Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Yrittäjä Piia Mäkelän tavoitteena on pitää asiakkaan koneet töissä – haasteellisinta alalla on löytää uusia koneosaajia

Piia Mäkelä on toiminut yrittäjänä 20 vuotta puolisonsa Jannen kanssa. Heidän yrityksensä Loimihuolto Oy tarjoaa maatalouskoneiden huolto- ja varaosapalveluita Loimaalla. Vuonna 2001 perustettu ja osakeyhtiöksi vuonna 2012 vaihtunut yritys on Case- ja New Holland-merkkikorjaamo.
Kuva: Eemeli Linna

Mikä on erityistä juuri tänä vuonna?

Säät ovat olleet taas erilaiset. Maataloudessa ennakointi on tärkeää, jotta koneet ehditään huoltaa ennen sesonkia. Ennakointi korostuu erityisesti tänä vuonna, kun kevättöitä tehtiin poikkeuksellisen myöhään, mutta samalla syysviljat tulevat aikaisin puintivalmiiksi. Puintikaudesta tulee hyvin pitkä.

Mitkä ovat menestymisen edellytykset huolto- ja korjaustoiminnassa?

Janne on aina sanonut, että tavoitteena on pitää asiakkaan koneet töissä. Asiakkaan pitää pystyä luottamaan huolto- ja varaosapalveluita tarjoavan yrityksen ammattitaitoon ja osaamiseen. Kiiretilanteessa nopeus ratkaisee varaosien toimituksessa. Huoltokalenterissa akuutit ja kiireelliset on priorisoitava.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitkä ovat varaosaliiketoiminnan menestystekijät?

Varaosavaraston ylläpitäminen vaatii tarkkuutta, jotta oikeaa varaosaa olisi saatavilla. Hyvien hankintakanavien ja oikeiden hintojen saaminen ratkaisee. Varaosamyynnissä toimenkuvaan kuuluu myös neuvonta varsinkin, kun asiakas itse tekee korjausta. Uusien mallien myötä koulutus on hyvin tärkeää.

Mikä on haasteellista tulevaisuudessa?

Aivan keskeinen haaste on löytää uusia koneosaajia. Eläköityviä koneammattilaisia on läpi Suomen. Töitä on paljon, jos vain olisi kiinnostuneita ja motivoituneita tekijöitä. Maatilat ja ruoan tuotanto eivät häviä. Uutta työntekijää on myös perehdytettävä pitkään kokonaisuuden hahmottamiseksi. Vian paikallistaminen koneen oireiden perusteella vaatii korkeaa teknistä ymmärtämistä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös edellinen Hän-esittely:

Camilla Kuivalainen päätyi hevosalalta maarakennusyrittäjäksi – korona-aika on tuonut lisää töitä