Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

John Deerellä uusi monirumpuinen puintikoneisto Agritechnica

Valodiodit markkeeravat viljan kulkua puimurikoneistossa
Valodiodit markkeeravat viljan kulkua puimurikoneistossa 

Uolevi Oristo

John Deere sai Agritechnican hopeamitalin T-sarjan uudesta puintikoneistosta. Valmistajan tavoitteena on ollut yhdistää kohlinpuimurin hyvät puolet – hellävarainen oljenkäsittely ja pieni tehontarve – sylinteripuimurin suureen puintitehoon ja alhaisiin puintitappioihin myös kostealla viljalla.

Uuden John Deere T ‑sarjan puintikoneisto koostuu puintikelan takana olevasta jälkipuintikelasta sekä kolmesta, halkaisijaltaan pienemmästä rullasta. Pienemmät rullat on sijoitettu varsinaisten kelojen väliin ohjaamaan olkimassa jouhevasti ja ilman äkillisiä suunnanvaihtoja erottelulaitteiston läpi. Toimintaperiaate selviää parhaiten periaatekuvasta (yllä), jossa ledit näyttävät oljen kulkureitin puintikoneistossa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Etummainen kela on varustettu perinteisin listoin. Takimmaisessa kelassa on uudentyppiset, joustavat ja pulttikiinnitteiset suomulistat, jotka painavat puitavan materiaalin 165 astetta pitkän erottelupinnan läpi. Viimeisenä oleva piikein varustettu rulla ohjaa oljet kohlimille jyvien erottelua varten.

Valmistajan mukaan uudella puintikoneistolla varustetun puimurin teho on vähintään 15 % edeltävää mallia suurempi. Oljen rikkoontuminen lisääntyi, mutta säilyi silti hyväksyttävällä tasolla eikä haittaa esimerkiksi paalausta.

Uusi puintikoneisto on valmistusteknisesti edullinen, sillä se ei muuta puimurin runkorakennetta. Useimmat tarvittavista komponenteista ovat yhteisä eri mallisarjojen välillä.

Avaa artikkelin PDF