Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Finna-palvelusta löytyy Museoviraston maatalouteen liittyvä kuvakokoelma – mukana Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana toimineen Erkki Voutilaisen yli 2 300 valokuvaa

Museovirasto on avannut Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa painolaatuisina kuvatiedostoina kaikkien vapaasti käytettäväksi. Mukana on myös Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana toimineen Erkki Voutilaisen yli 2 300 valokuvaa.
Museoviraston kuvakokoelmasta löytyy maatalouteen liittyviä kuvia useilta tunnetuilta valokuvaajilta ja kokoelmaan kannatta siksi tutustua monilla eri hakusanoilla. Syyskyntöä Ford-traktorilla Volker von Boninin kuvaamana noin 1974.
Museoviraston kuvakokoelmasta löytyy maatalouteen liittyviä kuvia useilta tunnetuilta valokuvaajilta ja kokoelmaan kannatta siksi tutustua monilla eri hakusanoilla. Syyskyntöä Ford-traktorilla Volker von Boninin kuvaamana noin 1974. Kuva: Volker von Bonin
Erkki Voutilainen aloitti valokuvaajan työnsä Maaseudun Tulevaisuudessa vuonna 1956. Hän ennätti kuvata työuransa alkuaikoina maaseudun elinkeinoja ja elämää ennen koneellistumisen aikaa. Kauran sadonkorjuu on meneillään Mäntsälän Ohkolassa Rautasuon tilalla 27.9.1956. Isäntä Hemmo Rautasuo on hevosineen kaurapellolla.
Erkki Voutilainen aloitti valokuvaajan työnsä Maaseudun Tulevaisuudessa vuonna 1956. Hän ennätti kuvata työuransa alkuaikoina maaseudun elinkeinoja ja elämää ennen koneellistumisen aikaa. Kauran sadonkorjuu on meneillään Mäntsälän Ohkolassa Rautasuon tilalla 27.9.1956. Isäntä Hemmo Rautasuo on hevosineen kaurapellolla. Kuva: Erkki Voutilainen
Puinti on menossa iltamyöhään Mattilan kylässä Rintanummen tilalla 23.10.1962. Maanviljelijä Eino Mäntsälä syöttää vehnää puimakoneeseen.
Puinti on menossa iltamyöhään Mattilan kylässä Rintanummen tilalla 23.10.1962. Maanviljelijä Eino Mäntsälä syöttää vehnää puimakoneeseen. Kuva: Erkki Voutilainen
Bolinder-Munktell S-500 -leikkuupuimuri ja Fordson Power Major -traktori vuonna 1965.  Kuvaaja Erkki Voutilainen.
Bolinder-Munktell S-500 -leikkuupuimuri ja Fordson Power Major -traktori vuonna 1965. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Kuva: Erkki Voutilainen
Erkki Voutilaisen hienoimpia maaseudun työtä kuvaavista valokuvista olivat usein sadonkorjuuseen liittyvät kuvat. Tässä Massey-Ferguson-leikkuupuimuri työssä vuonna 1965.
Erkki Voutilaisen hienoimpia maaseudun työtä kuvaavista valokuvista olivat usein sadonkorjuuseen liittyvät kuvat. Tässä Massey-Ferguson-leikkuupuimuri työssä vuonna 1965. Kuva: Erkki Voutilainen
Vehnää puidaan Hämeenkylässä Helsingin maalaiskunnassa (nykyisin Vantaa) 4.9.1958. Viljapellolla Volvo-kuorma-auto ja Massery-Ferguson-leikkuupuimuri. Kuvaaja Erkki Voutilainen.
Vehnää puidaan Hämeenkylässä Helsingin maalaiskunnassa (nykyisin Vantaa) 4.9.1958. Viljapellolla Volvo-kuorma-auto ja Massery-Ferguson-leikkuupuimuri. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Kuva: Erkki Voutilainen
Leikkuupuimureita pellolla. Kuvaaja Erkki Voutilainen.
Leikkuupuimureita pellolla. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Kuva: Erkki Voutilainen
Voutilainen kuvasi myös monia erilaisia elämänilmiöitä maaseudulla kuvittamaan lehden julkaisemia uutisia. Tässä on kysymys kevään kelirikkoajasta huhtikuussa 1961. Opel on vajonnut akseleitaan myöten kuraan Vojakkalan–Topenontiellä Lopella.
Voutilainen kuvasi myös monia erilaisia elämänilmiöitä maaseudulla kuvittamaan lehden julkaisemia uutisia. Tässä on kysymys kevään kelirikkoajasta huhtikuussa 1961. Opel on vajonnut akseleitaan myöten kuraan Vojakkalan–Topenontiellä Lopella. Kuva: Erkki Voutilainen
Syyskynnöt Mäntylän tilalla Nurmijärvellä 27.9.1963. Maanviljelijä Elis Bergman on traktorin ohjaimissa. Kuvaaja Erkki Voutilainen.
Syyskynnöt Mäntylän tilalla Nurmijärvellä 27.9.1963. Maanviljelijä Elis Bergman on traktorin ohjaimissa. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Kuva: Erkki Voutilainen
Maanviljelijä Kauko Vesanto on levittämässä apulantaa pellolle Nummenpään kylässä Nurmijärvellä 22.8.1957. Kuvaaja Erkki Voutilainen.
Maanviljelijä Kauko Vesanto on levittämässä apulantaa pellolle Nummenpään kylässä Nurmijärvellä 22.8.1957. Kuvaaja Erkki Voutilainen. Kuva: Erkki Voutilainen

Nyt esille tulleiden, Museoviraston ylläpitämään kansalliseen kuvakokoelmaan kuuluvien, kuvien joukossa on noin 2 300 Erkki Voutilaisen kuvaa 1950- ja 1960-luvuilta. Voutilainen työskenteli 25 vuotta Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana ja kuvat ovat syntyneet lehden tarpeisiin, mikä on selitys hänen ottamiensa kuvien suureen määrään.

Vanhimmat Voutilaisen ottamat kuvat ovat vuodelta 1956, jolloin hän aloitti Maaseudun Tulevaisuuden valokuvaajana. Hän oli tuolloin ensimmäinen lehden toimitukselliseen henkilökuntaan kuulunut valokuvaaja.

Voutilainen tunnettiin lehdessä lempinimellä ”Vouti”. Hänellä oli vahva näkemys valokuvaamisesta ja siitä, millaisia kuvia lehti tarvitsee. Voutilaisen osaaminen kuvaajana on kiistattomasti nähtävissä hänen töistään, toisaalta miehen oma-aloitteisuus aiheutti lehden uutispäälliköille joskus hieman ylimääräistä päänvaivaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voutilaisella oli tapana hypätä kukonlaulun aikaan Saabiinsa ja lähteä ajamaan jonnekin, mistä lehden päälliköillä ei ollut aavistustakaan. Voutilainen ilmestyi sitten aamupalaveriin valmiiden kuvien kanssa, jotka luovutti saatesanoilla ”tehkää juttu tästä”.

Voutilainen teki pitkän työuransa Maaseudun Tulevaisuudessa ja jäi sieltä eläkkeelle 1981. Erkki Voutilainen oli syntynyt 1914.

Erkki Voutilaisen valokuvat eivät ole suinkaan ainoita Museoviraston kokoelmasta löytyviä katsomisen arvoisia valokuvia, jotka kertovat menneiden vuosien Suomesta ja vanhasta maaseudusta.

Finna-palveluun on avautunut Museoviraston kuvakokoelmien lisäksi myös laaja otos Suomen kansallismuseon kokoelmista. Museoviraston kokoelmia on kartutettu 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Yli 18 miljoonan kuvan ja miljoonien esineiden kokoelmasta on julkaistu Finnassa 300 000 objektin tiedot, ja näistä 250 000:sta on nyt tarjolla korkearesoluutioinen kuva. Kokoelmista on siis digitoitu ja avattu verkkoon toistaiseksi suhteellisen pieni otos.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Museovirasto avaa kokoelmien kuvat korkearesoluutioisina eli painolaatuisina versioina pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä. Pienessä osassa kuvia on rajoitetummat käyttöoikeudet. CC BY -lisenssillä merkittyjä kuvia voi ladata ja käyttää vapaasti ja maksutta esimerkiksi verkkosivuilla, sovelluksissa, kirjoissa, oppimateriaaleissa ja sisustustuotteissa.

Museoviraston kokoelmien aineistoja voi hakea ja selata uudessa museovirasto.finna.fi-verkkopalvelussa. Palvelussa on kuva-aineistojen lisäksi mittavat määrät kuvia Museoviraston kokoelmaesineistä. Painolaatuisten kuvatiedostojen lataaminen on helppoa. Mahdolliset käytön rajoitukset on mainittu kuvien yhteydessä.