Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Agritechnica 2023 -näyttelyn traktoriuutuuksissa esillä vaihtoehtoisia polttoaineita ja autonomiaa

Agritechnicassa esiteltiin tänä vuonna vähemmän traktoriuutuuksia kuin edellisinä vuosina. Suurimmat uutuudet olivat joko vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviä traktoreita tai yli 300-hevosvoimaisia huippumalleja.
Agritechnicassa tavatut traktorivalmistajat olivat poikkeuksellisen yksimielisiä siitä, että jatkossa alle 100-hevosvoimaiset traktorit voidaan toteuttaa järkevästi akkuteknologian avulla. 74-hevosvoimanen Case IH Farmall 75C Electric on merkin ensimmäinen sähkötraktori.
Agritechnicassa tavatut traktorivalmistajat olivat poikkeuksellisen yksimielisiä siitä, että jatkossa alle 100-hevosvoimaiset traktorit voidaan toteuttaa järkevästi akkuteknologian avulla. 74-hevosvoimanen Case IH Farmall 75C Electric on merkin ensimmäinen sähkötraktori. Kuva: Tapio Vesterinen

Tällä kertaa näyttelyssä oli yhteenlaskien kymmeniä sähkötraktoreita eri valmistajilta.

Massey Ferguson esitteli näyttelyssä uuden 9S-lippulaivamallistonsa. 9S-mallisto tulee korvaamaan 8700S-sarjan mallit ja sen pienemmät mallit limittyvät 8S-malliston kanssa. Pienin tehoversio tuottaa ilman lisätehoa 285 hevosvoiman maksimitehon ja suurimman teholukemat kirjaillaan lukemin 425 hevosvoimaa. Esittelimme saman tekniikan jakavan sisarmalliston, Valtran uuden S-sarjan numerossa 13/2023.
Massey Ferguson esitteli näyttelyssä uuden 9S-lippulaivamallistonsa. 9S-mallisto tulee korvaamaan 8700S-sarjan mallit ja sen pienemmät mallit limittyvät 8S-malliston kanssa. Pienin tehoversio tuottaa ilman lisätehoa 285 hevosvoiman maksimitehon ja suurimman teholukemat kirjaillaan lukemin 425 hevosvoimaa. Esittelimme saman tekniikan jakavan sisarmalliston, Valtran uuden S-sarjan numerossa 13/2023. Kuva: Tapio Vesterinen

Kaikkien traktorivalmistajien osastoilla puhuttiin vaihtoehtoisista polttoaineista. Valmistajat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että alle 100-hevosvoimaiset traktorit voidaan valmistaa akkuteknologiaa käyttäen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kubota LXe-261 on ensimmäinen japanilaisvalmisteinen sähkötraktori. Kunnallis- ja kiinteistönhuoltokäyttöön suunnatun traktorin 219-volttisen litiumakun kapasiteetti on 23,4 kWh ja maksimiteho noin 26 hevosvoimaa. Traktorissa on hydrostaattivaihteisto ja siihen sopivat perinteiset työkoneet. Työskentelyajaksi täydellä akulla kerrotaan 4 tuntia ja latausajaksi 0–80 % varaukseen 1 tunti.
Kubota LXe-261 on ensimmäinen japanilaisvalmisteinen sähkötraktori. Kunnallis- ja kiinteistönhuoltokäyttöön suunnatun traktorin 219-volttisen litiumakun kapasiteetti on 23,4 kWh ja maksimiteho noin 26 hevosvoimaa. Traktorissa on hydrostaattivaihteisto ja siihen sopivat perinteiset työkoneet. Työskentelyajaksi täydellä akulla kerrotaan 4 tuntia ja latausajaksi 0–80 % varaukseen 1 tunti. Kuva: Tapio Vesterinen

Seuraava teholuokka sadasta hevosvoimasta reiluun kahteensataan hevosvoimaan toteutettaneen tulevaisuudessa kaasu- tai vetymoottoreilla, tosin vetylogistiikkaan ei vaikuttanut olevan vielä käytännössä toimivia ratkaisuja. Olipa John Deeren osastolla esillä myös etanolilla toimiva traktorimoottori.

New Holland laajentaa paineistettua kaasua polttoaineenaan käyttävien metaanitraktoreidensa valikoimaa asiakkaiden toiveiden perusteella. Lisäksi valmistaja esitteli kuvan nesteytettyä kaasua polttoaineenaan käyttävän 270-hevosvoimaisen traktorin prototyypin, joka on kehitetty yhteistyössä Bennamannin kanssa. Valmistajan mukaan kyytiin mahtuu neljä kertaa enemmän kaasua kuin nykyiseen T6.180 Methane Power -traktoriin.
New Holland laajentaa paineistettua kaasua polttoaineenaan käyttävien metaanitraktoreidensa valikoimaa asiakkaiden toiveiden perusteella. Lisäksi valmistaja esitteli kuvan nesteytettyä kaasua polttoaineenaan käyttävän 270-hevosvoimaisen traktorin prototyypin, joka on kehitetty yhteistyössä Bennamannin kanssa. Valmistajan mukaan kyytiin mahtuu neljä kertaa enemmän kaasua kuin nykyiseen T6.180 Methane Power -traktoriin. Kuva: Tapio Vesterinen

Yli 300 hevosvoiman traktoreissa biodiesel nähdään vielä pitkään ainoana järkevänä polttoaineena. Maailmanlaajuisesti tullaan vielä pitkään käyttämään fossiilisia polttoaineita, vaikka siitä ei puhuta. Myös sähköenergialla tuotettavat synteettiset nestemäiset polttoaineet nähdään mielenkiintoisena mahdollisuutena.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Deutz-Fahrin 6-sarjan mallistoa on päivitetty. Moottoreissa on lisätehot ja vääntökäyriä on saatu hiottua käyttäjäystävällisemmiksi ja polttoaineenkulutusta laskettua. Myös iMonitor-terminaali on uudistettu.Portaattomia TTV-malleja on saatavilla nelisylinterisenä kahtena tehoversiona ja kuusisylinterisenä seitsemänä versiona tiuhalla porrastuksella. Kuvan 6180 TTV -mallin maksimiteho lisäteholla on 192 hevosvoimaa.
Deutz-Fahrin 6-sarjan mallistoa on päivitetty. Moottoreissa on lisätehot ja vääntökäyriä on saatu hiottua käyttäjäystävällisemmiksi ja polttoaineenkulutusta laskettua. Myös iMonitor-terminaali on uudistettu.Portaattomia TTV-malleja on saatavilla nelisylinterisenä kahtena tehoversiona ja kuusisylinterisenä seitsemänä versiona tiuhalla porrastuksella. Kuvan 6180 TTV -mallin maksimiteho lisäteholla on 192 hevosvoimaa. Kuva: Tapio Vesterinen
Fendtin e107 Varion S-versio, eli ns. tavallisen mitoituksen omaava sähkötraktori ei ole toistaiseksi tulossa tuotantoon. Keulalla oleva noin 400 kiloa painava Agco Powerin suunnittelua oleva Range Extender sisältää metanolipolttokennon, joka tuottaa lisäsähköä 15 kilowatin teholla kunnolla käynnistyttyään. Energiaa voidaan tuottaa siten noin 4 tunnin työskentelyyn akkusähkön lisäksi.
Fendtin e107 Varion S-versio, eli ns. tavallisen mitoituksen omaava sähkötraktori ei ole toistaiseksi tulossa tuotantoon. Keulalla oleva noin 400 kiloa painava Agco Powerin suunnittelua oleva Range Extender sisältää metanolipolttokennon, joka tuottaa lisäsähköä 15 kilowatin teholla kunnolla käynnistyttyään. Energiaa voidaan tuottaa siten noin 4 tunnin työskentelyyn akkusähkön lisäksi. Kuva: Tapio Vesterinen

Viimeisimmät päästömääräykset täytetään

Kaukoidästä ja Intiasta tulevissa traktoreissa on nykyään poikkeuksetta uusimmat päästömääräykset täyttävä teknologia. Niiden markkinoillepääsy on ollut aiemmin kiinni päästömääräysten täyttämisestä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kiinalainen Lovol  P7240 on 240-hevosvoimainen portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori, jota ei toistaiseksi tuoda Eurooppaan. Traktorissa on emoyhtiö Weichain valmistama 7,5-litrainen kuutosmoottori ja konsernin omalla tehtaalla valmistettu portaaton voimansiirto.
Kiinalainen Lovol P7240 on 240-hevosvoimainen portaattomalla voimansiirrolla varustettu traktori, jota ei toistaiseksi tuoda Eurooppaan. Traktorissa on emoyhtiö Weichain valmistama 7,5-litrainen kuutosmoottori ja konsernin omalla tehtaalla valmistettu portaaton voimansiirto. Kuva: Tapio Vesterinen

Meikäläisiä markkinoita ajatellen nämä valmistajat ovat kilpailukykyisiä teknisesti yksinkertaisissa pientraktoreissa, joiden valmistamisesta länsimerkit ovat pitkälti luopuneet. Yli 100-hevosvoimaisissa nykyaikaisissa traktoreissa realiteetit tulevat vastaan, sillä Stage V -moottorit ja nykyaikaiset powershift-vaihteistot tunnetulta merkiltä hankittuna nostavat traktorit hinnan kilpailijoiden tasolle.

Nyt nämä tulokkaat valtaavat pienikokoisilla traktoreilla markkinaa mönkijöiltä muodostaen uuden segmentin. Ergonomian ja vaihteistotekniikan puolesta nämä ovat keskimäärin jäljessä länsitraktoreita.

Solis S110 esiteltiin Euroopan markkinoille 110-hevosvoimaisella Stage V -päästömääräykset täyttävällä emoyhtiö Sonalikan nelisylinterisellä moottorilla varustettuna. Traktorissa on Antonio Carraron valmistama 24x24 mekaaninen vaihteisto suunnanvaihtimella.
Solis S110 esiteltiin Euroopan markkinoille 110-hevosvoimaisella Stage V -päästömääräykset täyttävällä emoyhtiö Sonalikan nelisylinterisellä moottorilla varustettuna. Traktorissa on Antonio Carraron valmistama 24x24 mekaaninen vaihteisto suunnanvaihtimella. Kuva: Tapio Vesterinen

Autonominen ajaminen kiinnostaa

Vaihtoehtoisten polttoaineiden ohella toinen kuuma peruna näyttelyssä oli autonomisen ajamisen mahdollistava teknologia. Traktoreihin lisätään kuljettajaa avustavia autonomisia järjestelmiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ammattitaitoisista kuljettajista on pulaa, joten automatiikkaa tarvitaan sekä turvallisuuden että työtehtävien hoitamista varten. Tarjolla oli myös jälkiasennettavaa, autonomista työskentelyä mahdollistavaa tekniikkaa.

John Deere on tuonut Amerikan markkinoille autonomisen ajamisen mahdollistavan varustepaketin, joka on jälkiasennettavissa 8R-sarjan traktoreihin vuosimallista 2020 alkaen. Sarjaan kuuluu muun muassa kuusi paria stereokameroita, joilla saavutetaan 360 asteen esteiden tunnistus. Myynti Euroopassa ei ole vielä alkanut, sillä pakettiin kuuluu aina työkone, jolle konenäkö kalibroidaan erikseen.
John Deere on tuonut Amerikan markkinoille autonomisen ajamisen mahdollistavan varustepaketin, joka on jälkiasennettavissa 8R-sarjan traktoreihin vuosimallista 2020 alkaen. Sarjaan kuuluu muun muassa kuusi paria stereokameroita, joilla saavutetaan 360 asteen esteiden tunnistus. Myynti Euroopassa ei ole vielä alkanut, sillä pakettiin kuuluu aina työkone, jolle konenäkö kalibroidaan erikseen. Kuva: Tapio Vesterinen

Ongelmana on kuitenkin vielä se, että Euroopan lainsäädännöstä johtuen kone on siirrettävä lohkolta toiselle joko hinaamalla tai ihmisen ajamana.

Traktoriteollisuudessa kärvistellään traktorien kokonaisleveyden kanssa, sillä tieliikennelaki määrää, ettei leveys voi olla yli 2,55 m.

Vuoden traktori 2024 on Claas Xerion

Tractor of the Year 2024 -kilpailun neljän eri sarjan voittajat julkistettiin Agritechnican ensimmäisenä päivänä. Samalla juhlittiin kilpailun 25-vuotista taivalta, sillä ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 1998 ja voittajat julkistettiin niin ikään Agritechnica-näyttelyssä.

Tractor of the Year -palkinnot jaettiin nyt 25:ttä kertaa
Tractor of the Year -palkinnot jaettiin nyt 25:ttä kertaa Kuva: Juho Nivala

Pääsarjan voitti tällä kertaa Claas Xerion 12.650 Terra Trac -nelitelatraktori. 653 hevosvoiman tehosta ja suuresta koostaan huolimatta traktori on erinomaisen helppo ajettava ja tarkka hallittava portaattoman voimansiirron ansiosta.

Claas Xerion 12.650 Terra Trac -traktori valittiin Vuoden traktoriksi 2024.
Claas Xerion 12.650 Terra Trac -traktori valittiin Vuoden traktoriksi 2024.  Kuva: Tapio Vesterinen

Traktorin Cemos-järjestelmä opastaa kuljettajaa optimoimaan polttoaineenkulutuksen ja vetopidon muun muassa opastamalla oikeista voimalinjan säädöistä ja traktorin lisäpainotuksesta tilanteen mukaan. Myös täsmäviljelyominaisuuksia on lisätty.

Best Utilityn voitti McCormick

Best Utility -sarjan voittajaksi kruunattiin McCormick X5.120 P3-Drive -traktori. Traktorissa on 114-hevosvoimainen ja 3,6-litrainen FPT-moottori sekä omistajakonserni Argo Tractorsin omalla tehtaalla valmistettu robottivoimansiirto, jossa on kolme pikavaihdetta. Sähköhydraulisesti operoitavan päävaihteiston ansiosta käytössä on jokaisella aluevaihteella 12 napilla vaihdettavaa vaihdetta.

Best Utility -sarjan voitti McCormick X5-120 P3-Drive. 114-hevosvoimaisessa traktorissa on emokonserni Argo Tractorsin omavalmisteinen kolmen pikavaihteen robottivaihteisto, uudentyyppinen ohjausjärjestelmä eri ajotiloineen ja kattavat täsmäviljelyominaisuudet.
Best Utility -sarjan voitti McCormick X5-120 P3-Drive. 114-hevosvoimaisessa traktorissa on emokonserni Argo Tractorsin omavalmisteinen kolmen pikavaihteen robottivaihteisto, uudentyyppinen ohjausjärjestelmä eri ajotiloineen ja kattavat täsmäviljelyominaisuudet. Kuva: Tapio Vesterinen

Best of Specialized -palkinto Landinille

Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamic on erikoistraktoreiden luokassa varsin edistynyt tuote. Traktorissa on robottivaihteiston lisäksi muun muassa tasainen ohjaamon lattia, joka ei ole vielä tässä traktorisegmentissä itsestäänselvyys.

Ajomukavuutta lisäävät etuakselin ja ohjaamon jousitukset, jotka nekin tekevät vasta tuloaan erikoiskoneisiin. Traktori on lisäksi täysiverisesti Isobus-varusteltu ja se kykenee ajamaan viiniköynnösten välissä automaattisesti konenäkökameroiden avulla.

Best of Specialized -palkinnon pokkasi tällä kertaa Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamic. Traktorissa on paljon etenkin mukavuutta lisääviä ominaisuuksia, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä erikoistraktorimarkkinoilla. Näihin lukeutuvat muun muassa tasainen lattia, robottivaihteisto ja ohjaamo- ja etuakselijousitukset.
Best of Specialized -palkinnon pokkasi tällä kertaa Landini Rex4 120 GT Roboshift Dynamic. Traktorissa on paljon etenkin mukavuutta lisääviä ominaisuuksia, jotka eivät ole itsestäänselvyyksiä erikoistraktorimarkkinoilla. Näihin lukeutuvat muun muassa tasainen lattia, robottivaihteisto ja ohjaamo- ja etuakselijousitukset. Kuva: Tapio Vesterinen

Sustainable Toty -palkinto Fendtin sähkötraktorille

The Fendt e107 V Vario on markkinoiden ensimmäinen yli 60-hevosvoimainen täyssähköinen erikoistraktori. Tässä sarjassa painotetaan kestävän kehityksen arvojen ohella myös turvallisuutta ja digitalisaatiota.

Molemmat ovat Fendtissä hyvällä tasolla. Työskentely esimerkiksi tunneliviljelmissä parantaa työskentelyolosuhteita, kun pakokaasut eivät vaivaa työntekijöitä.

Sustainable Toty -palkinnon voitti Fendt e107 V Vario -mallillaan. Valmistaja on toteuttanut ajotilasta riippuen 68-, 75- tai 90-hevosvoimaisen sähkötraktorin pitkälti korvaamalla dieselmoottorin ja polttoainesäiliön sähkömoottorilla ja akustolla. 100 kilowattitunnin akusta riittää energiaa 4–7 tunnin lähipäästöttömään työskentelyyn. Akku voidaan ladata 32 ampeerin sulakkeiden takaa tyhjästä täyteen viidessä tunnissa.
Sustainable Toty -palkinnon voitti Fendt e107 V Vario -mallillaan. Valmistaja on toteuttanut ajotilasta riippuen 68-, 75- tai 90-hevosvoimaisen sähkötraktorin pitkälti korvaamalla dieselmoottorin ja polttoainesäiliön sähkömoottorilla ja akustolla. 100 kilowattitunnin akusta riittää energiaa 4–7 tunnin lähipäästöttömään työskentelyyn. Akku voidaan ladata 32 ampeerin sulakkeiden takaa tyhjästä täyteen viidessä tunnissa. Kuva: Tapio Vesterinen