
Farmari 2010 -näyttely: Ammattiasiaa ja ajanvietettä tarjolla Mikkelissä -
Tämänvuotinen Farmari-näyttely järjestetään Mikkelin raviradalla 29.7.–1.8. Maa- ja metsätaloustuotannon lisäksi esillä ovat uusiutuva energia ja maatilan energiaratkaisut. Päänäyttelyn lisäksi kannattaa varata aikaa myös lähiseudulla sijaitseville retkikohteille.
Farmari-näyttelyn teemat kuvastavat eteläsavolaisen maaseutuyrittäjyyden ominaispiirteitä. Torstain ohjelmatarjonnassa pureudutaan maatilayrityksen hallittuun kasvuun, perjantaina tutustutaan metsäluonnon mahdollisuuksiin, lauantaina selvitetään, kuinka saadaan unelmat todeksi maaseudulla ja sunnuntaina maistellaan ”suunmukkaista suomalaista”. Teemat heijastuvat näyttelypäivien ohjelmissa, näyttelyosastoilla ja retkikohteissa.
Farmariin odotetaan 500:aa näytteilleasettajaa ja 80 000:ta kävijää. Mikkelin raviradan ympäristössä järjestettävä tapahtuma on avoinna päivittäin kello 10–18.
Nykypäivän maaseutuyrittämisessä korostuvat ammattitietojen päivitys ja ajan tasalla pysyminen. Maatalouden high tech, neuvonnan, koulutuksen ja tutkimuksen uusin anti sekä maaseudun kehittämismahdollisuudet ovatkin näyttävästi esillä Mikkelin Farmarissa. Näyttelyssä voi tutustua kone- ja laiteuutuuksiin sekä jo käytössä hyväksi havaittuihin tuotteisiin. Kotieläinammattilaisille on tarjolla monipuolista ohjelmaa kotieläinkentällä ja juhlakatsomossa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vinkkejä maatilan energiatehokkuuden parantamiseen
Uusiutuvan energian vaihtoehdot ovat monipuolisesti esillä Farmari 2010 -näyttelyn energiaosastolla. Osaston pääteemat ovat uusiutuva energia ja energiaomavarainen maatila. Osastolla on paikalla koko näyttelyn ajan ProAgrian ja Metsäkeskuksen bioenergianeuvojia ja alan yritystoimijoita, jotka antavat käytännön vinkkejä energiakustannusten pienentämiseen. Lisäksi tarjolla on vaihtoehtoja uusiutuvan energian tuotantoon puuta, biokaasua, tilakohtaista pientuulivoimaa ja aurinkokeräimiä hyödyntämällä.
Osastolla on nähtävillä muun muassa maatilakäyttöön tarkoitetttu CHP-hakevoimala, erilaisia aurinkokeräimiä ja tilakohtainen pientuulivoimala. Esillä on myös energiapuun korjuu- ja haketusketju, klapikoneita, puunpilkkojia sekä biokattiloita ja polttolaitteita.
Farmarilla valtakunnalliset pääyhteistyökumppanit
Farmarin järjestäjä, ProAgria Etelä-Savo, on neuvotellut tapahtumalle kuusi valtakunnallista pääyhteistyökumppania. Farmarin järjestelyissä tehdään valtakunnallisten pääyhteistyökumppaneiden kanssa tiivistä ja monipuolista yhteistyötä. Valtakunnalliset pääyhteistyökumppanit ovat Atria, Mikkelin kaupunki, MTK, NHK-Keskus, Tapiola-ryhmä ja Valio.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Lisätietoja Farmarista: ProAgria Etelä-Savo puh. 020 747 3550 ja www.farmari.net
Suorakylvökokeet vahvasti esillä neuvonnallisella osastolla
Farmari-näyttelyn neuvonnallisella koneosastolla on tietoa suorakylvöstä neljän vuoden käytännön koetulosten perusteella. Kokeissa suorakylvöä on verrattu kylvöön erilaisten perinteisten muokkausten jälkeen. Kokeet on tehty Loimaan ammatti-instituutin koetilalla, missä koetoimintaa ovat vetäneet Erkki Mäkelä ja Tuomas Levomäki. Mäkelä on osastolla paikalla kaikkina näyttelypäivinä.
Kokeita ovat olleet tekemässä Loimaan ammatti-instituutin koetilan lisäksi, Maaseudun ammattitapahtumat ja Koneviesti-lehti. Osastolla on esillä merkittävimmät markkinoilla olevat suorakylvökoneet.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Neuvonnan osastoilla on esillä myös laajasti ProAgrian tuottamia palveluita, mm. Plus 20 -ohjelma, investoivan tilan tukitiimi -toimintamalli ja Itä-Suomen ProAgrioiden rakennussuunnittelupalvelut. Esittelyssä ovat myös sukupolvenvaihdospalvelut monialaisille tiloille sekä WebWisu-viljelysuunnitteluohjelma uutuuksineen. Kasvintuotannossa esille nousevat nurmituotanto, kannattavuus, ravinnetaseet sekä lajikevalinnat.
Nurmituotannon näkökulmiin syvennytään kotieläinkentällä ProAgrian Nurmesta tankkiin -osastolla, jonka teemana on säilörehusadon määrän ja laadun parantaminen.
Maatilan energiasuunnitelma esillä Farmarissa ja retkikohdetiloilla
Farmari-näyttelyn energiaosastolla jaetaan tietoa myös maatilan energiasuunnitelmasta ja energiatehokkuuden parantamisesta maatilalla. Maatilan energiasuunnitelmaa esitellään ProAgrian energiaosaston lisäksi MTK:n ja Mavin osastoilla. Farmarin retkikohteista ovat energiasuunnitelman valossa esimerkkeinä mm. lihakarjatuotanto, luomumaitotila ja maatilamatkailu. Osastolla esitellään myös muita esimerkkejä ja kerrotaan energiatehokkaista ratkaisuista.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Maatilojen energiaohjelma on otettu käyttöön vuoden 2010 kuluessa. Energianeuvojan tekemä energiasuunnitelma auttaa hahmottamaan oman tilan suurimpia energianieluja. Suunnitelman avulla pystytään tarkentamaan mahdollisia energian säästökohteita ja -tapoja.
Energiasuunnitelmassa lasketaan kohteittain (esimerkiksi asuinrakennus, kuivuri, navetta, sikala, verstas) energian kulutus sekä lähteen (sähkö, hake jne.) että käyttömuodon (lämpö, lämmin vesi, laite-energia, työkoneet) mukaan. Lisäksi lasketaan energia euroina ja hiilidioksidina. Tilan käyttämä kokonaisenergia kilowattitunteina kohdistetaan tilan tuotannon mukaisesti maitolitroihin, ohratonneihin tai vaikka lihakiloihin. Tunnusluvut kuten kWh/maitolitra tai kWh/viljakilo ovat käteviä mittareita seurattaessa maatilan energiatehokkuuden kehitystä esimerkiksi uuden tuotantorakennuksen tai viljelymenetelmän käyttöönoton myötä.
Maatilan energiasuunnitelman tekee valtuutettu energianeuvoja yhdessä tilan väen kanssa. Valtuutetun energiasuunnittelijan löytää osoitteesta http://snadi.mmm.fi/energianeuvonta/. Myös paikallisesta ProAgriasta tai Metsäkeskuksesta voi kysyä energiasuunnittelijaa.
Maatilojen energiaohjelman kautta on saatavissa neuvonnallista materiaalia energiankäytöstä ja energiansäästämisestä.
Perinnekoneet ja -työmenetelmät esillä
Farmari-näyttelyn Vanhat konstit nykypäivässä -osastolta löytyy messukävijöiden suosikkiosastojen joukkoon lukeutuva perinnekoneosasto. Alan miehille suunnatun kovan tekniikan eli vanhojen traktoreiden ja työkoneiden lisäksi tarjolla on tänä vuonna myös hevostyökoneita sekä erilaisia vanhoja työmenetelmiä. Esillä ovat mm. perinteiset rakentamismenetelmät ja niihin pureutuva Talon henki -näyttely. Korjaus- ja uudisrakentajille on tarjolla perinteisten rakentamistapojen esittelyä ja neuvontaa. Perinneosastolla on myös erilaisia työnäytöksiä, kuten riukuaidan tekoa ja punamullan keittoa. n
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Fendtin historia ja taustat
- Lypsynavetasta elementtitehdas – navetan sisällä valmistuu nyt puurunkoisia seinäelementtejä ja höylähirsiä