
Masinistimatka Hollantiin




















Volvo-museo
Fordson-kerhon vakiokuljettaja Juha Jauhiainen aloitti päälle 4000-kilometrisen urakkansa Kuopiosta jatkaen Jyväskylän kautta Tampereelle ja Turun satamaan, josta yön kuluessa seilasimme Viking Linen aluksella Tukholmaan. Reippaahkon ajomatkan päässä odotti ensimmäinen vierailukohteemme, Volvo-museo Göteborgissa. Kokoelma oli luonnollisesti henkilöautopainotteinen, mutta karkeampaakin kalustoa oli näytillä. Traktoreita museossa oli vain muutama, enimmät Volvo- ja BM-traktorit ovat näytillä Munktell-museossa Eskilstunassa. Kaikesta näki, että entisöintityöt oli tehty huippuammattilaisten toimesta, varsinkin traktoreiden ja kuorma-autojen kohdalla oli menty kirkkaasti ylientisöinnin puolelle. Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen kohde, myös sellaiselle, jota autot eivät kovin paljoa kiinnosta. Volvo-museosta löytyy informaatiota esim. osoitteesta www.volvo.com.
Dansk Motor- og Maskinsamling
Göteborgissa vietetyn yön jälkeen siirryimme Stena Linen lautalla Tanskan puolelle Fredrikshavniin. Ensimmäinen Tanskan kohteemme oli Dansk Motor- og Maskinsamling Grenaassa, Jyllannin itäisimmässä kolkassa. Koko ajan kapenevan kylätien päässä sijaitseva museo on pyörinyt vuodesta 1993 lähtien muutaman harrastajan ylläpitämänä. Itsepalveluperiaatteella toimivassa museossa on vajaat 300 erilaista moottoria, muutamia kymmeniä traktoreita, generaattoreita, höyrykoneita, erilaisia työkoneita sekä näyttävä kokoelma vanhoja bensamittareita. Moottorit ovat ajalta 1890-1970, pääosassa ovat kotimaiset valmisteet. Museohallien lattiapinta-ala on 2100 m², koneita on sijoitettu myös ulos. Kaikenlaisia harvinaisuuksia pullollaan olevaan moottorimuseoon voi tutustua sivuilla www.motorsamling.dk
Ferguson-museo
Lajissaan Euroopan suurimmaksi mainostettu Ferguson-museo sijoittui passelisti matkalle Grenaasta Saksan rajalle, joten siellä piti poiketa, vaikka se ei matkaohjelmaan kuulunutkaan. Gludin kylässä, lähellä Horsensin kaupunkia sijaitseva yksityinen Ferguson-museo on tavallisella lypsykarjatilalla; myös täällä oli itsepalvelu, eli vieraat pistävät pääsymaksun lippaaseen ja tutustuvat koneisiin ilman opastusta. Kaiketi liki puolitoistasataa erilaista Ferguson- tai MF-traktoria käsittävä museo on avattu v. 2000, kokoelman kerääminen on aloitettu viisi vuotta aiemmin. Varsin tasokas entisöintityö on kokonaan omistajan tekemää. Vanhin kone on vuoden -42 Ford-Ferguson 2N, uusimmat taas 70-luvulta, väliin mahtuu koko Ferguson-historia kaikkine erikoisuuksineen. Museo oli hyvin tasokas, mutta liikenneopasteissa ja omistajan käytöksessä on runsaasti parantamista. Ainakin vierailumme aikana molemmat osa-alueet alittivat kaikki asteikot. Museon nettisivut ovat osoitteessa www.fergusonmuseum.dk
Gludista jatkoimme suoraan Saksan puolelle Schleswigiin, jossa yövyimme korpihotelli Waldschlöschenissä. Äärimmäisen varhaisen herätyksen jälkeen jatkoimme matkaa Hollantiin reissumme ykköskohteeseen.
Internationaal Historisch Festival
Helden-Panningenissa, lähellä Venlon kaupunkia on valtakunnallinen veteraanikonekerho HMT (Historische Motoren en Traktoren Vereniging) järjestänyt jo 27 kertaa Euroopan suurimpiin lukeutuvan IHF (Internationaal Historisch Festival) -tapahtuman. Paikka on aina ollut sama, erilaisille messuille ja näyttelyille tarkoitettu kenttä Panningenin kylän kupeessa. Tapahtuma on jatkuvasti laajentunut, niin kävijämäärän kuin alueenkin puolesta. Viiden vuoden aikana näyttelyalue on kasvanut parilla kolmella hehtaarilla, kävijämäärän kasvua on vaikeampi arvioida. Vierailijoita on luultavasti yli 50 000, ehkä huomattavasti enemmänkin.
Alue on jaettu seitsemään osastoon, eli kahteen konekenttään, työnäytösalueeseen, isojen poikien hiekkalaatikkoon, vetokilpailualueeseen, rompetoriin ja sisähalleihin. Aivan alueen tuntumassa sijaitsevat parkkipaikat sekä näytteilleasettajien leirintäalue.
Tapahtuma on kaksipäiväinen, yleensä heinäkuun viimeinen lauantai ja sunnuntai.
Pitkän ajomatkan takia retkikuntamme ennätti alueelle ensimmäisenä päivänä vasta iltapäivällä, mutta alustavan yleissilmäyksen luomiseen riitti vajaakin päivä. Suomalaisiin tapahtumiin verrattuna olennaisin ero oli tietenkin näyttelykoneiden valtava määrä, yksistään traktoreita oli parisen tuhatta. Toinen ero on toiminnallisuus. Täällä koneilla ajetaan koko ajan, ympäri ja uudelleen ympäri näyttelykenttää, innokkaimmat pöristelevät puolen hehtaarin hiekkalaatikossa erilaisten muokkauskoneiden kanssa. Hulvattomat hollantilaiset eivät suo montakaan ajatusta turvallisuudelle, mutta vauhdista ja vaarallisista tilanteista huolimatta vahinkoja ei juuri tapahdu. Ainoa vakavampi onnettomuus sattui muutama vuosi sitten hiekkalaatikolla, mistä syystä sitä ei ollut parissa tapahtumassa, mutta nyt siellä taas pöllytellään.
Parasta tässä näyttelyssä on kuitenkin sen monipuolisuus, Englannin tapahtumat esittelevät englantilaisia ja amerikkalaisia merkkejä, saksalaiset taas ovat kiinnostuneita vain ja ainoastaan omista traktoreistaan. Hollannissa on näytillä näitä kaikkia ja vielä paljon muuta, sillä traktoreita on oman valmistuksen puuttuessa tuotu lähes kaikkialta maailmasta.
Toisena päivänä olimme näyttelykentällä aamusta iltaan, aina porttien sulkemiseen saakka. Tarkoituksena oli vierailla myös eräässä paikallisessa traktorimuseossa, mutta siihen ei jäänyt enää aikaa. Toisaalta suunnilleen samat koneet olivat näytillä tapahtumassakin. Tapahtumaan voi tutustua osoitteessa www.hmtklep.nl
Jätimme taas tavattoman varhain seuraavana aamuna Venlon kaupungin ja suuntasimme Saksan kautta seuraavaan majapaikkaamme Kööpenhaminaan, välillä oli lauttamatka Putgardenista Tanskan puolelle Rödbyhavniin.
Tanskasta siirryimme Ruotsin puolelle lautalla, joka lähti Helsingöristä ja rantautui Helsingborgiin. Sitten jälleen Tukholmaan ja Vikingillä takaisin vanhaan kunnon Suomeen.
Masinistiretkikuntamme vietti tien päällä lähes 8 vuorokautta ilman ongelmia, ja olisi varmaan pärjäillyt toisenkin mokoman. Herätykset olivat aikaisia, välimatkat pitkiä ja taukoja vähän, mutta oikeat konemiehet ja -naiset osaavat sopeutua, eivätkä pienistä kitisseet. Runsaat kiitokseni kaikille mukana olleille verrattoman hyvästä matkaseurasta.
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Vetokisojen kirkasta aatelia - Mäkivetokisat, Kasukkala
- Sähköinen voimansiirto maarakennuksessa
- Ilouutinen tuleville rahtisahureille - Siirrettävän Slidetec-kenttäsirkkelin ensinäytös
- Suomen Imurikeskus Oy: Iso valikoima tuo imuvoimaa
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti