Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

PK-sektorin yhteistyö pitää Suomen elossa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisella ja italialaisella konevalmistuksella on vähitellen muodostunut samanalainen toimintamalli – toimintaa tehostetaan ja tuotteita kehitetään yritysten yhteistyöllä. Italiassa on konepajaryppäitä, joissa kukin on erikoistunut tekemään erillisiä komponentteja, joista yksi yritys keskittyy koostamaan valmiita tuotteita.

Sama on yleistynyt Suomessakin pk-sektorin alihankintaverkostoitumisen myötä. Ja nämä pienet alihankintayritykset pitävät usein entisiä suurteollisuuspaikkakuntia elossa. Yhteistyö koskee myös tuotteiden kehittämistä. Idealinkoina toimivat henkilöt saavat tuotteen valmistuksen käyntiin, kunhan valmistukseen tarvittava yritysverkko on kudottuna, ja bisneksen sopimuskiekurat valmiiksi hiottuna – kaikkea kun ei kannata tehdä itse. Jos hinnoittelee ideansa pilviin, tulee hyvän, mutta liian kalliin tuotteen elinkaaresta todella lyhyt.

Suuretkin yritykset elävät pk-puolen varassa, ja yritysten väliset yhteydet ovat jatkossa entistä tiiviimmät. Hyviä esimerkkejä suurista yrityksistä ovat metsäkonevalmistajat Ponsse ja John Deere Forestry. Molemmilla on tiivis ja laatuun panostava alihankintaverkko, päätoimija saa keskittyä kehitykseen ja tuotantoon. Ja tämä toimintamalli on vähitellen siirtynyt entistä pienempiin päävalmistajiin, jopa muutaman työntekijän kokoonpanotehtaisiin. Laadukas alihankinta mahdollistaa kohtuullisten ja myös suurien sarjojen tekemisen, mikä taasen antaa hintakilpailukykyä tiukoilla maailmanmarkkinoilla. Suurten, koneita lähes malmista asti tehneiden, monialayritysten aika alkaa olla lopullisesti ohi – eläköön pk-sektori!