
Kohti Agritechnicaa – näyttely lukuina ja hopeamitalistit esittelyssä

Agritechnica 2023:
- Järjestetään 12.–18.11.2023 Hannoverissa
- Yli 400 000 näyttelyvierasta, Suomesta yli 4000.
- 2 600 näytteilleasettajaa 53:sta maasta.
- Näyttelyhalleja 23 ja lisäksi ulko-osasto.
Maailman suurin maatalouskoneiden näyttely järjestetään jälleen 12.–18. marraskuuta Hannoverin messukeskuksessa Saksassa. Saksalaisen DLG:n mukaan vierailijoita tulee yli 400 000, joista kansainvälisiä vierailijoita on 140 000 kpl. Näytteilleasettajia on yli 2 600 kpl 53:sta eri maasta. Näyttelyhalleja on 23 ja lisäksi ulkoalueet, joissa järjestetään myös pienimuotoisia työnäytöksiä.
Näyttelyn keskeinen teema on ekologinen tuotanto (Green Productivity), jonka tavoitteena pidetään parempaa tuottavuutta samalla, kun panoksia ja intensiteettiä voidaan pienentää ja suojella ympäristöä ja luontoa.
Näyttelyssä myönnettiin yksi kultamitali, mikä esiteltiin jo edellisessä Koneviestissä nro. 13. Se myönnettiin New Hollandin kaksiroottoriselle konseptipuimurille, jossa koneiston leveyttä voi kasvattaa 13 % sijoittamalla moottori pitkittäin ja samaan kulmaan kuin puintisylinterit. Puintisylintereitä ja leikkuupöytää pyörittävä vaihteisto ja voimansiirto on asennettu puimurin keskelle, minkä ansiosta vaipan ja eturenkaiden välissä perinteisesti olevista voimansiirron komponenteista on voitu luopua. Koneiston kasvattaminen nostaa koneen suorituskykyä.
Lisäksi hopeamitaleita myönnettiin yhteensä 17 kpl ja innovaatioiksi hyväksyttiin kaikkiaan 218 ehdokasta. Seuraavassa hopeamitalistit esittelyssä.
Hybriditraktori
Steyrin Hybrid CVT on modulaarinen hybridikonsepti keskisuurille ja suurille traktoreille. Portaaton tehonjakovaihteisto on otettu suoraan alkuperäisestä mallista ja dieselmoottori tuottaa 191 kW (260 hv). Kondensaattoriteknologia pystyy latautumaan ja luovuttamaan sähköenergiaa hyvinkin nopeasti. Hybridiratkaisulla traktoriin on voitu tuoda useita uusia toiminnallisuuksia.
Sähkötraktori paremmalla automaatiolla
New Hollandin täyssähköisessä T4 Electric Power -traktorissa on uusia automaatio-ominaisuuksia. Kamerajärjestelmät mahdollistavat 360° näkymän ja helpottavat työlaitteiden kytkemistä. Reittitila seuraa määritettyä ajoreittiä. Invisible Bucket pyyhkii työlaitteet pois ohjaamon näytöltä, ja Follow-Me-tilassa traktori seuraa kuljettajaa. Traktori voi myös vastaanottaa ajokomentoja eleillä.

Etukuormain teleskoopilla
Stollin teleskooppinen etukuormain sopii 4-sylinterisille traktoreille. Teleskooppirakenteella saadaan 0,7 m lisäulottuvuutta. Yhdessä jatkoliitoksen kanssa vaakasuunnassa saadaan 1 m:n lisäulottuvuus ja 1,5 metriä lisää nostokorkeutta. Etukuormaimen sähköhydraulinen ohjaus sisältää turvallisuustoimintoja, kuten automaattisen ylikuormakytkimen. Uusi rakenne parantaa myös näkyvyyttä ajettaessa.

3-pistekiinnityksen säätö
Claas integroi moniulotteiseen 3-pisteohjausjärjestelmäänsä hydraulisen työntövarren. Työkoneen etu- ja takaosassa olevat korkeusmittausanturit välittävät signaalit traktorin ohjauselektroniikkaan työkoneen asennon määrittämiseksi. Näin työkone saadaan samansuuntaiseksi maan kanssa.
Traktori LNG:llä
New Holland esittelee nesteytettyä maakaasua (LNG) käyttävän T7.270 LNG -traktorin. Kaksoisseinämärakenteen ansiosta tyhjiöeristetyt säiliöt mahdollistavat 200 kg:n LNG-tankkauksen. Kryogeenisellä jäähdyttimellä kaasun lämpötila voidaan pitää alle -162 asteen lämpötilassa nestemäisenä. Ratkaisu mahdollistaa myös nesteytetyn biokaasun (bio-LNG) käyttämisen. Jäähdytin toimii akulla tai hyödyntää kiehumiskaasun pyörittämää generaattoria, mikä mahdollistaa järjestelmän itsenäisen toiminnan.
Muokkaus ultramatalaan
Grindstarin passiivisesti pyörivät roottorit muokkaavat maan matalaan, jopa vain 2 cm:n syvyyteen. Yksittäisen roottorein halkaisija on 75 cm, jonka ympäryksestä puolet on jatkuvasti maassa kulmittaisten muokkausterien avulla. Kone vapauttaa hienojakoista maata, peittää itävät siemenet, poistaa maata varsista ja käsittelee korjuujätettä niin, että se alkaa nopeasti hajota. Tehontarve on noin 20 kW per työleveysmetri.

Aktiivimultain perunapenkeille
All-In-One GmbH on kehittänyt energiaa säästävän aktiivimultaimen perunaviljelyksille. Leikkaavat terät silppuavat edellisen sadon jäämät ja muut kasvijätteet, mikä vähentää tukkeutumisriskiä. Pyörivät penkinmuotoilijat vaativat hyvin vähän vetovoimaa. Koneella pyritään saamaan perunapenkkeihin hyvät kasvuolosuhteet eroosiota vastaan ja hyvää vesitaloutta silmällä pitäen.
Lietteenlevitys tasaiseksi
ECO-Duo Vario -järjestelmässä on kaksi pumppua, jotka mahdollistavat lannan levitysmäärän säätämisen itsenäisesti kummallekin puolelle levitintä. Työleveyden osittainen sulkeminen ei nosta levittämien elementtien levitysmäärää, koska pumppujen pyörimisnopeutta voidaan säätää. Levitysmäärää voidaan säätää aiempaa tarkemmin levittimen koko työleveydellä. Ominaisuuden merkitys korostuu suurilla työleveyksillä.
Kaarreohjaus keskipakolevittimiin
Amazone esittelee kaarrekompensoinnin keskipakolevittimiin. Keskipakolevittimissä heittomäärä kaarteessa voi olla työleveydestä riippuen jopa yli kaksinkertainen tiettyyn suuntaan. Lisäksi levityspiste on metrejä koneen takana ja levityskuvio muistuttaa munuaisten ääriviivoja. Kaarrekompensointi vaatii tarkan ymmärryksen koneen toiminnasta eri lannoitteilla ja hyvin monimutkaisen ohjausalgoritmin.

Satomäärätutka puimurin eteen
Case IH:n uudessa satomäärää arvioivassa järjestelmässä on tutka-antureita, jotka mittaavat sadon kuntoa, korkeutta ja tiheyttä, ja antavat tietoja syötteenä leikkuupuimurin tehonsäätöön. Ratkaisulla saavutetaan tasaisempi sadonsyöttö, leikkuupöydän parempi hallinta sekä vähemmän maakontakteja. Näin puimurin tuottavuus, käyttövarmuus ja tehokkuus paranevat.
Vierasesineet pois perunakoneista
Grimmen ChangeSep mahdollistaa kahden erotuslaitteen vaihtamisen keskenään ilman työkaluja mukulamaisten vierasesineiden erottamiseksi perunannostokoneessa, kun maalaji tai olosuhteet vaihtuvat. Ratkaisu säästää aikaa ja luo edellytykset työnopeuden optimoimiselle ilman, että tarvitsee tinkiä mukuloiden hellävaraisesta käsittelystä.
Perunakoneita kehittyville markkinoille
Grimme vastaa kehittyvien maiden kasvaviin koneellistamistarpeisiin ja on kehittänyt koneen pienille perunatiloille. Ensimmäinen seulaketju on lyhyt ja toisessa on hydraulinen taittomekanismi, jolloin koneeseen voidaan asentaa myös syvyysohjaus ilman merkittävää nostotehon tarvetta pienille traktoreille. Syvyysohjattu syöttö ja laaja seulonta-alue takaavat hellävaraisuuden ja mukulat sijoitetaan tiivistetylle maaperälle.
Teroituslaite ajosilppuriin
Kronen uudessa ajosilppurin teroituslaitteessa teroituskertoja voidaan kasvattaa reilusta 400:sta 2200:an ilman huoltotoimenpiteitä. Uusi teroituskiven pidike mahdollistaa koko teroituskiven täydellisen käytön. Uusi teroituskivien kiinnityskonsepti vähentää teroituskiven vaihtoaikaa jopa 70 %.
Niittomurskaimen murskaussäätö
Fendt pyrkii saavuttamaan automaattisella murskaussäädöllään tasaisen kuiva-ainepitoisuuden säilörehuun. Tätä varten biomassan kasvu määritetään joko luomalla käyttökartta satelliittitietojen avulla tai käyttämällä anturia, joka tallentaa sadon suoraan pellolla ajettaessa. Näin saadut tiedot lähetetään Isobusin kautta niittokoneen ohjausjärjestelmään ja niiden perusteella säädetään murskaimen vastakampaa.
Kulutusosien valvontajärjestelmä
Lemkenin iQblue-seurantajärjestelmä mahdollistaa reaaliaikaisen valvonnan ja analyysin kultivaattorin kulutusosien kuluneisuudesta. Järjestelmä käyttää tekoälyä kamerakuvien analysointiin työkalujen kulumisen ja mahdollisen katoamisen havaitsemiseksi.

Radicle Lab -maaperälaboratorio
Radicle Agronomics on Precision Planting LLC:n kehittämä järjestelmä, joka yhdistää maaperänäytteiden ottoon liittyvät suunnittelun, näytteenoton, analysoinnin ja logistiikan vaiheet yhteen kokonaisuuteen. Järjestelmä automatisoi maaperänäytteiden keruun ja analysoinnin, säästäen aikaa ja vähentäen virheiden mahdollisuutta. Tulokset saadaan muutamassa minuutissa.
Claasin ja Amazonen robottiohjausjärjestelmä
Suunnittelu- ja toteutusohjelmisto, jolla voidaan ohjata robotteja yhteistyössä traktoreiden ja työkoneiden kanssa. Ohjelmisto on kehitetty 3A-muodossa (Advanced Automation and Autonomy), mikä on avoimien rajapintojen järjestelmä esimerkiksi ajourien ja työkoneasetusten etukäteissuunnitteluun. Työkoneet voivat tämän käyttöliittymän kautta myös olla vuorovaikutuksessa robottien ja traktoreiden kanssa prosessien optimoimiseksi. Claas ja Amazone esittelevät 3A-järjestelmällä suunnitellun maanmuokkausprosessin.
Näyttelyosastot
- Traktorit, kuormainkoneet ja etukuormaimet, kuljetusajoneuvot, kuljetuskoneet ja -laitteet
- Koneet ja laitteet hedelmille, vihanneksille ja erikoiskasveille, kastelu- ja sadetusjärjestelmät
- Koneet ja laitteet metsätalouteen, kunnalliskäyttöön ja maisemanhoitoon
- Maanmuokkaus- ja kylvökoneet ja -laitteet
- Sadonkorjuun käsittely-, kuivaus- ja varastointikoneet ja -laitteet
- Yhdistykset, järjestöt, tiede- ja tutkimuslaitokset
- Vilja-, rehu- ja juurikassadonkorjuun koneet ja laitteet
- Robotiikka, elektroniikka, maatalousohjelmistot ja täsmäviljely
- Laitteet, työkalut ja palvelut korjaamosta käytettyjen koneiden markkinointiin
- Kasvinsuojelu- ja -hoitokoneet sekä lannoituslaitteet
- Siemenet, lannoitteet, kasvinsuojeluaineet, polttoaineet ja voiteluaineet
- B2B-markkinapaikka kansainväliselle maatalouskoneiden toimittajateollisuudelle
Osaston luetuimmat
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Mantsinen-nosturit tunnetaan paitsi suorituskyvystään myös energiatehokkuudestaan – Mikko Mantsinen esittelee materiaalinkäsittelynostureiden tekniikkaa
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- Patu – isältä pojalle
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia