
Agromek-näyttelyn uutuudet, osa 1 - etevää elektroniikkaa
Tähän on koottu näyttelyssä olleita mielenkiintoisia maatalouden elektronisia apuvälineitä ja uusia aluevaltauksia. Esimerkiksi lypsyä helpottavia apuvälineitä ja järjestelmiä sekä kasvinsuojeluruiskun päivittämisen GPS-aikaan mahdollistavia laitteistoja esiteltiin useilla osastoilla.

Trimblen 2,2 kg painava UX5- lennokki on suunniteltu kuvaamaan suuria pelto- tai metsäaloja nopeasti. Sähkömoottorinsa voimin 80 km/h etenevä lennokki lentää sille ennalta ohjelmoidun reitin mukaisesti esimerkiksi 100 m korkeudessa. Noin 45 minuuttia kestävällä lennolla lennokkiin asennettu kamera kuvaa maastoa tai peltoa noin 180 hehtaarin alalta 5 cm tarkkuudella. Lennokki voi lentää myös kovalla tuulella, kohderyhmäksi mainitaan muun muassa suuret maatilat, neuvojat ja metsien myrskytuhojen kartoittajat. Tanskassa kuvausvalmiin paketin hinta on noin 30 000 euroa.

SAC on kehittänyt konseptin, jossa lypsäjä näkee yksittäisen lehmän tietoja lypsyn aikana. Konsepti perustuu tällä hetkellä Googlen älylaseihin, joita pidetään päässä lypsyn aikana. Laseissa oleva kamera tunnistaa lypsyllä olevan lehmän. Laseihin integroitu näyttö näyttää mm. valitun lehmän lypsyn edistymisen lehmää katsomalla. Tiedot näkyvät näytössä olevan näkymän päällä. Toiminta edellyttää SACin lypsyasemaa ja järjestelmiä.

Grene esiteli osastollaan mm. maatalouskoneisiin ja polttoainesäiliöihin sopivaa Spy Cap -tankin korkkia, joka hälyttää varkausyrityksistä. Asiattomasti esimerkiksi traktorin tankille pyrkivät pitkäkyntiset poistunevat paikalta, kun traktoriin asennettu järjestelmä laukaisee hälytyksen. Hälytys kiinnittää huomiota traktorin äänimerkillä ja valoilla, samanaikaisesti korkkiin yhteydessä oleva verkkovirtaan kytketty GSM-yksikkö lähettää tekstiviestin ennalta asetettuun numeroon. Paikallinen messutarjoushinta yhden tankin kattavalle järjestelmälle oli noin 340 euroa.

Ranskalainen Medria valmistaa seurantajärjestelmiä karjatiloille. Kuvassa oleva Vel’Phone tunnistaa poikimisen ja ilmoittaa siitä tekstiviestillä. Keskusyksikön päällä oleva sininen lähetin asetetaan eläimeen noin viikkoa ennen odotettua poikimista. Järjestelmä tunnistaa lähestyvän poikimisen emän lämpötilan muutoksesta ja lähettää tekstiviestin esimerkiksi 48 tuntia ennen ennustettua poikimista. Seuraava viesti tulee poikimisen käynnistyttyä, kun anturi poistuu eläimestä. Eläimen lämpötilaa voidaan halutessa seurata reaaliajassa matkapuhelimen sovelluksesta.

Tanskalainen Epoke valmistaa tienhoidon kalustoa. Valmistajan kehittämällä järjestelmällä esimerkiksi tiesuolan levitysmäärä ja -leveys voidaan määrittää ennakkoon tiekarttoihin. Levitysauton laitteisto lukee määrän ja leveyden järjestelmästä helpottaen kuljettajan työtä. Reitin mahdollinen muutos ei aiheuta ylimääräisiä toimenpiteitä, järjestelmä tietää auton sijainnin GPS:n perusteella. Epoke esitteli näyttelyssä myös Mixus AST-levitinyksikköä, joka mahdollistaa suolan levitysmäärän ja -leveyden tarkan säädön sijainnin perusteella.

Useat yritykset esittelivät näyttelyssä kasvinsuojeluruiskujen päivityspakettia, jolla jo olemassaolevaan ruiskuun saadaan GPS-ohjaus ja lohkoautomatiikka. Thorsen-Teknikin toteutuksessa ruiskun ohjaus hoituu Topconin valmistamalla ajo-opastimella. Sähköohjattuun ruiskuun lisätään ohjausyksikkö, joka voi ohjata toimintoja, kuten lohkoautomatiikkaa tai ruiskutusmäärän säätöä sijainnin perusteella. Ohjausyksikön sisältävän peruspaketin hinta on noin 2 500 euroa, joka ei sisällä ajouraopastinta. Ruiskun on oltava sähköohjattu.
Elektroniikka ja sen mahdollistamat erilaiset sovellukset helpottavat jo nykypäivänä maatalouden parissa työskentelevien elämää monin eri tavoin. Näyttelyssä nähdyn perusteella kehitys ei ole hidastumassa, pikemminkin päin vastoin. Paikalla oli runsaasti erikoisiakin järjestelmiä, kuten lypsyn aikana pidettäviä älylaseja ja poikimisen tunnistavia järjestelmiä.
Häivehävittäjästä maanviljelykseen
Eräs mielenkiintoinen uutuus oli Trimblen osastolla nähty ilmakuvauslennokki, jonka muotoiluun ja aerodynamiikkaan on haettu mallia häivehävittäjistä. Toistaiseksi varsin arvokkaalta tuntuva lennokki saattaa olla jonakin päivänä suosittu apuväline peltojen ja metsien tarkkailussa. Kevyt ja helppokäyttöinen laite kartoittaa esimerkiksi metsätuhot tai peltojen kasvuvaiheen nopeasti. n
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- DC-3 sunnuntaina 2.9. Hyvinkään taivaalla!
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Tuurin konehuutokauppa 28.–29.04.2012 – kaivukone huutokaupasta -
- Ilouutinen tuleville rahtisahureille - Siirrettävän Slidetec-kenttäsirkkelin ensinäytös
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”