ja K-maatalouden työnäytöksissä esitellyt John Deere- ja Claas-ajosilppurit on mahdollista varustaa sadonmittauslaitteilla. John Deeren Harvest Lab -tekniikalla ajosilppuri mittaa reaaliajassa rehun kuiva-aine- ja ravintoainepitoisuudet. Näin käytettävissä on heti korjuun päätyttyä tehdyt tuorerehu- ja kuiva-ainetonnit sekä valkuais-, tärkkelys- ja kuitupitoisuudet.