Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Muovisidonnan monet hyödyt

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pyöröpaalien muovisidonta on viime vuosina tehnyt vauhdilla tuloaan varsinkin säilörehun paalaukseen. Varustetta alkaa olla saatavilla jo muuttuvakammioisiinkin paalaimiin (s. 24).

Mikä sitten tekee muovisidonnasta paremman vaihtoehdon kuin sidontaverkon käyttämisestä? Muovisidonnan hyödyt eivät liity niinkään verkkosidonnan huonouteen, vaan sen sijaan käärinnän puutteisiin. Yksittäisten pyöröpaalien käärintä on siinä mielessä tehotonta, että muovikerroksia kertyy kaikkein vähiten niille alueille, jotka joutuvat kovimmalle rasitukselle – eli paalin ulkokehälle ja kulmiin. Paalin päädyt taas pääsevät yleensä vähimmällä, mutta niihin muovikerroksia kertyy moninkertaisesti ulkokehää enemmän. Käärintäkerroksia lisätessä kallista muovia meneekin enemmän ja enemmän hukkaan paalin päätyihin. Muovisidonnan avulla muovikerroksia saadaan lisättyä vain sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Muovisidonnalla saavutetaankin useita hyötyjä. Ehkä mielenkiintoisin etu on säilyvyyden paraneminen sen vuoksi, että paali saadaan sidottua huomattavasti tiukemmaksi kuin verkolla, jolloin paalin sisälle jää vähemmän ilmaa pilaantumisprosessien käyttöön. Ulkokehälle lisätyt muovikerrokset parantavat paalin kestävyyttä paalipihdeillä käsiteltäessä ja peltoon pudottaessa, sekä lisäävät ilmatiiveyttä. Muovisidotun paalin avaaminenkin on sujuvampaa, sillä siinä syntyviä jätteitä ei tarvitse lajitella erilleen.

Suurin osa muovisidonnan hyödyistä putoaa kuitenkin pois, jos paalia ei ole aikomuskaan kääriä, kuten oljella ja kuivaheinällä. Tällöin verkkosidonta on edelleen erinomainen vaihtoehto, sillä repeämisen riski käsitellessä tai karkealle sängelle tiputtaessa pienenee. Onneksi muovisidontavarustukseen sisältyykin yleensä mahdollisuus käyttää myös verkkosidontaa, joten verkkosidonnan eduista ei lisävarusteen myötä tarvitse kokonaan luopua.