
Rakennuskonenäyttely Bauma 2019 8.–14.4.2019, Saksa — suurempi kuin koskaan


Bauma 2019 -näyttelystä on tulossa kaikkien aikojen suurin rakennuskonetapahtuma. Edelliskerralla, vuonna 2016 kävijöitä oli 583 000, mutta huhtikuussa näyttelyyn ennakoidaan tutustuvan yli 600 000 vierailijaa reilusti yli 200 eri maasta.
Näyttelyn rakentaminen alkaa jo pari kuukautta porttien avautumista. Pinta-ala on kasvanut entisestään, joten tarkka suunnittelu ja aikatauluttaminen ovat tarpeen. Tällä kertaa yritykset ovat levittäytyneet peräti 60,5 hehtaarin alueelle. Kahden uuden hallin lisäksi osastojen paikkoja on järjestelty uudelleen, jotta navigointi eri alueiden välillä olisi helpompaa.
Baumaan on ilmoittautunut peräti 3 790 näytteilleasettajaa, mikä on yli 300 enemmän kuin edellisessä näyttelyssä. Suurimpien yritysten, kuten Liebherrin, osastot ovat lähes korttelin kokoisia ja budjetit liikkuvat kymmenissä miljoonissa euroissa. Perinteisten maarakennuskonevalmistajien lisäksi esillä on muutakin rakentamiseen liittyviä tuotteita. Myös komponenteilla ja kaivoskoneilla on vahva rooli kokonaisuudessa.
Luottoa tulevaisuuteen
Näyttelyjärjestäjä Messe München järjesti Bauman ennakkotapahtuman, jossa valotettiin alan tilannetta ja trendejä. Suuret odotukset perustuvat mm. laajaan maailmanlaajuiseen kyselytutkimukseen, jonka tarkoituksena oli selvittää yritysten tulevaisuuden näkymiä. Tulosten perusteella esimerkiksi investointihalukkuus on kasvanut selvästi kaikilla markkina-alueilla.
Suurimmiksi huoliksi koettiin pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Toisaalta myös kustannuspaineet ja tiukkenevat ympäristömääräykset koettiin uhkakuvina. Ratkaisuiksi ehdotettiin esim. digitalisaatiota, joka voisi helpottaa kuljettajien kouluttamista ja tehdä koneista helppokäyttöisempiä. Toisaalta kustannuksia voitaisiin pienentää mm. uusilla voimansiirtoratkaisuilla sekä tietotekniikan tuomalla tehokkuudella ja joustavuudella. Nämä ovatkin Bauma 2019 -näyttelyn tärkeimpiä teemoja.
Sähköä siellä sun täällä
Erilaiset sähköisiä ratkaisuja alkaa olla tarjolla lähes kaikilla merkeillä niin voimanlähteen kuin voimansiirronkin osalta. Baumassa tarjonta laajenee entisestään. Caterpillar esittelee 906-pyöräkuormaimen konseptimallin, jonka voimanlähteenä toimii litiumioniakku. Myös voimansiirto on sähköinen.
Volvo on puolestaan päättänyt julkaista kokonaisten sähkökoneiden sarjan vuonna 2020. Mukaan lukeutuvat pienet kaivukoneet mallimerkintöjen EC15 ja EC27 välissä, sekä kuormaimet L20 ja L28. Samalla myös polttomoottorilla varustettujen sisarmallien tuotekehitys lopetetaan. Ensimmäiset uudet mallit esitellään Baumassa.
Bobcat ja Doosan esiintyvät ensimmäistä kertaa omilla osastoillaan. Bobcat esittelee sähköisen version E10-minikaivukoneestaan. Noin tonnin painoinen kone on suunniteltu erityisesti sisätilojen purkutöihin. Akun lupaillaan kestävän työpäivän mukaan luettuna normaalit tauot. Myös Wacker Neuson ja Kramer laajentavat sähkökoneiden kirjoaan. Ensin mainitulta saadaan nähtäväksi esim. uusia tärylätkiä ja EZ17e-minikaivukone sekä minidumpperi, jotka kaikki ovat akkukäyttöisiä.
Erittäin mielenkiintoinen sähköuutuus on myös Hidromekin pyöräalustainen 70W-kaivukone. Noin seitsemän tonnia painavan koneen akun kestoksi lupaillaan 8 tuntia. Ominaisuuksiin kuuluu myös automaattinen henkilöiden ja esteiden tunnistus perän takana.
Cumminsin ja Hyundain yhteistyön hedelmänä julkaistaan myös 3,5 tonnisen minikaivinkoneen prototyyppi. Litiumakkupaketin kokonaistehoksi kerrotaan 35 kWh. Täyden työvuoron jälkeen akun kerrotaan latautuvan kolmessa tunnissa.
Suurta ja pientä uutuutta
Baumassa valmistajat julkaisevat kilvan uusia kaivinkonemalleja alle 10 tonnin kokoluokkaan. Liugongin täysin uusi malli on noin yhdeksän tonnin 909 ECR. Kyseessä on kiinalaisyrityksen ensimmäinen lyhytperäinen kone. Samaan kokoluokkaan esitellään myös uudet Casen, Doosanin Hitachin, Hyundain ja Kobelcon mallit.
Kiinnostava uutuus on myös Volvon EC200E-telakaivinkone, joka sijoittuu n. 20 tonnin työpainollaan EC180:n ja 220:n väliin. Moottori täyttää 4-tason päästömääräykset – kaivuvoimaa on 115 kilowattia. Voimatasojen kerrotaan olevan erinomaiset. Steelwristin rototilt on mahdollista saada tehdasasennettuna.
Myös järeämmät koneet ovat mukavasti esillä. Esimerkiksi Komatsun PC4000-pistokauha kaivinkone päivittyy uuteen mallisarjaan. Työpaino on noin 400 tonnia. Louhe saa kyytiä 1 400 kilowattisen Komatsun moottorin voimin. Euroopan ensi esiintymisensä saa Kobelco SK850LC-10E, joka on n. 85 tonnin painolla yrityksen suurin kaivukone. Hyundain uutuus on 90-tonninen HX900 L, joka korvaa aiemman R800LC-9:n
Liebherr uudistaa kaivukonemallistonsa kasisarjaan. Alkuvaiheissa uudistuu seitsemän mallia kokoluokissa 22–45 tonnia. Ensimmäisen esillä on R 934, joka painaa n. 35 tonnia ja täyttää tason 5 päästömääräykset. Esillä on myös pyöräalustaisen A 913 Compact Litronicin prototyyppi, joka niin ikään täyttää uusimmat päästömääräykset.
Voimansiirrot kehittyvät
Perinteiset moottorivalmistajat laajentavat repertuaariaan yhä uusiin tuotteisiin. Kohlerin K-Hem- järjestelmä yhdistää 18 kilowattisen dieselmoottorin ja 15 kilowattisen sähkömoottorin. Paketti voi siis tuottaa tehoa yli 30 kilowattia ilman minkäänlaisia jälkikäsittelyjärjestelmiä. Järjestelmä soveltuu esim. koneisiin, joissa saatetaan tarvita äkillistä tehon lisäystä, kuten ruohonleikkureihin.
Yanmar puolestaan esittelee kaa- sukäyttöiset 4TN88G- ja 4TN98G- moottorit. Tehot ovat 45 ja 63 kilowattia. Lisäksi esillä on mm. kolme 5-päästötason ilmajäähdytteistä moottoria, joiden teho on 3,4–6,8 kilowattia.
Deutz laajentaa valikoimaansa yhä enemmän myös voimansiirron saralle. Baumassa julkaistaan kolmisylinterisen kaasumoottorin lisäksi myös voimansiirtopaketit, joiden avulla esim. kurottajan voimansiirto on mahdollista jakaa toimimaan sekä sähköisesti että mekaanisesti. Tarvittaessa voidaan ajaa pelkän sähkön voimin. Myös FPT esittelee sähköisiä voimansiirtoratkaisujaan. Perkinsin osastolla on nähtävillä laaja valikoima 5-päästömääräykset täyttäviä moottoreita, sekä erilaisia hybridiratkaisua 0,5–18 litran moottorikokoluokkiin.
Bauma-näyttely järjestetään 8.–14.4. Voit seurata näyttelyn etenemistä Koneviestin nettisivuston lisäksi myös sosiaalisen median kanavista. Bauman rakentamista ja näyttelyn etenemistä voit seurata myös järjestäjien webkameran kautta osoitteessa: https://bauma2019.panomax.com/liebherrturm
Kuvat: Arto Turpeinen, Alex Schelbert/Messe München GmbH
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Vuorenmaa Yhtiöt Oy 60 vuotta – laakereista teollisuuden komponentteihin
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka