Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Las Vegasin Dig This -teemapuistossa kuka tahansa pääsee testaamaan maarakennuskoneen kuljettamisen hurmaa

Usein erilaisten elämysmatkojen ja -tapahtumien vetonaulana on se, että osallistujat pääsevät hetkeksi kokemaan jonkin vauhdikkaan aktiviteetin, kuten esimerkiksi mikroautoilun huumaa. Las Vegasissa sijaitsevassa Dig This -teemapuistossa ei pelata pienillä, vaan kuka tahansa pääsee kokeilemaan, miltä raskaiden maarakennuskoneiden ohjaaminen tuntuu.
Dig This -teemapuistossa voivat kävijät kokeilla, miltä raskaiden maarakennuskoneiden ohjaaminen tuntuu.
Dig This -teemapuistossa voivat kävijät kokeilla, miltä raskaiden maarakennuskoneiden ohjaaminen tuntuu. Kuva: Arto Turpeinen
Teemapuiston kalusto koostuu kymmenestä kaivinkoneesta, kahdesta puskutraktorista sekä parista liukuohjatusta kuormaimesta.
Teemapuiston kalusto koostuu kymmenestä kaivinkoneesta, kahdesta puskutraktorista sekä parista liukuohjatusta kuormaimesta. Kuva: Arto Turpeinen
Puistossa ei ole sattunut yhtään onnettomuutta, vaikka koneiden puikoissa on usein täysin kokemattomia kuljettajia. Mini-kaivureissa, jota käyttävät yleensä lapset, kaivupuomissa on kuitenkin tyylikäs stoppari estämästä puomin tuloa liian lähelle ohjaamoa.
Puistossa ei ole sattunut yhtään onnettomuutta, vaikka koneiden puikoissa on usein täysin kokemattomia kuljettajia. Mini-kaivureissa, jota käyttävät yleensä lapset, kaivupuomissa on kuitenkin tyylikäs stoppari estämästä puomin tuloa liian lähelle ohjaamoa. Kuva: Arto Turpeinen
Yritys tarjoaa mahdollisuuden myös aggressioiden purkamiseen – vanhat autot saavat toimia vastaanottavana osapuolena. Kaivukoneella lytättävät autot saadaan paikalliselta hajottamolta, joka myös noutaa raadot takaisin kierrätykseen.
Yritys tarjoaa mahdollisuuden myös aggressioiden purkamiseen – vanhat autot saavat toimia vastaanottavana osapuolena. Kaivukoneella lytättävät autot saadaan paikalliselta hajottamolta, joka myös noutaa raadot takaisin kierrätykseen. Kuva: Arto Turpeinen
Ed Mumm perusti Dig This -puiston innostuttuaan itse maarakennuskoneiden kuljettamisesta. Vuositasolla puistossa vierailee 8 000– 10 000 kävijää.
Ed Mumm perusti Dig This -puiston innostuttuaan itse maarakennuskoneiden kuljettamisesta. Vuositasolla puistossa vierailee 8 000– 10 000 kävijää. Kuva: Arto Turpeinen
Puiston kävijöiden ikähaitari on todella laaja. Pienimmät vierailijat saattavat olla jopa kolmevuotiaita. Toimintaa pyörittävän yrittäjän tavoitteena on myös sytyttää kipinä maarakennusalalle siirtymiselle.
Puiston kävijöiden ikähaitari on todella laaja. Pienimmät vierailijat saattavat olla jopa kolmevuotiaita. Toimintaa pyörittävän yrittäjän tavoitteena on myös sytyttää kipinä maarakennusalalle siirtymiselle. Kuva: Arto Turpeinen
Ennen koneen ohjaimiin pääsyä ohjaaja "Tiny" simuloi osallistujille tulevat tapahtumat pienoismalleilla. Turvallisuuden varmistaminen on erittäin tärkeää.
Ennen koneen ohjaimiin pääsyä ohjaaja "Tiny" simuloi osallistujille tulevat tapahtumat pienoismalleilla. Turvallisuuden varmistaminen on erittäin tärkeää. Kuva: Arto Turpeinen

Nevadan autiomaata halkovan Valtatie 15:n liikenne jyrisee tasaisena virtana Las Vegasista kohti etelää. Alkunsa yksi Yhdysvaltojen pääväylistä saa Kanadan rajalta ja väylää riittää lähes Meksikoon saakka. Johtavan viihdekaupungin läheisyys on houkutellut ramppien varteen monenlaista turistirysää.

Outlet-ostoskeskusten, viihdepuistojen ja motellien vilinässä konemiehen huomion kuitenkin kiinnittää lauma maarakennuskoneita. Kyseessä ei ole paikallinen vaihtokonemyyjä, vaan maarakennusaiheinen Dig This -teemapuisto.

Omasta innostumisesta liikkeelle

Dig This -puistossa kaikkien on mahdollista päästä kokemaan maarakennuskoneiden ohjaamista valvotuissa olosuhteissa. Toiminnan käynnistänyt Ed Mumm perusti yrityksen innostuttuaan koneista itse. Taloa rakentaessaan mies pääsi kokeilemaan useita erilaisia maarakennuskoneita ja nautti kokemastaan. Samalla heräsi ajatus bisnesmahdollisuudesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Mietin, että myös kaikilla rakennusalan ulkopuolisilla ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus saada testata rakennuskoneita. Aloin selvittelemään asiaa ja huomasin, että tämäntyyppisiä puistoja oli tarjolla ainoastaan lapsille”, Mumm kertoo.

Caterpillarin kalustolla

Mumm ei lähtenyt soitellen sotaan, vaan teki ensin huolellisen markkinatutkimuksen. Tulosten perusteella ensimmäisiksi investoinneiksi valikoituivat kaivinkoneet, jotka ovat edelleen kaikkein suosituimpia.

”Turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää, eikä ainoatakaan onnettomuutta ole sattunut. Nykyinen kalusto on esim. pyöräkuormaimiin verrattuna turvallista käyttää, mutta ehkä tulevaisuudessa hankimme myös niitä”, Mumm pohtii.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrityksellä on käytössään kymmenen kaivinkonetta, kaksi puskutraktoria ja pari liukuohjattua kuormaajaa. Merkkivalinta on luonnollisesti Caterpillar. Yrityksen perustajan mukaan muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut, sillä amerikkalaiset ovat kasvaneet kyseisen brändin parissa. Suomessakin puskutraktoria kutsutaan yleisnimellä pillari, joka juontuu Caterpillarista, vaikka tarjontaa on luonnollisesti runsaasti muillakin merkeillä.

Huollot ja korjaukset pika- aikataululla

Dig This -puisto tekee läheistä yhteistyötä paikallisten Caterpillar-liikkeiden kanssa. Esimerkiksi huollot ja mahdolliset remontit onnistuvat parin tunnin varoitusajalla, sillä myös kauppiaat ymmärtävät puiston merkityksen brändin imagolle. Toisaalta koneiden kunnon varmistaminen on myös turvallisuusseikka.

Koneet pyritään pitämään siistissä kunnossa myös ulkoisesti. Uusimmat kaivinkoneet ovat Caterpillarin F-sarjan koneita. Vaikka kalustossa on kiinni paljon rahaa, niin esim. huollot ovat kuitenkin pieni menoerä, koska käyttöaste on urakointikäyttöön verrattuna suhteellisen alhainen. Koneet ovat vakioasetuksissaan, eikä esim. liikenopeuksia ole erikseen rajoitettu. Lasten käytössä oleviin minikaivureihin on tosin asennettu erillinen stoppari estämään kaivupuomin liikettä liian lähelle konetta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kävijät saavat ohjata koneita täysin itsenäisesti. Ohjeet annetaan radiopuhelimen välityksellä. Ohjaajan mukaan yhtään toivotonta tapausta ei ole ollut, vaikka osalla liikkeiden hahmottaminen kestää hieman pidempään.
Kävijät saavat ohjata koneita täysin itsenäisesti. Ohjeet annetaan radiopuhelimen välityksellä. Ohjaajan mukaan yhtään toivotonta tapausta ei ole ollut, vaikka osalla liikkeiden hahmottaminen kestää hieman pidempään. Kuva: Arto Turpeinen
Henkilökunnan mukaan kokemuksen jälkeen osallistujat tuntevat itsensä rokkitähdiksi. Ilmeisesti myös venäläinen Ksenya on samaa mieltä.
Henkilökunnan mukaan kokemuksen jälkeen osallistujat tuntevat itsensä rokkitähdiksi. Ilmeisesti myös venäläinen Ksenya on samaa mieltä. Kuva: Arto Turpeinen
Venäjän Kaliningradista saapuneella polttariporukalla ei ollut minkäänlaista kokemusta maarakennuskoneista. Maanmylleryksen jälkeen ryhmä lähti ampumaan konekivääreillä.
Venäjän Kaliningradista saapuneella polttariporukalla ei ollut minkäänlaista kokemusta maarakennuskoneista. Maanmylleryksen jälkeen ryhmä lähti ampumaan konekivääreillä. Kuva: Arto Turpeinen

Tuhansia kävijöitä vuodessa

2007 avatussa puistossa vierailee 8 000–10 000 kävijää vuosittain. Suurin osa saapuu luonnollisesti Yhdysvalloista ja Kanadasta – n. 20 % vierailijoista tulee muualta maailmasta. Työntekijöitä on 15. Alueen kokonaispinta-ala on yli kaksi hehtaaria.

Yksittäisten sessioiden pituus on 60 minuutista aina 3,5 puoleen tuntiin. Lisäksi tarjolla on 30 minuutin ”agressiotuokio”, jossa autoja voi lytistellä kaivukoneella. 4–8 hengen eri koneita sisältävän kokemuksen hinnat alkavat 720 Yhdysvaltain dollarista. Yksittäinen henkilö saa myllätä kaivinkoneella 90 minuuttia 285 dollarin hintaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös lapsille on omat pakettinsa. Syntymäpäiväjuhlien pituus on 90 minuuttia – hinnat alkavat 90 dollarista per osallistuja. Vartin minikaivurikokemuksen saa 20 dollarilla.

Keltanokat liikkeellä

Haastattelun keskeyttää parkkipaikalle karauttava katumaasturi – Venäjän Kaliningradista saapunut polttariporukka on valmiina kokemaan maarakennuksen ilot. Mumm kertoo, että maallikolle suurten koneiden käyttäminen ensi kertaa saattaa olla pelottavaa. Jännitys kareilee myös näennäisen reippaasti esiintyvien tulokkaiden kasvoilla.

Konekokemus aloitetaan turvamääräysten kertaamisella. Lisäksi kouluttaja simuloi tulevat tapahtumat pienoismalleilla. Ryhmä on valinnut tunnin session, jossa käytetään D5K-puskukonetta ja 315fl-kaivinkonetta. Ensin mainitulla työnnetään läjä maata, jonka yli ajetaan ja lopuksi jäljet tasataan. Kaivukoneella puolestaan mm. pudotellaan koripalloa ja kaivetaan pieni pätkä ojaa.

Tapahtuma aloitetaan varsin verkkaisesti hallintalaitteisiin totuttelulla. Samalla aktivoidaan silmä–käsi-koordinaatiota. Kädestä pitäen tämä ei kuitenkaan tapahdu, vaan ohjaaja neuvoo radiokuulokkeiden välityksellä. Samalla annetaan tilaa omalle oivallukselle. Varsin nopeasti venäläisryhmä oppiikin perusliikkeet. Eniten ongelmia aiheuttaa kaivinkoneen kulkusuunnan hahmottaminen ylävaunun pyöräytyksen jälkeen.

Kuin rokkitähdet

Maanmylläyksen jälkeen ryhmän kasvoilla loistaa purkautunut jännitys – etenkään naispuolinen jäsen ei edes yritä peitellä innostustaan. Paikkaa pyörittävän Mummin mukaan koneiden kuljettamisen jälkeen tavikset tuntevatkin itsensä rokkitähdiksi.

Venäläisillä ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta koneista ennen puistoon saapumista. Ajatuksen osallistumisestaan he saivat nähtyään Dig This -puuhamaan vilahtavan paikallisessa elokuvassa. ”Tämä oli todella hienoa, mutta ammattilaiseksi en kuitenkaan aio ryhtyä. Kaivaminen olisi varmaan kuin maratonin juokseminen – jatkuvia toistuvia liikkeitä”, polttarisankari Leonard analysoi.

Todistusten jaon jälkeen innostuneesti puliseva joukkio suuntaa varsin periamerikkalaiseen aktiviteettiin – ampumaan konekivääreillä. Tämän jälkeiset tapahtumat jäivät allekirjoittaneelta selvittämättä.

Ei pelkkää huvittelua

Ed Mumm kertoo puistossa käyvän todella monen ikäisiä asiakkaita, jotka poikkeuksetta palaavat kotiin hymy huulillaan, vaikka eivät aina tiedä mitä odottaa. Miehen ajatuksena ei ole tarjota pelkkää huvia, vaan taustalla on myös syvällisempiä tavoitteita.

”Rakastamme työtämme täällä, sillä saatamme vaikuttaa suuresti ihmisten elämään. Toivottavasti ainakin joku saa kipinän siirtyä työvoimapulasta kärsivälle rakennusalalle. Vaikka tätä ei tapahtuisikaan, niin kokemuksen jälkeen kävijät varmasti arvostavat alan ammattilaisia aiempaa enemmän”, Mumm lopettaa.

Lisätietoja: www.digthisvegas.com.