
EuroTier 2011 -näyttely: Uusiutuvan energian osapuolet hakivat yhteistä tahtoa




















































Tuo tavoite myös toteutui, sillä näyttelyssä kävi noin 42 000 alan ammattilaista. Ulkomaisia vieraita oli liki 7000. Näytteilleasettajia oli 573 kaikkiaan 20 eri maasta.
Sisähallien tarjontaa täydensivät ulos rakennetut teemaosastot, Energiaa hakkeesta ja Biokaasua sokerijuurikkaista, joista jälkimmäinen on todella kuuma aihe näyttelyssä.
”Ison kuvan” eli VDMA Power Systemsin laatiman ennusteen mukaan vuonna 2030 fossiilienergian osuus EU 27 -maiden sähköntuotannosta on 33 prosenttia, ydinenergian 19 ja uusiutuvien 48. Uusiutuvasta sähköstä peräti 23 prosenttia tuotetaan tuulella, 12 vesivoimalla ja 5 auringolla.
Biomassaa ja kierrätyspolttoaineita hyödynnetään lämmön ja sähkön yhteistuotannossa, jolloin ne ovat osa säädettävää ja ennakoitavaa perusvoimantuotantoa. Yhä useampi hiili-, öljy- ja kaasuvoimala tuottaa samanaikaisesti lämpöä ja sähköä.
Tuuli- ja aurinkovoimalle on tyypillistä, että voimaloiden sähköntuotanto jää huomattavasti alle niiden tuotantokyvyn.
Säätövoimaa tarvitaan rutkasti lisää
Tuuli- ja aurinkosähkön saatavuuden ennakoimattomuus tuo isoja haasteita ja investointitarpeita: sähköverkon pitää mukautua mahdolliseen ylikuormitukseen, mutta toisaalta alituotantotilanteen varalle on rakennettava nopeasti käynnistyvää säätövoimaa, kuten turbiini- ja moottorivoimaloita.
”Eurooppaan joudutaan rakentamaan noin 86,5 gigawatin verran uusia ja modernisoituja moottorivoimaloita vuoteen 2030 mennessä, mikä merkitsee vuositasolla noin kolmen miljardin euron investointeja. Moottori- ja turbiinivoimaloilla on tuotettava 9,5 prosenttia EU-maiden sähköntarpeesta”, VDMA Power Systemsin liiketoimintajohtaja Thorsten Herdan sanoi.
Tämän lisäksi joudutaan investoimaan kaukolämpöverkkoihin, biokaasulaitoksiin ja biokaasun jakeluun.
Pienten paikallisten voimaloiden hajautettu energiantuotanto pystyy vastaamaan nopeasti energian kysynnän vaihteluihin, suurten voimalaitosten sähköntuotantoa ohjataan käyttöennustein.
Eri maissa, myös Saksassa, ollaan kehittämässä ”älykkäitä” sähköverkkoja, jossa sähköverkon rinnalle rakennetaan etäluettaviin mittareihin perustuvaa tiedonsiirtoverkkoa ohjaamaan energian-
tuotantoa tunnin tarkkuudella. Tästä hyötyy erityisesti hajautettu energiantuotanto.
Tuulivoima pysyy uusiutuvien ykkösenä
Saksassa oli vuoden 2010 lopussa 21 315 tuulivoimalaa, joiden asennusteho oli noin 26 387 MW, keskiteholtaan voimalat olivat siten runsaat 1,2 MW. Voimalat ovat valtaosin sisämaassa. Pohjanmeren rannikon offshore-voimaloiden teho on vain 80 MW.
Uusien voimaloiden rakennustahti on taantunut: 2000-luvun alun 2200 vuosittaisen uuden voimalan sijaan vuonna 2009 uusien voimaloiden määrä jäi alle 1000:een. Uudet laitokset ovat pääasiassa 2 MW:n tehoisia.
Enimmillään uutta sähköntuotantokapasiteettia rakennettiin 3200 MW vuodessa, edellisvuonna noin 1800. Jää nähtäväksi, yllettiinkö viime vuonna 1500 MW:iin.
Uutta tuotantokapasiteettia rakennetaan edelleen: vuoden 2020 tavoitteena on 45 000 MW, joista 35 000 sisämaassa ja 10 000 merellä. Tuulivoima ei juurikaan ollut esillä BioEnergy Decentral -näyttelyssä.
Biokaasua vai elintarvikkeita?
Saksalaiset maatilat ovat investoineet viime vuodet biokaasulaitoksiin. Niiden määrä on nyt noin 6 000 ja asennusteho, 2 300 MW, vastaa kahta suurehkoa ydinreaktoria.
Maaseudulle lasketaan syntyneen noin 19 000 uutta työpaikkaa. Saksassa valmistetut biokaasulaitokset kelpaavat vientiinkiin: joka viides laitos toimitetaan
ulkomaille.
Saksan runsaan 17 miljoonan hehtaarin peltoalasta oli vuonna 2009 energiakasveilla 1,7 miljoonaa hehtaaria eli tasan 10 prosenttia. Valtaosa tästä oli maissilla, jota viljeltiin biokaasun tuotannon raaka-aineeksi noin 600 000 hehtaarin alalla.
Nyttemmin reaktoreissa muodostuvasta kaasusta ei tuoteta pelkästään sähköä, vaan yhä useammin myös lämpöä. Suurimmat laitokset syöttävät biometaaniksi jalostettua kaasua maakaasuverkkoon.
”Repowering” on biokaasualan muotitermi, millä tarkoitetaan jo rakennettujen biokaasulaitosten sähkö- ja lämpötehon nostamista reaktorikokoa suurentamatta.
Tehostamisella tähdätään myös siihen, ettei energiakasvien viljelyala enää pienentäisi elintarviketuotantoa.
Enemmän kaasua samasta reaktorista
Laitevalmistajien yksiselitteinen viesti laitosten tehostamista suunnitteleville on: investoinnit eivät ole isoja ja ne maksavat itsensä nopeasti takaisin.
Esimerkiksi Schmack Biogas kertoo eristäneensä uuden, metaanintuotantoa tehostavan bakteerikannan, jota se kykenee valmistamaan suuria määriä. Tämä Methanos-bakteeri on niin tehokas hajottaja, että samaan reaktoriin voidaan syöttää kaksinkertaisen määrän mädätettä, mikä siten kaksinkertaistaa laitoksen sähköntuotannon.
Vogelsangin BioCrack-menetelmällä syötteen solukkoa hajotetaan korkeajännitteellä, jolloin bakteeritoiminnot kiihtyvät, mikä lisää kaasuntuotantoa Vogelsangin mukaan 18 prosenttia.
Samalla mädäte stabiloituu eikä kerrostu reaktorissa, jolloin sekoitus- ja pumppaustarve vähenee. Tämän vuoksi laitoksen oma sähköntarve pienenee liki kolmanneksella. Korkeajännitteen tuottamiseen tarvitaan vain 35 watin teho. Vogelsangin mukaan jälkiasennettavat yksiköt käyvät kaikentyyppisiin biokaasulaitoksiin ja mahtuvat pieneen tilaan.
Maissin ja viljan olkien sekä säilörehunurmen yleistyessä biokaasun raaka-aineina tarvitaan perusteellisempi esikäsittely niiden pilkkomiseen. Italialaisen B.T.S. Biogasin tarjoama vaihtoehto on mekaaninen. Siinä syöte pumpataan ekstruuderin eli suulakepuristimen läpi. Tämän Bio Acceleratorin (vapaasti suomennettuna biokiihdyttimen) myötä syötevalikoimaa voidaan kasvattaa, mutta sen kokonaismäärää pienentää.
Kiihdyttimen ansiosta kaasuntuotto kasvaa, jolloin samasta reak-
torista riittää kaasua toisellekin moottorille. B.T.S. Biogasin saneerauskohteessa kaasuntuotanto oli kasvanut liki 20 prosenttia ja kokonaistuottavuus liki 53 prosenttia toisen moottorin asennuksen jälkeen.
Krone tehostaa 40-teräisellä kelalla
Kronen tehostamisresepti on
Big X -ajosilppurin ”biokaasukela”, jossa on 40 terää normaalin
28 asemasta. Leikkuukelan läpimitta on 660 ja leveys 800 milliä. Silpun pituus on säädettävissä
välillä 2,5–16 mm. Korjattavana kasvina on maissi.
Kronen mukaan korjuuteho (silpun pituus 5 mm) nousee neljänneksen verran noin 170 kuiva-ainetonnista noin 210 tonniin tunnissa. Samalla polttoaineenkulutus pienenee 15–16 prosenttia korjattua tonnia kohden.
Korjuun tehostuminen mahdollistaa maissialan pienentämisen 10 prosentilla, mikä puolestaan pienentää viljelykustannuksia saman verran. Tasalaatuinen syöte vähentää sekoitustarvetta reaktorissa ja parantaa kaasuntuottoa.
Kronen laskelmassa nämä säästöt ovat noin 66 000 euroa vuodessa. Kun ”biokaasukelan” lisäkustannus on 16 920 euroa, nettosäästöt ovat noin 49 000 euroa vuodessa. n
Saksalaisviljelijöitä kiinnostaa sokerijuurikkaan mädättäminen biokaasuksi.
Pertti Jalonen
Syy saksalaisten juurikasinnostukseen on selvä: juurikkaiden hehtaarisato on keskimäärin 70 tonnia ja kuiva-ainesato on korkea.
Vaikka viljan ja sokerijuurikkaan kuiva-ainetonnista saadaan suunnilleen saman verran metaania, 420–440 kuutiota, sokerijuurikas on ylivoimainen ykkönen vertailtaessa hehtaarilta saatavaa nettoenergiaa: viljalla se on 9,6 ja juurikkaalla 23,5 MWh.
Kakkoseksi tulee maissi, jos-
ta saadaan 19,2 MWh/ha nettoenergiaa.
Juurikkaan nettoenergia nousee 28,1 megawattituntiin hehtaarilta, jos myös naatit mädätetään. Maissiin nähden juurikkaan energiatuotto on paikkakuntakohtaisesti 20–30 prosenttia suurempi ilman naatteja.
Juurikas on edullinen myös mädätettäessä, koska 94 prosenttia sen sisältämistä hiilihydraateista, kuten sakkaroosista, on suoraan hyödynnettävissä. Juurikkaan kiertoaika reaktorissa on vain 15 päivää. Esimerkiksi maissin kaasuuntumisaika reaktorissa on 90 päivää.
Juurikkaiden kaasuuntuminen on myös vakaata, koska happokäymistä on vähemmän. Juurikkaita käyttävien laitosten on todettu ”toipuvan” käyntihäiriöistä muita nopeammin. Myös jälkikäymisaika on muita kasveja lyhyempi.
Reaktoriin syötettävistä juurikkaista on eroteltava kivet. Pienistä maa-ainesmääristä ei juuri ole haittaa reaktorissa, mutta sitäkin enemmän juurikkaiden esikäsittelyssä: hiekka kuluttaa kuljettimia ja tylsyttää leikkureiden teriä. Asiaa kuitenkin tutkitaan aktiivisesti, jotta löydettäisiin tehokas ja edullinen puhdistusmenetelmä.
Reaktoriin ei syötetä pelkästään juurikkaita, vaan niitä käytetään muun materiaalin, kuten esimerkiksi maissin seassa. Jos juurikkaiden osuus on 25–30 prosenttia, kaasuntuotto nousee 2 prosenttia.
Juurikkaat voidaan korjatessa listiä niin matalalta, että osa naatista jää kiinni juurikkaaseen. Tästä tulee 3–7 prosentin sadonlisä.
Kokonaisia juurikkaita tuubiin
Tähän asti on lähdetty siitä, että juurikkaat säilötään silputtuina. Suositeltu silpun koko on suunnilleen sama kuin sytykkeeksi kelpaavien puupilkkeiden.
Näyttelyn tietoiskuosuudessa esiteltiin (BAG Budissa Agroservice GmbH) juurikkaiden säilöntää kokonaisina tuubeihin ja pilkkomista tarpeen mukaan syöttösäiliöön. Säilöntäkokeissa käytettiin Kofasil Stabil -säilöntäainetta, joka koostuu natriumbentsoaatista ja kaliumsorbaatista.
Kokonaisina säilötyistä juurikkaista kertyy puristenestettä, jonka keruu on järjestettävä.
Käytettyjen tuubien läpimitta oli 2,7 ja pituus 90 metriä, jolloin yhteen tuubiin saatiin mahtumaan 320 tonnia. Jos vuotuinen tarve on 5000 tonnia, tuubeja tarvitaan 16, kaksinkertaisella määrällä 32. Pinta-alan tarve on neliömetri tonnia kohden.
Tuubikoneen urakointiveloitukset vaihtelevat määrän mukaan. Jos säilöttävä määrä on enintään 500 tonnia, veloitus polttoainekustannuksineen oli 6 euroa tonni. 1000 tonnin tai sitä suuremman määrän tuubitus maksoi 4,5 euroa tonnilta.
Juurikkaat voidaan korjata olemassa olevalla kalustolla, mutta ne eivät mene mädätykseen ”heittämällä”. Esikäsittelyyn tarvitaan kohtuullisen järeää kalustoa, joten lisäinvestoinnit ovat tarpeen.
Onkin tarkkaan laskettava, missä ajassa investoinnit maksavat itsensä takaisin, jos kaasuntuotto kasvaa tuon mainitun 2 prosenttia. n
Automatiikka tekee edelleen vahvasti tuloaan kotieläintuotantoon, ainakin jos EuroTierin näyttelytarjontaan on uskominen. Nautakarjataloudessa ruokintajärjestelmien automatisointi etenee vauhdikkaasti. Sikojen vastavaat järjestelmät, samoin kuin ilmanvaihtojärjestelmät, alkavat puolestaan olla jo askeleen edellä. Tuotannon tehokkuutta haetaan säätötekniikasta, jonka kehittyminen mahdollistaa yhä nopeamman reagoinnin ympäristötekijöiden muutoksiin. Kehittyvä tekniikka mahdollistaa myös yksilöllisemmän ruokinnan.
Matti Turtiainen Seppo Nykänen
Keski-Euroopan tiukentuvat määräykset pakottavat tuottajia ja valmistajia panostamaan sikaloiden ilmanpuhdistukseen.
Nautakarjan automatisoitu ruokinta on hiljalleen yleistymässä myös Keski-Euroopan maatiloilla. Syynä on ilmeisesti automaattilypsyn yleistyminen. Kun lypsy on automatisoitu, kiinnitetään seuraavaksi huomiota ruokinnan automatisointiin. Myyntiargumentit ovat varsin tuttuja suomalaiselle viljelijälle – vapaampi työ, lisää vapaa-aikaa, useampi rehunjakokerta lisää syöntiä.
EuroTierissä oli esillä useita automaattiruokintajärjestelmiä. Yleisimmin tarjolla oli kiskoilla liikkuvia apesekoittimia tai karkearehuvaunuja. (MT)
Älyporttiin perustuva sikojen ryhmäkasvatuksen ja yksilöllisen ruokinnan yhdistäminen kiinnostaa tuottajia Keski-Euroopassa, ainakin mikäli on uskominen Eurotierin tarjontaan. Big Dutchmanin TriSort on saanut seuraajia muilta laitevalmistajilta. Kaikkien toimintaperiaate on pääpiirteissään samanlainen: eläin punnitaan ja tunnistetaan, minkä jälkeen sika ohjataan syömään oikeaan ruokintaryhmään. (MT)
Seppo Nykänen
Phoenix esitteli EuroTierissä mielenkiintoisen sammutusjärjestelmän. Esittelijän mukaan laitteen teho perustuu aerosoliksi sumutetun veden ja ilman yhteisvaikutuksesta tapahtuvaan nopeaan lämpötilan laskuun. Järjestelmässä on kaksi perusosaa: hälytys- ja palontunnistusjärjestelmä, joita hallitaan keskusyksiköstä, sekä suutinjärjestelmä, josta sammutusvesi suihkutetaan.
Useimmiten palo alkaa hyvin pienestä kytevästä pesäkkeestä, joka saattaa kyteä jopa useita tunteja. Hitaasti alkavan palon sammuttamiseen Phoenix sopii erinomaisesti.
Palon alkaessa optisen järjestelmän savunilmaisulaitteet hälyttävät omistajan kännykkään, suoraan aluehälytyskeskukseen tai molempiin. Samalla laite aloittaa hienojakoisen vesisumun suihkuttamisen, joka laskee sisäilman lämpötilaa nopeasti 6–8 astetta.
Palo etenee normaalisti siten, että kuumat palokaasut nousevat katon rajaan ja liekkien kasvaessa lämpötila jatkaa nousemistaan isossa hallitilassa. Lopulta alkaa räjähdysmäinen palo, jonka hallitseminen on vaikeaa.
Phoenixin hienojakoinen sumu viilentää ylhäällä olevia palokaasuja ja painaa niitä alaspäin, minkä ansiosta savukaasujen happipitoisuus on alhainen, jolloin palo alkaa tukahtua ja liekit pienentyä.
Phoenix käyttää vettä minimaa-
lisesti verrattuna esimerkiksi sprink-
lerijärjestelmiin. Siinä missä sprink-
leri käyttää 100 litraa vettä, sumujärjestelmä tarvitsee vain 6 litraa. Palonalun sammuttaminen ei aiheuta mittavia oheisvahinkoja veden takia.
Esittelyvideolla lattialta alkanut olkipalo tukahtui neljässä minuutissa, eikä vesivahinkoja päässyt syntymään. Palohälytyksen kännykkäänsä saanut isäntä ehti paikalle samassa ajassa.
Idea vaikuttaa toimivalta. Vaikka laitteisto ei pystyisikään sammuttamaan paloa kokonaan, se antaa pelastuslaitokselle aikaa saapua paikalle, ennen kuin palo on päässyt hallitsemattomaksi.
Phoenixin järjestelmä toimii myös hallitilojen viilentäjänä kuumilla ilmoilla. n
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”