Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Perinteiset menetelmät voimissaan

Kuljetusalalle asetetut ympäristövaatimukset ovat kovat, sillä päästöt tulisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Alan yritykset ovat tarttuneet toimeen, ja ne uutisoivat pystyvänsä täyttämään tavoitteen.

Kuorma-autojen päästöt ovat uuden moottoritekniikan ansiosta vähentyneet vain muutamaan prosenttiin viime vuosisadan lopun lukemista. Biopohjaisten dieselpolttoaineiden käyttö on myös lisääntynyt nopeasti, vaikka se on mineraaliöljypohjaista dieseliä kalliimpaa. Biodieselin saatavuus on rajallinen, joten alan tulisi panostaa pitkän matkan liikenteessä biokaasun käyttöön.

Merkittävimmät säästöt on saatu kasvattamalla kuormien kokoa ja vähentämällä tyhjänä ajon määrää. Digitalisaation ansiosta kuljetuksia on helpompi ketjuttaa, ja tiheä terminaaliverkosto mahdollistaa lastin siirron reitiltä toiselle. Kehitys ei ole koko maan kannalta tasapuolista, sillä se tukee liiketoiminnan keskittymistä isoille paikkakunnille.

Perinteisiä kuljetusmenetelmiä ei ole kokonaan hylätty. Tässä lehdessä kerromme puun uitosta, jota tehdään edelleen sisävesillämme. Hinaaja vetää yhdellä kertaa yli 300 rekallista puuta ja vain murto-osalla maantiekuljetusten energiasta.