Etätyön hyötyjä myös metsässä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Etätyön lisääntyminen ja siihen pakolla siirtyminen on ollut arkea monelle tietokoneen kanssa työskentelevälle etätyöläiselle. Ja se on huomioitu suurin kirjaimin valtakunnallisissakin medioissa. Mutta taustalla ja kauempana kasvukeskuksista on samalla tapahtunut pakotettua uudistumista – koneiden etähuoltojen tekeminen on lisääntynyt merkittävästi.

Metsäkonepuolella on kuljettu jo vuosikymmeniä tiedonsiirron kehityksen aallonharjalla. Katkottun puutavaran tietojen siirtäminen metsäyhtiöiden konttoreille alkoi jo 1990-luvun alkupuolella, muuttuen vähitellen kaksisuuntaiseksi tiedonsiirroksi. Verkkoyhteyksien ja nettiverkostojen laajentuminen potkaisi myös sijaintitietojen tulon koneisiin ja konttoreille – nyt viimeisimpänä myös yrittäjien omatoimiseen koneiden seurantaan.

Nyt kun kaikki mahdollinen on siirretty tartuntavaaran vuoksi etätoiminnaksi, myös koneiden vianetsinnän, sekä säätämisen etätuotetuki on noussut korkealle tasolle – eikä siitä tule enää palaamaan. Asian kiteytti hyvin Komatsu Forestin tuotetuessa työskentelevä Tapio Leivo: "Ajetut kilometrit ovat pudonneet rajusti ja Teams-yhteydellä tapahtuvalla näytön jakamisella saadaan samalla näkymä koneesta sekä kuljettajan kommentit. Paluuta vanhaan tuskin tulee." Kommentti kertoo hyvin, miten etätyöhön pakottautuminen onnistuu jo normaaleilla tietotekniikan toiminnoilla – kuljettaja ei odottele Kainuun korvessa huoltomiestä, vaan välittömällä etäyhteydellä saadaan muutettua koneen asetuksia ja etsittyä mahdollisia vikoja.

Välillä on valitettavasti todettava, että edistyksen suuret harppaukset syntyvät vain katastrofien kautta.