Esittelyssä vuosimallin 1982 Valmet 803 Turbo -traktori Suomusjärvellä — hytti hiljainen, mutta jarrut vanhanaikaiset

Suomusjärvellä asuvalla Pertti Järvisellä on käytössään Valmet 803 Turbo. Hän hankki traktorin parikymmentä vuotta sitten, kun Halikon Sähkö Oy, jolle se oli tullut uutena vuonna 1982, oli päättänyt myydä koneen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sähköyhtiön aikana koneessa oli ollut etukuormaajan lisäksi takakaivulaite. Nykyisin vain Valtra J 50-4 -mallinen etukuormaaja on jäljellä. Tunteja ei traktoriin ole ennättänyt kertyä kuin vajaat 4 000.

Mallin hyvänä ominaisuutena Järvinen mainitsee ensimmäiseksi hytin. ”Se on tässä yllättävän hiljainen. Ainakin, jos vertaa sitä sen ajan muihin traktoreihin.”

Huonoa on, että metsätöissä eivät tämän traktorin ominaisuudet ole parhaat mahdolliset. ”Metsässä tämä on aika köntys kääntymään ja kauha on aina tiellä”, sanoo Järvinen.

Vanhanaikaiset jarrut eivät saa kiitosta. Niistä aiheutuva erityispiirre on, että jarruja ei pidä säätää liian hyviksi, sillä silloin levyt kuumenevat ja menevät nopeasti pilalle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jarrupääsylinteri vaatii tiivisteiden uusimista tihein välein. Sama koskee kytkimen pääsylinteriä. Lyhimmillään tiivisteet kestävät vuoden verran.

Valmet oli monta vuotta tilan ykköstraktorina. Nykyisin Järvinen käyttää Valmetia satunnaisesti muun muassa metsäpalstalla käydessään.

Valmet 803 Turbon ohjaamo.
Valmet 803 Turbon ohjaamo. Kuva: Jussi Laukkanen
Etukuormaaja on Syväsen konepajan valmistama. Valmetin myyntiorganisaatiossa kuormaaja sai nimen Valtra J-50 4PK.
Etukuormaaja on Syväsen konepajan valmistama. Valmetin myyntiorganisaatiossa kuormaaja sai nimen Valtra J-50 4PK. Kuva: Jussi Laukkanen