DeLaval VMS -lypsyrobotti pääsi museoikään

Monille robotit ovat nykyaikaa ja tulevaisuutta, mutta robotteja on löytynyt maatiloiltakin jo yli 20 vuoden ajan, ja ensimmäiset niistä ovat siirtyneet jo museoikään.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

DeLaval VMS -lypsyrobotti lisättiin elokuussa Sarka-museon kokoelmaan. Kyseinen Marjo Jaakkolan tilalla Mynämäellä lypsänyt robotti kuului VMS-robottien ensimmäiseen saapumiserään vuonna 2000, yhdessä Suitian koetilalle ja Huitin Holsteinille saapuneiden lypsyrobottien kanssa.

Maailman ensimmäinen VMS (Voluntary Milking System) -lypsyrobotti alkoi lypsää DeLavalin Hamran koetilalla vuonna 1997, ja ensimmäisille asiakkaille koneet toimitettiin koekäyttöön vuonna 1998. ”Haluttiin luoda järjestelmä, johon on kytkettynä lypsykarjatilan tuotanto mahdollisimman monipuolisesti”, kertoo Matti Oinonen DeLavalilta.

Oinosen mukaan robottien määrän odotettiin kasvavan Suomessa hitaasti noin 100 yksikköön vuoteen 2010 mennessä, mutta raja meni rikki jo vuonna 2005. 1000 robottitilan ja 1500 lypsyrobotin rajat menivät rikki vuonna 2017. Tuotekehitys on vuosien saatossa kasvattanut lypsykapasiteettia, alentanut huoltokustannuksia ja lisännyt robotin keräämää tietoa merkittävästi vuosien saatossa. Vuonna 2005 VMS-robotteihin tuli saataville automaattinen solumittaus, ja vuonna 2009 maidon hormoni- ja entsyymitasojen mittaus. Tällaiset kehitysaskeleet ovat mullistaneet nykyaikaisen maidontuotannon askareet ja karjantarkkailun.