FinnMetko 2018, metsäperävaunut ja pienet metsäkoneet - Lisää ominaisuuksia
FinnMetkossa esiteltiin uutuuksia etenkin traktorivarustelun osalta. Valmistajat ovat myös panostaneet entistä enemmän omien vahvuuksiensa parantamiseen.
Kronos Gripto 1009 on selvä seuraaja erittäin suositulle 5000-mallin lyhytpääpuomiselle versiolle. Gripto 1009 on hakkuupääkäytössä ketterä ja yleiskäytössä sen lyhyt perusmitta ei pidennä turhan paljon alustakoneen pituutta. Kronokselle tulee myös Technionin oma nosturinhallintajärjestelmä, jolla nosturista tulee sähköisesti toimiva liikeratanosturi.
Pentin Pajan Naarva-laikkurin viimeisin versio on vedettävissä joko metsäkoneella tai järeällä maataloustraktorilla, maaston vaikeudesta riippuen. Mekaaninen kylvövarustus on saatavana lisävarusteena. Siirtoajoissa laikutinterät nostetaan hydraulisesti ylös.
Jobo ST75 on saanut pikkuveljen ST50. Uutuus on vain sykesyöttöinen (iskunpituus 75 cm) ja sen runko on lyhyempi, sillä rullasyöttöoptiota ei ole. Paino on vain 205 kiloa, maksimi kaatoläpimitta 30 senttiä.
Keslan metsäperävaunumalllisto uudistui ja sai mallinumeroihinsa 4-päätteen. Malliston pienin vaunu on kuvan etualan 104, joka on saatavissa rullavetoisena. Vaunujen varusteluun on panostettu paljon, saatavilla on työkalulaatikko ja erilaisia pankkovaihtoehtoja (kiinteät tai kääntyvät). Vaunujen hydrauliikkaliitännät tapahtuvat nivelen päällä olevan liitäntäpukin kautta.
Ruotsissa valmistettava Terri on saanut Suomeen oman maahantuojan: AKH-Koneet Oy Hankasalmelta tuo maahan koko mallistoa. Uudistunutta Terriä saa joko tela-alustaisena tai 8-pyöräisenä mallina. Molemmista on saatavilla harvesteri, kuormatraktorimalli tai combikone. Suurin osa yli 60:stä valmistuneesta koneesta on toimitettu Ruotsiin.
Ranualla valmistettavan Jarcracin pyöräalustainen versio on päässyt tuotantoon. 400/60–15.5” -renkailla varustetun koneen voimansiirto on hydraulisilla napamoottoreilla, telikotelot ovat vain letkujen suojaksi. Kuvan kone on Combiversio, jossa nosturina on Nisula P30 ja hakkuupäänä Nisula 325.
FinnBull Combi -yhdistelmäkone on kasvanut jämeriin mittoihin. Nyt kone kilpailee ruotsalaisten ja keskieurooppalaisten koneiden kanssa, kantavuusluokassa 7 tonnia. Valmistajan mukaan modulirakenteisuus mahdollistaa myös 8-pyöräisen version toteuttamisen.
Metsä-Säämäsen myynnissä olevaan Country-metsäperävaunumallistoon esiteltiin mallistoa keskeltä täydentävä malli. T70S-vaunun ja 550-nosturin yhdistelmä sopii vanhempien takavetotraktoreiden ja kevyiden nellvetojen yhdistelmäksi. Rengaskoko voi olla kuvan 11.5/80–15.3” tai leveämpi 400/60–15.5”. Vaunun leveys on vain 200 cm.
Keskieurooppalaisten asiakkaiden pyynnöstä Kesla on tehnyt nostureilleen järeän nostolaitesovitteen. Sovitteen tukijalat ovat mekaanisesti jatkettavat, jolloin tukiväli suurenee ja nostolaitteiden rasitus pienenee. Sovitteessa on kiinnityspisteet esimerkiksi hakkurille ja läpivienti ulosottoakselille.
Palms oli tuonut Hankkijan osastolle täysin uuden MWD-metsäperävaununsa, joka on tarkoitettu ammattimaiseen käyttöön. Mekaanisella voimansiirrolla varustetussa vaunussa oli myös uusi Palms 7.94 -nosturi. Mekaanisesti vetävän telin valmistaa NAF.
FinnMetko-näyttelyssä tuli hyvin esille, että kovassa kilpailutilanteessa oleva suomalainen valmistus on ollut ahtaalla. Balttivalmisteisten vaunujen rynnäkkö koko Euroopassa on ollut kovaa. Selvä muutoksen merkki on kevyempien Suomessa valmistettujen yhdistelmien väheneminen. Esimerkiksi Keslan, joka oli aiemmin vahva 8-tonnisten vaunujen valmistaja, uusi mallisto alkaa nyt 10-tonnin vaunumallista. Myös virolaisvalmistaja Palms toi esille järeän, mekaanisella voimansiirrolla varustetun vaunumallinsa.
Suomalaisvalmistajat ovatkin panostaneet järeämpiin vaunuihin ja nostureihin, etenkin ominaisuuksien osalta. Esimerkiksi Kesla ja Kronos ovat kehittäneet edistyksellisiä voimansiirron ohjauksia ja nosturinhallintajärjestelmiä. Niiden käyttö on nopeasti lisääntymässä, kun traktoreissa on siirrytty vakioitujen liitäntöjen käyttöön.
Pienet suomalaiset metsäkoneet ovat herättäneet kovasti kiinostusta myös maamme rajojen ulkopuolella. Hyvä esimerkki on Jarcrac-pienkuormatraktorin pyöräversion kehitys tsekkiläisen asiakkaan aloitteesta. Myös Logbullet- ja FinnBull-metsäkoneet ovat saaneet puhelimet kuumiksi.