Maarakennusalan yrittäjä Janne Leppänen tykkää työstään

Koneviesti haastatteli pitkään konealalla ollutta Janne Leppästä, joka pitää työnsä vaihtelevuudesta. 52-vuotiaalla yksityisyrittäjällä on ECM ES85-kaivinkone ja Giant G1500 -pyöräkuormaaja. Maarakennusalalle vuonna 1985 tullut nokialainen harrastaa mönkijäsuunnistusta ja vesijetteilyä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Minkälainen yritys sinulla on?

– Aiemmin pyöritin useamman koneen isompaa yritystä, mutta halusin enemmän vapautta, joten möin sen pois. Tämänhetkisessä yhden hengen yrityksessäni on kaivinkone, pyöräkuormaaja sekä auravarusteinen pickup-auto. Pääasiassa teen kaapeliurakointia. Lisäksi asennan lisävarusteita muiden koneisiin ja sivutyönä rakennan työkoneisiin soveltuvia harjalaitteita.

Mikä motivoi sinua työssäsi?

– Työni on vaihtelevaa ja monimuotoista, samalla saa olla ulkoilmassa. Kaivinkoneenkuljettajalla on välillä kylmä ja kone tärisee, mutta se on kokonaisuuden arvoista. Täydellistä työtä ei ole. Parasta tässä on, että saa tehdä mistä tykkää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alan yrityksiin vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat paljon, talvet ovat luonnollisesti hiljaisempia. Kaapeleita kuitenkin upotetaan maahan myös kaamosaikaan, joten minun toimintaani kausivaihtelut vaikuttavat vähemmän. Toisaalta joskus on mukava touhuta hallillakin. Työllistymisen kannalta monipuolinen toiminta on tärkeää.

Vinkkisi muille urakoitsijoille?

– Urakoitsijoiden pitäisi kiinnittää enemmän huomiota yrityksen kustannusrakenteeseen. Kaikki eivät osaa hinnoitella työtään oikein, eivätkä ymmärrä tarjous- ja kustannuslaskennan perusteita. Osa yrittäjistä käytännössä suorastaan ostaa itselleen töitä. Pirkanmaalle tulee jatkuvasti yrittäjiä, jotka ovat tottuneet tekemään liian halvalla. Toivoisin, että puhaltaisimme yhteen, niin matalia taksoja voitaisiin hilata hieman ylemmäs.