Välirahat ja korot ovat kaksinkertaistuneet traktorikaupassa – käytetyissä koneissa korjauskulujen merkitys käänteentekevä

Traktorinvaihtoa suunnittelevalle tilanne on muuttunut radikaalisti kolmessa vuodessa. Koronan ja Ukrainan kriisin seurauksena väliraha on karkeasti kaksinkertaistunut noin kolmen vuoden vaihtovälillä uuteen traktoriin. Samoin rahoituskorko on tuplasti korkeampi.
Vuosi sitten uuden traktorin tilannut on ehkä saanut koneensa kuukausien odottelun jälkeen aika äskettäin, ja uuden vastaavan hinta on jatkanut nousuaan. Samoin vuosi tai pari sitten tehdyt kiinteähintaiset huoltosopimukset voivat nyt olla oikein kilpailukykyisiä asiakkaan kannalta.
Niinpä kysyntää ohjautuu käytettyihin koneisiin. Vaihtokoneiden hinnat reagoivat viiveellä uusien hinnannousuun, ja tietyistä käytetyistä tulee suorastaan pulaa. Käytettyjä ei tule saataville, jos uusia ei myydä.
Moni siirtää traktorinvaihtoa, sillä oikein tehty investointilaskelma on lahjomaton. Tämä osaltaan ylläpitää kysyntää varaosamyynnille ja huoltotoiminnalle, kun koneita halutaan pitää toimintakykyisinä ja vaihtokelpoisina.
Koneen ikääntyessä sen pääomakustannus laskee, mutta korjauskulut nousevat käyttötuntia kohden. Ulkopuolinen ammattikorjaamo voi tulla kalliiksi.
Käytettyjen koneiden kanssa kannattavuus perustuukin pitkälle omiin tai sidosryhmien remonttitaitoihin, mikä näkyy kulusäästöinä. Remonttiin käytetyt tunnitkin tulisi hinnoitella, sillä ne vähentävät tuottavaa tehollista työaikaa.
Traktoreita on kuitenkin pakko vaihtaa, jos maatilan operatiivinen toimintavarmuus halutaan ylläpitää. Katujen kunnossapidossakin uudesta vähäpäästöistä koneesta saa paremman tuntitaksan.
Erikoinen tilanne traktorikaupassa ei tarkoita, että hankintaa tulisi automaattisesti siirtää. Myöskään hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä, sillä pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus omia vahvuuksia kunnioittaen on paras tapa.
Osaston luetuimmat
- Vuorovaikutus lukijoiden kanssa paranee – vihdoin ilmainen uutiskirje Koneviestille
- Ilmastopolitiikka ohjaa maankäyttöä hiilipäästöjen vähentämiseksi, mutta perusteet politiikalle ovat ”sinne päin”
- Metrin halko – polttopuubulkki
- Energiapolitiikan maailmanjärjestys on muuttumassa – myös Suomella on neuvotteluvaltti, mutta ongelmiakin on
- Menestyvien tilojen konekustannukset muita alhaisempia – tulosta tehdään ostoilla ja tuotantopanosten optimoinnilla
- Keskustelu älymaataloudesta ei kosketa käytäntöä — perusasiat, tuottavuus ja kasvukyky on ensin saatava kuntoon
- Välirahat ja korot ovat kaksinkertaistuneet traktorikaupassa – käytetyissä koneissa korjauskulujen merkitys käänteentekevä