Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Sahataiturit taas vauhdissa moottorisahauksen SM-kisoissa – vivahteikkaat kilpailut päättyivät Perämäen 14. mestaruuteen

Moottorisahauksen Suomen mestaruus ratkottiin perinteisesti Punkaharjulla, mutta normaalia myöhemmin elokuussa. Siitä huolimatta sää suosi tapahtumaa ja yleisö pääsi näkemään monivivahteisia suorituksia.
Usein kilpamoottorisahauksessa viimeinen laji, eli karsinta, ratkaisee mitalien järjestyksen. Vaikka tänä vuonna kilpailu oli loppuun asti erittäin tasaista, viimeisenä karsineet Jukka Perämäki ja Pentti Paananen tekivät virheettömän nopeat suoritukset loppuun asti. 14. mestaruus lähti Perämäen matkaan.
Usein kilpamoottorisahauksessa viimeinen laji, eli karsinta, ratkaisee mitalien järjestyksen. Vaikka tänä vuonna kilpailu oli loppuun asti erittäin tasaista, viimeisenä karsineet Jukka Perämäki ja Pentti Paananen tekivät virheettömän nopeat suoritukset loppuun asti. 14. mestaruus lähti Perämäen matkaan. Kuva: Tommi Hakala

Tänä vuonna kilpailuissa oli mukana vain suomalaisia kilpailijoita. Jo viime vuonna matkustusrajoitteiden vuoksi jäivät Viron kilpailijat pois kirittämästä. Mukana oli 12 kilpailijaa, lähes kaikki edellisvuosien mitalistit kisailivat Luston kentällä sijaitsevalla kilpailukentällä. Panosta kilpailussa oli, sillä 2022 järjestettäviin MM-kilpailuihin osallistuvat valitaan kolmen peräkkäisen vuoden (2020/2021/2022) SM-kilpailujen tulosten perusteella.

Kilpamoottorisahaus:

  • Kansainvälistä kilpailutoimintaa ylläpitää IALC
  • Suomessa toimintaa järjestää ja rahoittaa Sumoki ry tukijoidensa myötä
  • Kisa sisältää viisi lajia, joissa mitataan tarkkuutta ja nopeutta, yhteispisteillä selviää voittaja
Jarmo Laatikainen aloitti kilpailunsa vahvasti sijoittumalla toiseksi aloituslajissa. Teräketjun vaihto ja laipan kääntö sujui ajassa 10.21. Vain Jukka Perämäki oli nopeampi, huimalla 9.35 sekunnin suorituksellaan. Virheetön suoritus toi 132 pistettä Laatikaiselle, Perämäelle 136.
Jarmo Laatikainen aloitti kilpailunsa vahvasti sijoittumalla toiseksi aloituslajissa. Teräketjun vaihto ja laipan kääntö sujui ajassa 10.21. Vain Jukka Perämäki oli nopeampi, huimalla 9.35 sekunnin suorituksellaan. Virheetön suoritus toi 132 pistettä Laatikaiselle, Perämäelle 136. Kuva: Tommi Hakala
Vesa Kurki voitti kaatotehtävän ja altapäältäsahauksen, mutta tarkkuuskatkaisussa jäi molempiin pölkkyihin yli 4 milliä katkaisematonta puuta ja liikaa kulmaheittoa. Siitä johtuen sijoitus lajissa vasta 10., mutta kokonaiskilpailussa 1 611 pistettä ja kokeneelle kilpailijalle viides sija.
Vesa Kurki voitti kaatotehtävän ja altapäältäsahauksen, mutta tarkkuuskatkaisussa jäi molempiin pölkkyihin yli 4 milliä katkaisematonta puuta ja liikaa kulmaheittoa. Siitä johtuen sijoitus lajissa vasta 10., mutta kokonaiskilpailussa 1 611 pistettä ja kokeneelle kilpailijalle viides sija. Kuva: Tommi Hakala
Monena vuonna mitalikolmikkoon sijoittuneen Jonsered-sahuri Esa Tumeliuksen harmina oli altapäältäsahauksen jälkimmäisen kiekon 5,37 millin porras leikkuupinnassa ja lievät kulmavirheet. Ilman tämän lajin virheitä hän olisi sijoittunut jopa hopealle.
Monena vuonna mitalikolmikkoon sijoittuneen Jonsered-sahuri Esa Tumeliuksen harmina oli altapäältäsahauksen jälkimmäisen kiekon 5,37 millin porras leikkuupinnassa ja lievät kulmavirheet. Ilman tämän lajin virheitä hän olisi sijoittunut jopa hopealle. Kuva: Tommi Hakala

Notkean nopeat kilpailut

Kaatotehtävä tehtiin laserkaatona, mikä mahdollisti rivakamman tapahtuman. Se mahdollisti myös lajien etenemisen järjestelmällisesti, sillä täysmittaisten kaatopuiden käyttö olisi vaatinut kaadon ja ketjunvaihtotehtävän lomittamisen keskenään. Nyt pisteet tulostaululla etenivät selkeämmin, mikä helpotti kilpailun seuraamista yleisölle. Kilpailu etenikin notkeasti, vain alussa tarkkuussahauksen puruvahvuuden heittelyn vuoksi ensimmäisenä sahanneet Antti Oksanen ja Klaus Oinonen saivat uusia tehtävänsä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Huipputuloksia ja yllätyksiä

Kilpailu ei tänä vuonna ollut yllätyksetön. Eri lajeissa tuli pistemenetyksiä, etenkin altapäältäsahauksessa sahat karkailivat vinoon tai katkaisupintaan muodostui portaita. Mutta ketjunvaihtotehtävässä sormet olivat notkeina ja useampi alitti 20 sekunnin ajan. Tosin, Jukka Perämäki tempaisi omalla vuorollaan huiman 9.35 sekunnin suorituksen – ja Jarmo Laatikainen 10.21 sek.

Altapäältä voittoon sahasi Vesa Kurki, porrasta katkaisupinnoissa oli vain 1,9 milliä ja hieman yli asteen sivusuuntainen heitto molemmissa sahauksissa. Tarkkuuskatkaisussa ainoa Jonsered-sahaaja Esa Tumelius teki ykkössijaan oikeuttaneen huippusuorituksen: molemmat kiekot irtosivat ilman naarmuakaan pölkyissä kiinni oleviin vanereihin!

Kaatotehtävässä Kurki oli taasen todella tarkkana. Vain 7 millin mitattu osuman heitto kertoo, miten tarkasti sahaajat tuntevat sahojensa liikkeet – ja nyt ei tuuli tai rungon muoto voinut vaikuttaa tulokseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Pentti Paanasen omalaatuinen kaadon alasahauksen tyyli tuotti tulosta – vain 40 millin poikkeama 15 metrin päässä! Lajissa Vesa Kurki osui 7 millin päähän, Klaus Oinonen 25 ja Tumelius 27 millin päähän merkkiviivasta. Tarkkuus mitattiin lasermittauksella kaatokolon pohjasta.
Pentti Paanasen omalaatuinen kaadon alasahauksen tyyli tuotti tulosta – vain 40 millin poikkeama 15 metrin päässä! Lajissa Vesa Kurki osui 7 millin päähän, Klaus Oinonen 25 ja Tumelius 27 millin päähän merkkiviivasta. Tarkkuus mitattiin lasermittauksella kaatokolon pohjasta. Kuva: Tommi Hakala
Kilpailun Stihl-sahaaja oli Marjut Laakkonen. Hän paransi viime vuoden tulostaan ja yritystä riitti kaikissa lajeissa. Ajan perusteella hän olisi ollut karsinnan 6., mutta kolme tynkää antoivat 60 virhepistettä. Taaemmalla rungolla karsiva Timo Karhu oli kilpailujen ensikertalainen, tarkkuuskatkaisussa tuli hieno 7. sija.
Kilpailun Stihl-sahaaja oli Marjut Laakkonen. Hän paransi viime vuoden tulostaan ja yritystä riitti kaikissa lajeissa. Ajan perusteella hän olisi ollut karsinnan 6., mutta kolme tynkää antoivat 60 virhepistettä. Taaemmalla rungolla karsiva Timo Karhu oli kilpailujen ensikertalainen, tarkkuuskatkaisussa tuli hieno 7. sija. Kuva: Tommi Hakala
Mitalikolmikossa Jukka Perämäen rinnalla kahden sahan kannattelija Paananen ja Mona Lisa -tyylisesti hymyilevä Laatikainen vaihtoivat paikkoja. Marjut Laakkoselle tämän vuoden kilpailuun osallistuminen antoi vahvat mahdollisuudet päästä naisten luokan edustajaksi Serbiassa 2022 järjestettäviin MM-kilpailuihin.
Mitalikolmikossa Jukka Perämäen rinnalla kahden sahan kannattelija Paananen ja Mona Lisa -tyylisesti hymyilevä Laatikainen vaihtoivat paikkoja. Marjut Laakkoselle tämän vuoden kilpailuun osallistuminen antoi vahvat mahdollisuudet päästä naisten luokan edustajaksi Serbiassa 2022 järjestettäviin MM-kilpailuihin. Kuva: Tommi Hakala

Tasaisilla tuloksilla mitaleille

Tänä vuonna näkyi, että tasainen suorittaminen alkupään lajeissa tuo tulosta. Kun viimeisenä sahattavaan karsintaan kilpailijat asetettiin käännettyyn paremmuusjärjestykseen, oli viimeisissä pareissa tasaisesti suorittaneet Laatikainen, Pentti Paananen ja Perämäki. Laatikaisen pariksi tuli Kurki. Molemmat tekivät kovat ajat, Laatikainen jopa kisan nopeimman 16.54 sekunnin suorituksen. Mutta viimeisessä parissa Perämäki teki 17.93 sekunnin suorituksella riittävästi tulosta ja keräsi koko potin sekä mestaruuden. Hän kiritti parinaan sahanneen Paanasen hopealle. Loppua kohden petrannut Laatikainen jäi pisteen erolla pronssille.