Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

PotatoEurope 2006 Bockerrode: Peruna arvossaan

Jo perinteeksi muodostunut PotatoEurope oli tällä kertaa Saksassa Hannoverin lähettyvillä. Ensi vuonna tapahtuma pidetään Belgiassa, seuraavina vuosina Ranskassa ja jälleen Hollannissa.

Perinteisten off-season maatalousmessujen rinnalle on kehittynyt työnäytöksien ja rajatun erikoisteeman ympärille rakennetut erikoistapahtumat – Fieldday, Kenttäpäivä jne. Suomessa Kemiran Kotkanniemipäivät, ja Ruotsissa Skoonen Fältdagen esimerkkeinä. Hyvä näin, toiminnallisuus on aina eduksi. Tosin työnäytöksiäkin on monen sorttisia, huonosti järjestetty työnäytös ei paljon anna, hyvä sitäkin enemmän. Molempia esimerkkejä löytyy, PotatoEurope 2006 työnäytökset rankkaisin jo hyvän puolelle, vaikka kriittinen tarkastelija löysikin jopa saksalaisten organisaattorien jäljiltä vielä parantamisen varaa.

Kansainväliseksi tituleerattu näyttely palveli parhaiten saksalaisia viljelijöitä. Esitteet, osastojen materiaali ja jopa työnäytösten selostus oli suunnattu pelkästään saksankieliselle yleisölle.

Työnäytökset parasta antia

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Työnäytökset olivat epäilemättä monelle tapahtuman parasta antia. Etenkin nostokoneita oli saatu liikkeelle ilahduttava määrä, mukana myös suomalaisia kiinnostavia koneita. Merkille pantavaa oli myös koko tuotantoketjun saaminen työnäytöksien kohteeksi. Muokkaus-, istutus- ja multausosiot tosin jäivät kovin vaatimattomiksi. Noston jälkeiseen esilajitteluun pystyttiin tarjoamaan muutamia vaihtoehtoja.

Helteisen kesän jäljiltä satomäärien odotettiin asettuvan keskiarvoa alemmalle tasolle, hinnat puolestaan ovat noususuunnassa. Laatu vaihtelee ja esimerkiksi Hollannissa osa siemenperunoiden nostoista on myöhässä sateiden vuoksi. Kokonaisuutena satomäärät saattavat kuitenkin nousta oletettua korkeammiksi.

 

Viljelytekniikan haasteet edessä

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maailmanlaajuisesti ruuan kysyntä tulee vääjäämättä nousemaan. Vuoteen 2050 mennessä väkiluku nousee 40 prosenttia. Maailman viljavarastot ovat nyt huvenneet kaikkien aikojen alimpaan tasoon – varastossa on vain 15 prosenttia vuotuisesta kulutuksesta. Biopolttoaineiden raaka-ainehuolto vie jatkossa yhtä enemmän peltoalaa pois elintarvikeketjusta.

Perunan osalta uhkana on erityisesti kuivien kesien aiheuttama kasteluveden pula. Myös useissa Euroopan maissa – Etelä-Ruotsissa, Englannissa ja erityisesti Etelä-Euroopan maissa tuotanto jo kärsii kasteluveden niukkuudesta.

Samanaikaisesti tuotannolla on haasteita edessään. Perunaruton torjunta on käymässä työläämmäksi, koska rutto on muuntunut koko ajan ärhäkämmäksi uuden lisääntymään kykenevän A2-kannan johdosta. Torjunnan aloitus on aikaistunut ja resistenssin peikko on vaanimassa. Torjunta-ainerintamalla kehitelläänkin intensiivisesti uusia tehokkaampia tehoaineyhdistelmiä käyttöön.

 

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kasvitaudit huolena

 

Huolet eivät ole vähenemään päin myöskään kasvitautirintamalla. Tyvimätä pulpahtelee esiin ailahtelevasti läpi koko Pohjois-Euroopan Hollannista Suomeen saakka. Siementuotantoketju ei ole päässyt lopullisesti taudin herraksi kovista ponnisteluista huolimatta.

Vaarallisten kasvintuhoojien – etenkin rengasmädän ja ankeroisten – kanssa on opittu jotenkin elämään, mutta niiden aiheuttama uhka ei ole poistunut, päinvastoin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yllälueteltuja uhkia vielä pahentaa kaiken yli pyyhkäisevä vaatimus tuotannon jatkuvasta tehostamisesta. Suuremmat tuotantoyksiköt, yksipuolisempi viljelykierto ja koneiden tehokkaampi käyttö lisää riskiä tautien leviämiseen yli perinteisten tila- ja aluerajojen.

Onneksi haasteisiin voidaan edes osittain löytää ratkaisuja tekniikan ja managementin keinoin. Kasvinjalostus on esimerkiksi kehittelemässä rutonkestaviä lajikkeita, myös muihin kasvitauteihin saatetaan löytää uusia jalostuksellisia ja viljelyteknisiä ratkaisuja.

Itse tuotantoprosessia voidaan hallita entistä paremmin esimerkiksi tarkennetun paikkakohtaisen viljelyn keinoin. Hyvänä esimerkkinä tästä on kotimaisten tärkkelystehtaiden lohkotietopankkijärjestelmä, josta on jo löytymässä avaimia viljelyn kannattavuuden parantamiseen.

 

Tuotantopanokset tehokkaasti käyttöön

 

Mekaniikkapuolella mennään eteenpäin siten, että tuotantoon kuluvia panoksia voidaan alentaa työvaiheita yhdistämällä, siirtymällä yhä tarkempaan IP-tyyppiseen tuotantoon ja muutoinkin käyttämällä tuotantopanoksia entistä tehokkaammin.

Hellävaraisempi korjuu, sadon esilajittelu ja tarkennettu varasto-olosuhteiden kontrolli sekä markkinointiyhteistyö – parhaimmillaan tuottajan, jalostajan ja kaupan yhteistyönä – voi tuoda lisäarvoa kaikille osapuolille. Tosin tasan päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy aivan riittämiin. Alinkin hinta tuntuu aina liian korkealta ja laatu liian huonolta.

 

Kuluttajien tottumuksia seurattava

 

Kaiken perustana on edelleenkin, että kuluttajat ostavat perunaa ja perunajalosteita. Kulutustottumuksia seurataankin jatkuvasti. CMA eli Saksan tuottajien markkinointiosuuskunta selvitteli viimeksi vuonna 2005 kuluttajien asenteita. Perusruokana perunan asema on edelleenkin vakaa. Suurin osa, lähes 60 prosenttia, pitää perunaa elintärkeänä tasapainoisen ruokavalion osana. Kaksi kolmasosaa kuluttajista syö perunaa vähintään 3 kertaa viikossa. Eli Saksalaiset ovat perunan syöjiä - kulutus oli pari vuotta sitten 66,5 kg per capita, jalosteita meni vielä tämän lisäksi (raaka-aine tuoreperunoiksi muunnettuna) 33,7 kg. Kulutuksen pääpaino on edelleenkin perinteisissä kotiruuissa, perunaa kuluu keitettynä kuoriperunana, paistettuna ja muusina. Ostopäätöstä tehtäessä tuoreus, hinta ja keitto-ominaisuudet arvostetaan tärkeimmiksi. Ja peruna on erittäin arvostettua. Syyt, miksi perunaa syödään vähemmän, löytyvät ruokailutottumusten muutoksista: joka päivä ei valmisteta kotona lämmintä ruokaa, korvaavat tuotteet ovat helppokäyttöisiä, syödään ulkona jne. Vastaavasti syitä perunoiden käytön lisääntymiseen on esimerkiksi perunan monikäyttöisyys, edullinen hinta ja terveellisyys.

Avaa artikkelin PDF