Työn vaihtelevuus viehättää maarakennusurakoitsija Jukka Liimataista – alalla on vielä parannettavaa

Laukaalainen Jukka Liimatainen omistaa JL-Maanrakennus Oy:n, joka tekee monipuolista urakointia kiinteistöhuollosta maarakennukseen. 57-vuotias veteraanitraktoreita harrastava urakoitsija on sitä mieltä, että mielenkiintoisella alalla olevan vielä parannettavaa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä on taustasi ja miksi päädyit maarakennusalalle?

Minulla on putkimiehen koulutus, mutta katsoin maarakennuksen olevan mukavampaa hommaa. Koneita on nyt käytössä monta kymmentä, ja weteraanitraktorit vielä päälle. Tässä työssä jokainen päivä on erilainen – maisemat vaihtuvat ja samalla tapaa uusia asiakkaita. Toimintamme on monipuolista alkaen tonttipuiden kaadosta pihan viimeistelyihin. Joskus tosin asiakkaita joutuu käsittelemään lähes terapeuttisella tasolla – jotkut ymmärtävät työn etenemisen vasta kun lopputulos on hyvä.

Onko työvoimaa saatavana?

Osaavia työntekijöitä on hankala löytää. Peruskoulutuksen tasoa pitäisi muuttaa enemmän käytännön suuntaan. Koulussa pitäisi olla alusta alkaen enemmän käytännön työskentelyä – maarakennusinsinöörit ovat asia erikseen. Nykyään opiskelijoilla ei välttämättä ole mitään aiempaa kokemusta konehommista, joten harjoittelua tarvitaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miten kehittäisit konemyyntiä?

Vielä 1980-luvulla maahantuojien edustajat kävivät toimitusjohtajaa myöten työmailla katsomassa, mitä käytännössä teemme. Nykyään organisaatiot vaikuttavat erkaantuneen urakoitsijan arjesta. Homma toimii yrityksissä, joissa myyjinä työskentelee nuorempaa sukupolvea. Ehkä vanhempi konemyyjien sukupolvi ei enää jaksa opetella alan uusia vaatimuksia tai ovat kyllästyneitä paperitöihin. Toinen ongelma on tiedonkulku. Asioita saatetaan kaunistella, eikä tieto mahdollisista hankaluuksista kantaudu valmistajille asti. Tämä haittaa myös tuotekehitystä. Ennen kaikkea toivoisin myyjiltä aktiivisuutta asiakkaan suuntaan.

Lue artikkeli myös:

Metsuri Ian Knibbs arvostaa työtä ulkoilmassa (KV 5/2021)

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maarakennusalan yrittäjä Janne Leppänen tykkää työstään (KV 4/2021)