Pidä huoli peräkärrystäsi

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kesälomakauden alun varma merkki on varsinkin moottoriteiden pientareilla pyörättömänä seisovat kevytperävaunut, elleivät ne sitten kiidä ohituskaistalla selvästi ajoneuvokohtaista nopeusrajoitusta rikkoen.

Tieliikennelain uudistuksen yhteydessä käydyssä keskustelussa on väläytelty myös kevytperävaunujen vetonopeuden nostoa 100 kilometriin tunnissa, mutta sekin mahdollisesti voimaan astuessaan koskee vain uusia tälle nopeudelle hyväksyttyjä perävaunuja. Perävaunun vedossa onkin siis syytä rajoittaa nopeus enintään 80 kilometriin tunnissa.

Pyöränlaakerin välys on helpompi havaita ennen matkaan lähtöä kotipihassa kuin pyörän jumiutuessa kesken matkan. Viallinen laakeri kannattaa vaihtaa tai vaihdattaa heti, eikä vasta vahingon satuttua. Sivulla 46 alkavassa perävaunun kunnostusjutussa sivuamme laakerinvaihtoaihettakin.

Perävaunun kunnon ja ajonopeuden lisäksi oikeaoppisen kuorman sijoittelun ja kuorman sidonnan vaikutusta ei voi liikaa korostaa. Mikäli perävaunussa ei jo tehtaalta tullessa ole kunnollisia kuormasidontalenkkejä, voi niitä melko pienellä vaivalla ja kustannuksella lisätä itsekin. Mallia lenkkien sijoitteluun voi ottaa esimerkiksi sivulta 40 alkavasta artikkelista.