J&J Lakkapää Oy: Veljekset osaavat rauta- ja maatalouskaupan

Torniolaiset veljekset Juha ja Jukka Lakkapää tekevät raudanlujaa rautakauppaa sekä tehokasta maatalous- ja maatalouskonekauppaa neljässä toimipisteessä: Torniossa,Ylitorniossa, Rovaniemellä ja Ruotsin puolella Luulajassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Näkymä konekentälle kiinteistön katolta.
Näkymä konekentälle kiinteistön katolta.
J&J Lakkapää Oy:n keskustoimipaikan kiinteistö Torniossa valmistui keväällä 2005.
J&J Lakkapää Oy:n keskustoimipaikan kiinteistö Torniossa valmistui keväällä 2005.
Varaosamyymälän tiskillä torniolaiset maanviljelijä Vilho Junnola ja huoltoyrittäjä Kari Mykkälä sekä heitä palvelemassa varaosamyyjä Tommi Alamäki. Maanviljelijä Vilho Junnola kertoo viljelijäasiakkaiden olevan tyytyväisiä niin varaosa- kuin maatalousmyymälänkin toimintaan.
Varaosamyymälän tiskillä torniolaiset maanviljelijä Vilho Junnola ja huoltoyrittäjä Kari Mykkälä sekä heitä palvelemassa varaosamyyjä Tommi Alamäki. Maanviljelijä Vilho Junnola kertoo viljelijäasiakkaiden olevan tyytyväisiä niin varaosa- kuin maatalousmyymälänkin toimintaan.

J&J Lakkapää Oy:n toiminta jakautuu kahteen päälinjaan, Juha Lakkapään (36) johtamaan K-Maatalouteen ja Jukka Lakkapään (34) johtamaan K-Rautaan. Torniossa sijaitsevat sekä K-Maatalous että K-Rauta, samoin Ylitorniossa. Rovaniemellä on K-maatalous ja Luulajassa K-Rauta. Toimialue Suomessa käsittää 13 kuntaa ja Ruotsin puolella Luulajan talousalueen ja Suomen vastaisen rajaseudun.

Yrityksen myynti viime vuonna oli 48 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta 40 miljoonaa tulee Suomesta. Henkilöstöä yrityksessä on 115.

Yrityksen päätoimipaikka Torniossa sai uudet toimitilat keväällä 2005. Sen avajaisia vietettiin huhtikuun lopulla. "Omalle tontille rakennettu kiinteistö on pinta-alaltaan 11 000 neliötä, josta lämmintä toimitilaa on 7 000. Pihatasoon rakennetun kiinteistön alla odottaa vielä 5 000 neliön laajennus asemakaavamuutosta", maatalous- ja konekaupasta vastaava Juha Lakkapää kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Uuteen kiinteistöön sijoittuvat 700 neliön maatalousmyymälä, rautakauppa, toimistot ja molempien kauppojen varastotilat. Ulkopuolisille yrityksille on kiinteistöstä vuokrattu 700 neliötä liiketilaa, missä nyt toimivat matto- ja valaisinmyymälät sekä ravintola", Juha Lakkapää selvittää.

"Syyskuulla meille valmistui samalle tontille erillinen, 1000 neliön huoltohalli, jossa nyt toimivat kaksi sopimushuoltoa, pienkone- ja työkonehuolto sekä RK Konevuokraamo. Alkuvuodesta saamme valmiiksi myös 400 neliön pressuhallin siementavaran varastoksi."

Juha Lakkapää laskee investointien tulleen maksamaan yli 6 miljoonaa euroa. Saman verran rahaa on sitoutunut uuteen kalustoon ja entistä suurempaan ja monipuolisempaan varastoon. Yrityksen liikevaihtoon ja toimialaan nähden kysymyksessä on todellinen suur investointi. Muilla paikkakunnilla sijaitsevat toimipisteet on jo aikaisemmin saatettu nykyajan vaatimuksia vastaavalle tasolle.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauppiaita toisessa polvessa

 

Juha ja Jukka Lakkapään vanhemmat Ulla ja Esa Lakkapää perustivat kyläkaupan Pellon Juoksenkiin 1964, jossa päivittäistavarakaupan ohessa harjoitettiin myös maatalouskone- ja -tarvikemyyntiä. Vuonna 1984 Lakkapäät siirtyivät Ylitornioon, jossa avasivat vuokratiloissa K-Rauta- ja maatalousmyymälän. He jatkoivat sitä aina vuoteen 1995, jolloin liike siirtyi sukupolvenvaihdoskaupalla Juhan ja Jukan omistukseen ja vastuulliseen hoitoon.

"Koska meitä kauppiaita oli nyt kaksi ja liiketoiminta selkeästi kaksijakoinen, sovimme siitä, että toinen meistä keskittyy maatalouskauppaan ja toinen rautaan. Selvällä tehtäväjaolla pystymme paremmin hyödyntämään omat voimavaramme, emmekä tee päällekkäistä työtä", Juha Lakkapää muistelee. "Vanhemman veljen oikeudella sain valita, kumpaa sektoria lähden vetämään. Tuolloin maatalouskauppa oli selvästi suurempi, joten valitsin sen."

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Arvostan suuresti vanhempieni ennakkoluulotonta asennetta ja luottamusta meihin nuoriin, tuolloin vasta 26- ja 24-vuotiaisiin ja perin kokemattomiin poikiin. Kun liikkeenluovutuksesta oli sovittu, he vetäytyivät totaalisesti sivuun ja antoivat meidän huseerata oman ymmärryksemme mukaan", kertoo Juha Lakkapää. "Se kasvatti meistä molemmista itsenäisiä, päämäärätietoisia ja tuloshakuisia kauppiaita."

Eivätkä veljekset jääneet suinkaan odottelemaan, vaan tarttuivat lujalla otteella työhön kiinni. Jo vuoden kuluttua liikkeenluovutuksesta yritykselle ostettiin vapaaksi jäänyt talotehtaan kiinteistö, jonne toiminnat vuokrakiinteistöstä siirrettiin. Vieraita työntekijöitä oli tuolloin 13.

"Yhdessä Jukan kanssa teimme hullun lailla töitä seuraavat neljä vuotta. Arviolta 40 prosenttia liikevaihdosta kertyi meidän kahden myyntityön tuloksena", Juha Lakkapää kertoo.

 

Rautakauppa vietiin Ruotsiin

 

Vuonna 2000 Lakkapään veljeksistä alkoi tuntua, että toimintaa ja liikkumatilaa on saatava lisää. Koska lähialueella ei ollut nähtävissä uusia mahdollisuuksia, kääntyivät katseet rajan yli Ruotsiin.

"Yhteisellä päätöksellä ostimme Luulajasta rakennustontin ja rakensimme sille 3 000 neliön liikekiinteistön ja avasimme ensimmäisen K-Rautakaupan Ruotsissa keväällä 2001", Lakkapää selvittää. "Jo ensimmäisen vuoden tulostavoitteeksi asetimme vähintään nollatuloksen saavuttamisen ja siinä myös onnistuimme."

K-Rautakauppoja on nykyisin Ruotsissa jo 13, joista Lakkapään liike on edelleen ainoa yksityiskauppiaan omistama. Suomalaisen K-Rautakaupan artikkelivalikoima ei sellaisenaan Ruotsiin sovellu, vaan sitä on pitänyt paljon ruotsalaistaa. Henkilökuntaa Luulajan-liikkeessä on 30 ja sen liikevaihto nousee 100 miljoonaa kruunuun.

Vuonna 2001 Lakkapäät hankkivat myös kaksi erillistä liikettä Torniosta, vuokratontilla sijainneen K-Maatalouskaupan ja omassa kiinteistössä toimineen K-Rautakaupan. Kauppojen välinen etäisyys toisistaan oli vain 300 metriä. Nykyisen Tornion toimipisteen tontti ostettiin 2004 ja sillä sijaitsevat kiinteistöt rakennettiin 2004-2005.

 

Nyt keskitytään kaupankäyntiin

 

"Suurten investointien jälkeen on vuorossa keskittyminen kaupankäyntiin. Toimitilat ovat kunnossa ja toimintamalli selkeä. Meillä on hyvä, osaava ja motivoitunut henkilökunta", Juha Lakkapää toteaa. "Me haluamme toimia osana tehokasta markkinointiketjua. Keskusliikkeestä saamme hyvän artikkelivalikoiman, pitävät toimitussopimukset, valtakunnallisen markkinointituen, toimivan logistiikan ja henkilöstökoulutuksen."

Tornion uudessa kiinteistössä on kaksi myymälää, rautakauppa ja maatalouskauppa. Molemmat myymälät ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa ja molemmille myymälöille on oma sisäänkäyntinsä ja oma kassansa. Poikkeuspäiviä ovat lauantai ja sunnuntai, jolloin maatalousmyymälän asiakas käy sisälle rautakaupan ovesta ja maksaa myös maatalousostoksensa rautamyymälän kassaan.

Pääasiallisesti maatalous- ja konekauppa tehdään myymälässä. Asiakassuhteen lujittamiseksi on toimialue jaettu myyjäkohtaisiin vastuualueisiin. Kun kauppaa käydään yhden ja saman henkilön kanssa, asiakas oppii tuntemaan myyjän ja myyjä puolestaan asiakkaan, hänen tilansa tarpeet sekä sillä olevan kaluston.

Maatalousmyymälä on avara ja lieneekin suurimpia alallaan. Myymälässä tuotanto- ja konetarvikkeet, työvälineet ja pienkoneet ovat helposti nähtävissä. Myös maatalous- ja konemyyjät ovat tavoitettavissa, heidän työpisteensä kun on sijoitettu myymälän yhteyteen.

 

Traktorikaupassa kovat tavoitteet

 

"Maatalous- ja työkonekaupassa olemme saavuttaneet varsin tyydyttävän, eli 60 prosentin markkinaosuuden. Mutta traktorikaupassa myyntimme edustaa merkkivertailussa valtakunnallista tasoa. Siinä tavoitteemme onkin markkinaosuuksien kaksinkertaistaminen", Juha Lakkapää suunnittelee. "Kovimman vastuksen meille tarjoaa Agrimarket-ketju."

Huoltotoiminta on yksityistetty. Traktorihuollossa on neljä huoltoyrittäjää, työkonehuollossa yksi ja pienkonehuollossa yksi. Kuljetukset hoidetaan yksityisautoilijoiden voimin.

Esimerkiksi irtorehukuljetukseen on kolme sopimusrekkaa. Yhtiöllä on omistuksessaan ainoastaan yksi pakettiauto. Kauppiailla tai muullakaan henkilöstöllä ei yhtiön autoa ole.

"Huollon ja kuljetusten ulkoistaminen on seurausta siitä, että me itse haluamme keskittyä vain siihen osa-alueeseen, minkä tunnemme hallitsevamme, eli markkinointiin, tulosseurantaan ja riskienhallintaan", Juha Lakkapää toteaa.

"Menestyminen maataloustarvike- ja -konekaupassa edellyttää harjoittajaltaan hyvää vainua siitä, mihin suuntaan kehitys on etenemässä. Pelkkä seuraaminen ei riitä, vaan on oltava kehityksen eturintamassa ja nähtävä pitkälti eteenpäin, minne ollaan menossa", Jukka Lakkapää puntaroi. "Tässä suhteessa olemme myös onnistuneet."

"Kehitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut hirmuinen. Peltohehtaarit ja maitomäärät ovat pysyneet ennallaan, mutta viljely ja tuotanto ovat keskittyneet entistä suurempiin yksiköihin. Tuotantotarvikkeiden toimituserät ja hankittavien koneiden koko ovat keskimäärin kaksin- tai kolminkertaistuneet". Juha Lakkapää arvioi. "Sama suuntaus näyttää edelleenkin jatkuvan." r

Avaa artikkelin PDF