
Agritechnica 2011 -näyttely: Optimismia ilmassa





Heinäkonepuolen kovin uutuus oli Kronen Ultra CF 155 XC combipaalain, josta yritys sai palkinnoksi kultamitalin. Lisäksi hopeaa tuli paalainpuolen innovatiosta, jossa muuttuvakammioisen paalin muovin korkeutta säädetään paalin koon mukaan. Kultamitalin saaneella uutuuskoneella pystyy paalaamaan pysähtymättä.
Krone Ultra CF 155 XC
Varsinainen idea, eli etukammio, sijaitsee sullojan ja paalaimen välissä. Kammio muodostuu kahdesta kumihihnasta, joilla paalattava materiaali syötetään paalaimen kammioon. Hihnat ovat lähekkäin, jolloin sullojalta tulevaa silputtua materiaalia puristetaan hihnojen välissä ja massa pysyy tiiviinä kammioon asti. Paalin tultua valmiiksi alkaa verkotus, hieman ennen verkotuksen alkua materiaalia kuljettavat hihnat pysäytetään, jolloin sullojan taakse muodostuu tulppa – materiaalia virtaa edelleen sullojan läpi etukammioon. Paineen kasvaessa hihnat pyörivät hitaasti ja massan lisääntyessä kammion tilavuus kasvaa.
Verkotuksen loputtua ja paalin poistamisen jälkeen paalikammio sulkeutuu, ja samalla kammion alapuolinen rulla painuu alas kasvattaen paalikammion syöttöaukkoa merkittävästi. Syöttöaukon kasvaessa ei ole tukkeutumisen vaaraa, vaikka suuri määrä paalattavaa materiaalia siirtyy nopeasti kammioon.
Äkkiä ajatellen Ultrassa on ratkaistu kaksi pyöröpaalaimen perusongelmaa kerralla, eli keskeytymätön paalaus ja massan esitiivistys ennen kammioon joutumista.
Tiivistävä etukammio
Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ja niin se osittain onkin: toimiakseen kunnolla paalain tarvitsee veturikseen TIM-varusteisen traktorin, jossa työkone pystyy ohjaamaan traktorin vaihteistoa ISO BUS -väylän kautta. Sidontavaiheen aikana traktorin nopeutta hidastetaan, jos tavaraa tulee sisään liian paljon ja esikammio uhkaa täyttyä. Krone on testannut prototyyppiä kaksi vuotta ja toi mallin esille näyttelyyn, vaikka se on vielä proto. Markkinoille kone tulee aikaisintaan 2014. Hinnasta ei vielä uskallettu sanoa mitään. (SN)
Ei vielä ensi kesäksi
Sähköisen voimansiirron käyttöä maatalouskoneissa kehitetään kiihtyvällä vauhdilla, vaikka Belaruksen suurin malli oli tänä vuonna esillä vain mekaanisella eikä sähköisellä voimansiirrolla varustettuna kuten kaksi vuotta sitten.
Rigitrac EWD 120 on dieselsähköisen traktorin prototyyppi, joka palkittiin Agritechnican hopeamitalilla. Se perustuu nelipyöräohjattuun Rigitrac-traktoriin, jossa on pyörien erillisripustus ja hydropneumaattinen jousitus. Mekaanisella voimansiirrolla varustettuja koneita on tähän mennessä valmistettu vajaat pari sataa kappaletta.
Rigitrac EWD 120 -prototyypissä on 91 kW/126 hv Deutz-dieselmoottori, joka pyörittää 85 kW generaattoria. Traktorissa on neljä 33 kW:n tehoista vaihtovirtamoottoria, joiden käyttöjännite on 650 V. Rigitracissa on mm. luistonestojärjestelmä, koska jokaisen ajomoottorin nopeutta voidaan säätää erikseen.
Sähköä koneeseen
Sähköinen voimansiirto sopii hyvän säädettävyytensä ansiosta työkoneiden pyöritykseen. Viime Agritechnicassa tällaisen työparin muodostivat generaattorilla varustettu John Deere 7530 E Premium -traktori ja Rauch-pintalannoitin, jossa sähkömoottorit pyörittivät levityslautasia.
Tämän vuoden suurin työkoneuutuus oli Fliegl, sähköisella Power DriveElect -järjestelmäksi nimetyllä vetojärjestelmällä varustettu perävaunu. Vaunussa on kuorma-auton akselisto, jota pyöritetään sähkömoottorin avulla. Moottorin teho on ensimmäisissä malleissa vasta 12 kW, mutta sitä voidaan jatkossa kasvattaa. Pienikin moottori kasvattaa vaunun etenemiskykyä, koska pyörä ei lakkaa pyörimästä, vaikka vaunu alkaa painua.
Walterscheid ja ZF esittelivät osastoillaan etunostolaitteisiin asennettavan generaattoripaketin, jonka kautta tehoa on saatavissa 50–89 kW. (UO)
Sähköä myös työkoneisiin
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Sähköinen voimansiirto maarakennuksessa
- Ilouutinen tuleville rahtisahureille - Siirrettävän Slidetec-kenttäsirkkelin ensinäytös
- Suomen Imurikeskus Oy: Iso valikoima tuo imuvoimaa
- Vetokisojen kirkasta aatelia - Mäkivetokisat, Kasukkala
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti