Nimiä konemerkkien takana: Daniel Massey ja Alanson Harris

Kahden kanadalaisen maatalouskonevalmistajan yhteenliittymästä kehittyi lyhyessä ajassa maailmanlaajuinen jättiyritys, jonka valikoimassa oli kone kaikkiin maatalouden tarpeisiin. Fuusion molemmat osapuolet, Massey Manufacturing Co. ja A.Harris, Son & Co., aloittivat mittavamman toimintansa sadonkorjuukoneilla, jotka olivat pääroolissa myös uudessa yhteisyrityksessä.
Vuonna 1891 fuusion kautta muodostettu Massey-Harris Co. Ltd. oli Pohjois-Amerikan suurimpia maatalouskonevalmistajia. Jättiyhtymän erikoisalaa olivat heinän- ja viljankorjuukoneet, mutta ohjelmaan kuuluivat jokseenkin kaikki maatalouteen liittyneet laitteet. Myöhemmin Massey-Harrikseen liitettiin vielä lukuisia konevalmistajia, joista tunnetuimpia olivat USA:n puolella toimineet Johnston ja Wallis, australialainen Sunshine ja englantilais-amerikkalainen Ferguson.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Massey-Harris aloitti traktorituotantonsa lainatekniikalla, mutta ensimmäinen 3-pyöräinen Bull-traktori oli kaikin puolin epäonnistunut kone, eikä seuraava Parrett-moottorivetäjäkään ollut paljoa kummempi. Vuonna 1928 ostetun J.I.Case Plow Works Companyn tekemä Wallis oli lopullinen täysosuma. Wallis-tekniikkaan perustuneita traktoreita tehtiin 1930-luvun lopulle asti, Massey-Harris merkki otettiin käyttöön vuosikymmenen alussa.
Massey-Harris aloitti traktorituotantonsa lainatekniikalla, mutta ensimmäinen 3-pyöräinen Bull-traktori oli kaikin puolin epäonnistunut kone, eikä seuraava Parrett-moottorivetäjäkään ollut paljoa kummempi. Vuonna 1928 ostetun J.I.Case Plow Works Companyn tekemä Wallis oli lopullinen täysosuma. Wallis-tekniikkaan perustuneita traktoreita tehtiin 1930-luvun lopulle asti, Massey-Harris merkki otettiin käyttöön vuosikymmenen alussa. Kuva: Valmistaja
Kanadan Ontariossa vaikuttanut Daniel Massey (1799–1856) oli alkuaan maanviljelijä, joka 19-vuotiaana aloittamansa ja 12 vuotta kestäneen raivausurakan päätteeksi omisti lähes 500 hehtaaria erinomaista peltomaata. Konepajatoiminta alkoi v.1847, ja pari vuotta myöhemmin Massey osti oman valimon. Ensimmäisiä tuotteita olivat niitto- ja elonleikkuukoneet. Koko ajan laajentunut pajatoiminta kävi terveyden päälle, minkä johdosta hän luovutti firmansa 28-vuotiaalle pojalleen Hart Masseylle v.1851.
Kanadan Ontariossa vaikuttanut Daniel Massey (1799–1856) oli alkuaan maanviljelijä, joka 19-vuotiaana aloittamansa ja 12 vuotta kestäneen raivausurakan päätteeksi omisti lähes 500 hehtaaria erinomaista peltomaata. Konepajatoiminta alkoi v.1847, ja pari vuotta myöhemmin Massey osti oman valimon. Ensimmäisiä tuotteita olivat niitto- ja elonleikkuukoneet. Koko ajan laajentunut pajatoiminta kävi terveyden päälle, minkä johdosta hän luovutti firmansa 28-vuotiaalle pojalleen Hart Masseylle v.1851. Kuva: Valmistaja
Alanson Harris (1816–1894) oli Daniel Masseyn tavoin maanviljelijän poika. Teknisesti lahjakkaana tunnettu Harris perusti ensimmäisen pajansa Ontarion Beamsvilleen v.1857, missä alkoi syntyä auroja ja kultivaattoreita. Viitisen vuotta myöhemmin valikoimaan kuului myös niitto- ja leikkuukoneita. Tuossa vaiheessa yrityksen toiseksi osakkaaksi oli tullut Alansonin poika John. Toiminnan laajentuessa paja siirrettiin Brantfordiin v. 1871, missä syntyi parhaimmillaan 1000 niittokonetta, 1275 leikkuukonetta ja 500 itsesitojaa vuodessa.
Alanson Harris (1816–1894) oli Daniel Masseyn tavoin maanviljelijän poika. Teknisesti lahjakkaana tunnettu Harris perusti ensimmäisen pajansa Ontarion Beamsvilleen v.1857, missä alkoi syntyä auroja ja kultivaattoreita. Viitisen vuotta myöhemmin valikoimaan kuului myös niitto- ja leikkuukoneita. Tuossa vaiheessa yrityksen toiseksi osakkaaksi oli tullut Alansonin poika John. Toiminnan laajentuessa paja siirrettiin Brantfordiin v. 1871, missä syntyi parhaimmillaan 1000 niittokonetta, 1275 leikkuukonetta ja 500 itsesitojaa vuodessa. Kuva: Valmistaja
Leikkuupuimurit edustivat Massey-Harriksen vahvinta osaamista. Ensimmäiset hevosvetoiset puimurit valmistuivat jo 1900-luvun alussa, itsekulkeva malli tuli vuoroon 1938. Thomas Carroll`in suunnittelemassa puimurissa oli 16 jalan pöytä ja 65 hv:n Chrysler-moottori. Koepuinnit tehtiin Argentiinassa, kokonaisvalmistusmäärä oli 925 kpl. Tästä 20-mallista kehitetty kevyempi Massey-Harris 21 SP vei maailman lopulliseen ajopuimuriaikaan.
Leikkuupuimurit edustivat Massey-Harriksen vahvinta osaamista. Ensimmäiset hevosvetoiset puimurit valmistuivat jo 1900-luvun alussa, itsekulkeva malli tuli vuoroon 1938. Thomas Carroll`in suunnittelemassa puimurissa oli 16 jalan pöytä ja 65 hv:n Chrysler-moottori. Koepuinnit tehtiin Argentiinassa, kokonaisvalmistusmäärä oli 925 kpl. Tästä 20-mallista kehitetty kevyempi Massey-Harris 21 SP vei maailman lopulliseen ajopuimuriaikaan. Kuva: Valmistaja

Vermontin Windsorissa vuonna 1799 syntyneen Daniel Masseyn perhe muutti heti 1800 luvun alussa Kanadan Ontarioon, minne raivattiin 200 eekkerin (80,8 ha) verran peltoa. Daniel oli heti jaloille noustuaan isänsä mukana kaikissa tilan töissä. Kanadan ja USA:n rajalla oli pahoja kahakoita, minkä vuoksi Daniel Massey Senior kutsuttiin pitkäksi aikaa armeijaan, jolloin tilanpito jäi 13 vuotiaan Daniel Massey Juniorin harteille. Oman viljelyuransa hän aloitti 19 vuotiaana, aluksi vuokraviljelijänä, mutta pari vuotta myöhemmin omaa peltoa oli jo 200 eekkeriä. Värväämällä avukseen irlantilaisia ja skottilaisia maahanmuuttajia hän sai seuraavan 12 vuoden aikana raivattua vajaan 500 hehtaarin alueen.

Enimmät muokkaustoimet tehtiin vaatimattomilla hevostyövälineillä, mutta sadonkorjuu oli kokonaan käsityön varassa. Vieraillessaan joskus 1830-luvulla Amerikan serkkunsa luona, Daniel näki siellä rautaisia auroja, äkeitä, kultivaattoreita ja ennen kaikkea hevoskierrolla pyörineitä puimakoneita. Paluumatkalla hänellä oli mukanaan kattava valikoima uusia maatalouskoneita, jotka alkoivat kiinnostaa enemmän kuin varsinaiset viljelytyöt.

Lyhyt, mutta ratkaiseva ura

Daniel Massey antoi tilansa tuolloin 21-vuotiaan Hart-pojan hoitoon v.1844 ja keskittyi täysillä maatalouskoneiden tekemiseen. Kun oma maatilapaja alkoi käydä ahtaaksi, perusti hän 3vuotta myöhemmin lähistöllä olleen R.F.Vaughanin kanssa yhteisyrityksen, jonka toimitiloina olivat Vaughanin kylmilleen jääneet konepaja ja pieni valimo. Pajassa alkoi valmistua muokkausvälineitä, joilla oli heikosta taloustilanteesta huolimatta sikäli hyvä menekki, että jo puolen vuoden kuluttua Massey lunasti koko yrityksen omakseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuoden 1851 mittaan Massey osti Ketchum-niittokoneen ja Burrel-elonleikkuukoneen valmistusoikeudet, mutta koko ajan laajentunut toiminta yhdistettynä suureksi kasvaneeseen kysyntään oli liikaa Daniel Masseyn terveydelle, minkä vuoksi konepajayrityskin siirtyi kokonaan Hart Masseyn hallintaan. Daniel kuoli 5 vuotta myöhemmin.

Nuoren johtajan vetämä firma menestyi erinomaisesti, ja tuotevalikoima kasvoi entisestään. Uusia patentteja ja kokonaisia yrityksiä ostettiin jatkuvasti lisää. Ensimmäinen vientikauppa tehtiin v.1866 Ranskaan ja seuraavana vuotena Saksaan. 1800-luvun viimeisen vuosikymmenen lähestyessä vientiä oli kaikkiin maanosiin.

Sahurista konetehtailijaksi

Ontarion lounaisosassa, Ingersollissa v. 1816 syntynyt Alanson Harris sai ensiopit tekniikasta isänsä maatilalla ja sahalaitoksella. Ensimmäisen pajayrityksensä Alanson perusti Beamsvilleen v.1857, tuotteet olivat samoja kuin Masseylla. Viitisen vuotta myöhemmin yhtiökumppaniksi tuli John-poika, jonka yllytyksestä paja erikoistui korsirehun ja viljan korjuukoneisiin. Seuraavan vuosikymmenen alussa yritys muutti laajempiin tiloihin Brantfordiin. Masseyn tavoin Harris teki enimmät koneensa ostetuilla patenteilla. Menestynein tuote oli Brantford-itsesitoja, joka oli Euroopassa erityisen suosittu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toukokuun alussa 1891 Kanadan suurimmat maatalouskonevalmistajat Massey Manufacturing Co. ja A.Harris, Son & Co. yhdistivät voimansa, jonka tuloksena syntyi Massey-Harris Co. Jatkossa fuusioita tehtiin lähes vuosittain, joiden myötä toiminta laajeni USA:n puolelle.

Traktorit tulivat kuvioihin 1910-luvulla, mutta 1928 hankitun J.I.Case Plow Works Companyn tekemä Wallis oli ensimmäinen kehityskelpoinen. Traktorit olivat kuitenkin sivuroolissa puimurituotantoon verrattuna, jossa Massey-Harris oli ehdoton edelläkävijä koko historiansa ajan. Traktoritehtailun kannalta ratkaisevin fuusio tehtiin v. 1953, jolloin Ferguson siirtyi M-H:n leiriin, merkki vaihtui Massey-Fergusoniksi 5 vuotta myöhemmin.