Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Swedish Forestry Expo 2023 -näyttelyssä nähtiin järeitä koneita raviradalla – onko tapahtuma metsäkone- vai metsätalousnäyttely?

Pohjoismaisten metsäalan näyttelyiden ruotsalaisessa osuudessa on ollut myllerrysten aika. Maanrakennuspuolen tavoin metsäkonevalmistajien ja -maahantuojien oma näyttely järjestettiin Solvallan raviradalla. Kattaus oli varsin kapeaksi rajattu, mutta konetta oli runsaasti esillä.
Solvallan raviradasta selkeän kuvan saaminen jää haaveeksi. Mutta näyttelytapahtuman järjestämiselle ovat kaikki palvelut paikalla valmiina, aina paikalle saapumista myöden. Tänä vuonna metsäkoneet pääsivät esille naapurimaan pääkaupunkiin.
Solvallan raviradasta selkeän kuvan saaminen jää haaveeksi. Mutta näyttelytapahtuman järjestämiselle ovat kaikki palvelut paikalla valmiina, aina paikalle saapumista myöden. Tänä vuonna metsäkoneet pääsivät esille naapurimaan pääkaupunkiin. Kuva: Tommi Hakala

Swedish Forestry Expo 2023

  • Järjestettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran Solvallan ravirata-alueella.
  • Perustajana MaskinLeverantörerna-yhdistys ja siihen kuuluvat metsäkonevalmistajat.
  • 150 näytteilleasettajaa, ”ammattimetsätalouden” piiristä.
  • Kävijämäärä 3:n päivän aikana n. 10 000.

Pitkä odotus ruotsalaisen metsäkoneisiin erikoistuneen tapahtuman kohdalla päättyi kesäkuun alussa 2023, kun ensimmäinen maahantuojien ja konevalmistajien järjestämä näyttely toteutui. Kaiken lisäksi Swedish Forestry Expo -nimen saanut tapahtuma järjestettiin metsäkoneille harvinaisemmassa ympäristössä, eli Tukholman Solvallan ravirata-alueella. Konenäyttelyt ovat kuitenkin alueella tuttuja, sillä myös maanrakennusalan näyttely Maskinmässan järjestetään samalla paikalla.

Vierailijat pääsivät tapahtumaan ilmaiseksi, kunhan olivat etukäteen rekisteröityneet nettisivujen kautta. Kävijöitä oli ennen näyttelyä eri tietojen mukaan rekisteröitynyt n. 5 000 kappaletta. Lopulliseksi kävijämääräksi ilmoitettiin reilu 10 000. Kävijöille oli ilmaiset bussikuljetukset läheiseltä Sundbybergin metroasemalta – eli paikalle oli helppo tulla ilman omaa autoakin. Ja jos autolla tuli, raviradan viereiset ilmaiset pysäköintipaikat olivat käytettävissä. En bra sak.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vain järeitä koneita

Koska tapahtuman organisointi ja julkisuuskuva perustui hyvin pitkälti viiden suuremman pohjoismaisen metsäkonevalmistajan varaan, oli myös näyttelyn kattaus rajattu raskaisiin koneisiin.

Järjestäjä oli painottanut tätä jopa nettisivuillaan: ”Messujen painopiste on suurmetsätalouteen tarkoitetut metsäkoneet. Ruotsin Tilastokeskuksen (SCB) määritelmän mukaan suurmetsätalous tarkoittaa yrityksiä/metsänomistajia, joilla on vähintään 5 000 hehtaaria metsämaata. Messuilla saa tuoda esille vain mainittuun määritelmään sopivia tuotteita.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä rajaus jätti tapahtumasta pois esimerkiksi isäntälinjan metsäperävaunut ja traktoreiden metsävarustelut ylipäätänsäkin. Myös moottorisahat puuttuivat, vaikka eivätkös nekin kuulu oleellisena osana metsätalouden ammattimaiseen kalustoon...

Näyttelyn tarjonta ei siis kilpaillut mitenkään muiden vanhempien näyttelytapahtumien kanssa. Toisin sanoen, Swedish Forestry Expo ei ollut Elmia Wood:n kaltainen yleisnäyttely – eikä ilmeisesti rajaustensa vuoksi sellaiseksi edes yritä. Niinpä tänä vuonna suurempi metsänomistajien ja manuaalisen hakkuun näyttelytapahtuma on Uumajan seudulla kesäkuun puolivälissä järjestettävä SkogNolia 2023. Ja ilmeistä on, että jatkossakin Swedish Forestry Expo tulee toimimaan varsinaisten metsäkoneiden tapahtumana.

Sampo Rosenlew esitteli koneita myös teemalla ”yhdestä mallista kolme versiota”. Sampo HR46 -harvesterista oli esillä kapeimmilla renkailla ja lisäpainoilla varustettu haamu-urakone. Mutta esillä oli myös leveillä 710 millin renkailla varustettu versio pehmeille maille – ja lisänä vielä baltialaisen maahantuojan 6-pyöräinen versio varustettuna 10 metrin ulottuman Logmer-nosturilla. Viimeisintä on valmistettu kaksi kappaletta, niissä telinä on NAF.
Sampo Rosenlew esitteli koneita myös teemalla ”yhdestä mallista kolme versiota”. Sampo HR46 -harvesterista oli esillä kapeimmilla renkailla ja lisäpainoilla varustettu haamu-urakone. Mutta esillä oli myös leveillä 710 millin renkailla varustettu versio pehmeille maille – ja lisänä vielä baltialaisen maahantuojan 6-pyöräinen versio varustettuna 10 metrin ulottuman Logmer-nosturilla. Viimeisintä on valmistettu kaksi kappaletta, niissä telinä on NAF. Kuva: Tommi Hakala
Kuva: Tommi Hakala

Vähän uutta, enemmän viilattua

Näyttelyn ennakkouutisointi oli varsin maltillista. Ja näyttelyjärjestäjän palkitsemat uutuusinnovaatiotkin sai etsiä koneissa olevien tarrojen perusteella. Niinpä uutuuksien löytäminen yllätti kävijät iloisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta uutta oli kyllä esillä. Harvesteririntamalla Komatsu Forest esitteli protoversiona paikalla olleen järeimmän 8-pyöräisen harvesterimallinsa, eli 951XC:n. Viereisellä osastolla taasen EcoLog paljasti kankaan alta uuden G-sarjan harvesterimallistonsa. Sen huomattavin muutos on täysin uusi, sivuovellinen ohjaamo.

Komatsun osastolla, keskeisellä paikalla,  kaksi Prototype-tarroin varustettua konetta varasti huomion. 951XC-harvesteri oli varustettu 800 mm renkailla ja järeällä C164-harvesteripäällä. Centipede-telakuormatraktori jatkaa vielä testiajojaan eri olosuhteissa, sen jousitetun telaston etuna on kantavuuden lisäksi suurempi ajonopeus.
Komatsun osastolla, keskeisellä paikalla, kaksi Prototype-tarroin varustettua konetta varasti huomion. 951XC-harvesteri oli varustettu 800 mm renkailla ja järeällä C164-harvesteripäällä. Centipede-telakuormatraktori jatkaa vielä testiajojaan eri olosuhteissa, sen jousitetun telaston etuna on kantavuuden lisäksi suurempi ajonopeus. Kuva: Tommi Hakala
Skogsjan-ajalta periytyvä etuovellinen ohjaamo saa väistyä Ecolog G -sarjan harvestereissa. Uusi ohjaamo on sivuovellinen, mikä mahdollistaa suuremmat ja käytännöllisemmät säilytystilat. Lämmitys- ja ilmastointilaite on tehokkaampi ja melutaso on alhaisempi. Lasipinnat täyttävät entistä tiukemmat määräykset.
Skogsjan-ajalta periytyvä etuovellinen ohjaamo saa väistyä Ecolog G -sarjan harvestereissa. Uusi ohjaamo on sivuovellinen, mikä mahdollistaa suuremmat ja käytännöllisemmät säilytystilat. Lämmitys- ja ilmastointilaite on tehokkaampi ja melutaso on alhaisempi. Lasipinnat täyttävät entistä tiukemmat määräykset. Kuva: Tommi Hakala

Kuormatraktoreissa John Deere Forestry toi esille uudistetun keskikokoluokan (1110G-1510G) kuormatraktoreiden kuormatilaratkaisunsa. Rottnen kuormatraktoreiden uusi E-mallisarja tuo koneisiin uudet ohjaamon sisäratkaisut ja muiden valmistajien tavoin saatavana on puomistonhallintajärjestelmä. Ja bonuksena Ponsse teki ensimmäisen kerran julkisia työnäytöksiä sähköistetyllä EV1-konseptikuormatraktorilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Näyttelyalueen rauhallisuus ja hiljaisuus katkesi aina silloin, kun Ponsse kuulutti EV1-kuormatraktorikonseptin työnäytöksen alkavan. Ilman dieselin äänimaailmaa puita kuormannut ja siirtänyt kone herätti huomiota. Kone  kiinnostaa – jo konseptina – esimerkiksi Etelä-Amerikan markkinoita, joissa puunhankinnan hiilineutraalisuus on erityisen tärkeä asia.
Näyttelyalueen rauhallisuus ja hiljaisuus katkesi aina silloin, kun Ponsse kuulutti EV1-kuormatraktorikonseptin työnäytöksen alkavan. Ilman dieselin äänimaailmaa puita kuormannut ja siirtänyt kone herätti huomiota. Kone kiinnostaa – jo konseptina – esimerkiksi Etelä-Amerikan markkinoita, joissa puunhankinnan hiilineutraalisuus on erityisen tärkeä asia.  Kuva: Tommi Hakala
John Deere Forestry esitteli näyttelyssä keskikokoisiin kuormatraktoreihin uudet liukuvalla levitysominaisuudella varustetut pankot. Sermin levennykset ovat myös uudentyyppiset, eli saranoidut. Optiona on saatavissa myös lajittelupankot. Uudet kuormatilaoptiot ovat saatavissa 1110G-, 1210G- ja 1510G-kuormatraktoreihin.
John Deere Forestry esitteli näyttelyssä keskikokoisiin kuormatraktoreihin uudet liukuvalla levitysominaisuudella varustetut pankot. Sermin levennykset ovat myös uudentyyppiset, eli saranoidut. Optiona on saatavissa myös lajittelupankot. Uudet kuormatilaoptiot ovat saatavissa 1110G-, 1210G- ja 1510G-kuormatraktoreihin. Kuva: Tommi Hakala
Rottnen kuormatraktorit ovat siirtyneet E-sarjaan. Saatavilla on nyt myös puomistonhallintajärjestelmä, kuten kilpailijoillakin. E-sarjan koneiden ohjaamon sisäpuoli on uudistettu. Käyttökytkimet ja minivipupaletit on uudistettu ja peruskoneen hallintajärjestelmä on helppokäyttöisempi.
Rottnen kuormatraktorit ovat siirtyneet E-sarjaan. Saatavilla on nyt myös puomistonhallintajärjestelmä, kuten kilpailijoillakin. E-sarjan koneiden ohjaamon sisäpuoli on uudistettu. Käyttökytkimet ja minivipupaletit on uudistettu ja peruskoneen hallintajärjestelmä on helppokäyttöisempi. Kuva: Tommi Hakala

Varustelupuolella mielenkiintoisia uutuuksia

Vaikka telakehityksessä uutuuskimara on rauhoittunut menneistä vuosista, oli silti uutta esillä. OFA Sisu -telamallistossa on kahden eri järeyden yleistelamalli, sekä kahta kantavaa mallia. Olofsfors esitteli telamallistoaan, joka on laajentunut kattamaan entistä kevyemmät metsäkoneet. Sillä saralla tarve lisääntyy jatkuvasti ja myös metsäperävaunuihin ovat laajemmin telat tulossa lisävarusteiksi.

Rengasrintamalla esiteltiin erittäin mielenkiintoinen rengaskonsepti. Nokian Tyres Forest King Float on suunniteltu sellaisiin olosuhteisiin, joissa ei voida käyttää kantavuuden lisäämiseen teloja, eikä myöskään ketjuja voida käyttää. Ja rengasrintamaa rikkova Komatsu Centipede -telakuormatraktori oli hyvin tuotantovalmiin oloisena prototyyppinä paikalla.

Nokian Heavy Tyres, eli Nokian Raskaat renkaat, toi esille mielenkiintoisen konseptirenkaan. Forest King Float on matalapaineinen ristikudosrengas (2,5 bar/8 000 kg kantavuus). Se on tarkoitettu korvaamaan 710 millinen rengas, mutta uusi malli tarjoaa kuitenkin 800 millisen renkaan kulutuspinnan leveyden. Rengasta ei voi käyttää telojen/ketjujen kanssa.
Nokian Heavy Tyres, eli Nokian Raskaat renkaat, toi esille mielenkiintoisen konseptirenkaan. Forest King Float on matalapaineinen ristikudosrengas (2,5 bar/8 000 kg kantavuus). Se on tarkoitettu korvaamaan 710 millinen rengas, mutta uusi malli tarjoaa kuitenkin 800 millisen renkaan kulutuspinnan leveyden. Rengasta ei voi käyttää telojen/ketjujen kanssa. Kuva: Tommi Hakala
”Suuren veden takaa” oli saapunut taas suuri metsäkonevalmistaja Tigercat. Ruotsissa työskentelee Tigercatin kuormatraktoreita etenkin maanmuokkauskäytössä. Nyt esillä oli hieman eurooppalaistunutkin versio kuormatraktorimalli 1073C:stä, jossa oli nosturina järeä Mesera 142F varustettuna Gripen 040HD -kahmarilla.
”Suuren veden takaa” oli saapunut taas suuri metsäkonevalmistaja Tigercat. Ruotsissa työskentelee Tigercatin kuormatraktoreita etenkin maanmuokkauskäytössä. Nyt esillä oli hieman eurooppalaistunutkin versio kuormatraktorimalli 1073C:stä, jossa oli nosturina järeä Mesera 142F varustettuna Gripen 040HD -kahmarilla. Kuva: Tommi Hakala
Näyttelystä oli kansainvälisyyttä – useampikin Keski-Euroopan valmistaja oli saapunut esittelemään tuotteitaan. Konrad KDH 40-1 on Wacker Neuson ET90 -kaivukoneesta muokattu harvennusharvesteri. Ylävaunua saa rinneolosuhteissa kallistettua 22 astetta toiseen suuntaan. Kaatopäänä valmistajan Woody WH40-2 (max katkaisu 45 cm).
Näyttelystä oli kansainvälisyyttä – useampikin Keski-Euroopan valmistaja oli saapunut esittelemään tuotteitaan. Konrad KDH 40-1 on Wacker Neuson ET90 -kaivukoneesta muokattu harvennusharvesteri. Ylävaunua saa rinneolosuhteissa kallistettua 22 astetta toiseen suuntaan. Kaatopäänä valmistajan Woody WH40-2 (max katkaisu 45 cm). Kuva: Tommi Hakala
”Kiinnostus kaivukoneasennuksiin on selvästi lisääntynyt”, totesi Kone-Ketonen Oy myyjä Jari Hakala. ”Niistä koostetut harvesterit ovat ilmeisen edullisia verrattuna varsinaisiin metsäkoneisiin.” Valmistajan Karate-versio Keto 150 -harvesteripäästä kiinnostaa markkinoilla, siitä onkin tullut alkuvuoden myydyin malli.
”Kiinnostus kaivukoneasennuksiin on selvästi lisääntynyt”, totesi Kone-Ketonen Oy myyjä Jari Hakala. ”Niistä koostetut harvesterit ovat ilmeisen edullisia verrattuna varsinaisiin metsäkoneisiin.” Valmistajan Karate-versio Keto 150 -harvesteripäästä kiinnostaa markkinoilla, siitä onkin tullut alkuvuoden myydyin malli. Kuva: Tommi Hakala

Avustava tekniikka tekee vahvasti tuloaan

Käytännössä merkittävimmät uutuudet nähtiin näyttöruuduilla – siis koneiden ohjaamoiden näyttöruuduilla. Automaailmasta tutut kuljettajaa avustavat järjestelmät lisääntyvät nyt vauhdilla. Komatsun erittäin tarkan paikannuksen mahdollistava MaxiFleet Precision ja John Deere Forestryn harvestereiden entistä visuaalisemmin tavaralajikasat karttapohjalla esittelevä IBC 3.0 ovat suoraa jatkumoa sille, että koneisiin on saatu tarkat puomistonhallintajärjestelmät ja kattavampi anturointi. Ja samalla kehittynyt tekniikka mahdollistaa JD:n kuormatraktorinostureihin puoliautomaattisia toimintoja – napinpainalluksella nosturi tekee halutut asiat.

John Deere Forestryn Timbermatic Kartat -ohjelmisto tuo kuljettajalle erittäin mielenkiintoisia ja työtä helpottavia ominaisuuksia. Puutavaralajit erottuvat eri värisinä ”digipölkkyinä” karttapohjalla siinä paikassa ja asennossa, mihin harvesteri on ne katkonut. Kun kuormatraktori kerää puut, poistuvat ne myös karttanäytöltä.
John Deere Forestryn Timbermatic Kartat -ohjelmisto tuo kuljettajalle erittäin mielenkiintoisia ja työtä helpottavia ominaisuuksia. Puutavaralajit erottuvat eri värisinä ”digipölkkyinä” karttapohjalla siinä paikassa ja asennossa, mihin harvesteri on ne katkonut. Kun kuormatraktori kerää puut, poistuvat ne myös karttanäytöltä. Kuva: Tommi Hakala
Erilaisiin työkoneisiin esiteltiin näyttelyssä AR Hud Optics -järjestelmää, joka heijastaa haluttuja tietoja ikkunaan. Projektori sijoitetaan ikkunan alaosaan ja sen kautta saadaan tiedot näkyville suoraan etulasiin. Käyttökohteiksi esiteltiin metsäkoneiden lisäksi esimerkiksi maataloustraktoreiden ajouraopastus ja lannoitteenlevityksen määrä.
Erilaisiin työkoneisiin esiteltiin näyttelyssä AR Hud Optics -järjestelmää, joka heijastaa haluttuja tietoja ikkunaan. Projektori sijoitetaan ikkunan alaosaan ja sen kautta saadaan tiedot näkyville suoraan etulasiin. Käyttökohteiksi esiteltiin metsäkoneiden lisäksi esimerkiksi maataloustraktoreiden ajouraopastus ja lannoitteenlevityksen määrä. Kuva: Tommi Hakala
Creative Optimization AB esitteli puunkorjuun suunnitteluun kehitetyn Timbertrail-ohjelmiston. Se laskee järkevimmät ajourien sijoituspaikat huomioiden maasto-olosuhteet. Järjestelmän avulla voidaan myös määrittää puutavaran kuljetuksen painotuspiste, mikä määrittää korjuukulun. Ohjelma esittää myös ehdotukset tienvarsivarastopaikoiksi.
Creative Optimization AB esitteli puunkorjuun suunnitteluun kehitetyn Timbertrail-ohjelmiston. Se laskee järkevimmät ajourien sijoituspaikat huomioiden maasto-olosuhteet. Järjestelmän avulla voidaan myös määrittää puutavaran kuljetuksen painotuspiste, mikä määrittää korjuukulun. Ohjelma esittää myös ehdotukset tienvarsivarastopaikoiksi. Kuva: Tommi Hakala