Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Epävarmat ajat saivat Salaojamestareiden Jani Törmin muuttamaan yrityksen toimintamallia – somevideot saaneet jopa puoli miljoonaa katselukertaa

Salaojamestareiden nasevat sanailut videoilla ovat saaneet laajasti julkisuutta. Kaluston osalta yritys on siirtynyt kokonaan käyttämään vuokrakoneita.
Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jani Törmi, Oulu

  • Ikä: 45 vuotta
  • Maarakennuskoneurakoitsija
  • Harrastukset: erilaiset koneet ja kulkuneuvot
  • Yrityksen somevideot ovat saaneet satoja tuhansia katsomiskertoja

”Usein asiakkaat sanovat, että olisi mukavaa, jos olisitte täällä pidempäänkin, olette niin hauskoja”, kertoo oululaisen maarakennusalan yrityksen Jani Törmi. Yritys tekee monenlaisia maarakennusalan töitä, mutta pääpaino on salaojatöissä ja kiinteistöjen pohjissa.

Törmiä on hyödyntänyt sosiaalista mediaa yrityksensä markkinointiin poikkeuksellisella tavalla. Mitään erityistä juonta ei ole, vaan somessa pyörivät videot koostuvat lähinnä ”Papaksi” kutsutun Heikin ja Törmin keskinäisistä naljailuista. Alunperin tarkoitus oli haastatella myös Heikkiä, mutta tämä oli karannut merelle pilkille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Some lähti vahingossa laukalle. Aluksi tehtiin videoita ainoastaan omille sivuille, mutta porukka alkoi pyytää niitä yleiseen jakoon – siitä se lähti leviämään. Parhailla videoilla on yli puoli miljoonaa katsojaa. Omaksi iloksi tätä kuitenkin tehdään, ja samalla tavalla kettuillaan ja vinoillaan, vaikka kamera olisikin suljettuna.”

Salaojamestarit urakoi pääasiassa yksityisille, jotka usein tietävät yrityksen jo ennakkoon. Törmi kertoo asiakkaiden tapaamisen olevankin yksi työn parhaista puolista. Somejulkisuus on tuonut mukanaan myös uudentyyppistä toimintaa, sillä parivaljakkoa on tilattu yrityksien esittelypäiville, jossa fanit saavat tulla tapaamaan ja juttelemaan.

Kuva: Arto Turpeinen

Kova kilpailu

Epävarmat ajat ovat muuttaneet Salaojamestareiden toimintamallia, sillä tänä keväänä yritys siirtyi pelkästään vuokrakaluston käyttöön, kun aiemmin omia koneita oli useita. 2–3 kolme ryhmää kiertää jatkuvasti sala-ojatyömailla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Parempi ottaa vuokralle tuliterät koneet, joissa on sopivat lisävarusteet. Ei ole mitään järkeä ottaa omia konetta ja seisottaa talvi, sillä vuokraushinnatkin ovat nykyään kohtuullisia. Jos ei ole töitä, niin nakkaa koneet takaisin.”

Törmi ei ole toiminnassa mukana jatkuvasti, sillä hän tekee puolipäivästä työtä Oulun kaupungille. Salaojamestareiden toiminta perustuukin ammattitaitoisiin työntekijöihin, jotka osaavat toimia itsenäisesti. Videoilta välittyvä rento toimintamalli näkyy myös käytännössä.

”Jos on oikein kuuma päivä, niin lyödään hanskat nurkkaan. Rahankiilto silmissä ei mennä, eikä hommaa oteta liikaa. Meillä on niin hyvä porukka, että tämä onnistuu”, Törmi kertoo.

Alan matalasuhdanteesta huolimatta Salaojamestareilla työtä on riittänyt ruuhkaksi asti, vaikka myös toimintaympäristö on muuttunut. Törmin mukaan rakentaminen on hiipunut ja asiakkaiden saamiseksi jalka on saatava oven väliin tavalla tai toisella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Taksat ovat mitä ovat, mutta kaikki me hinnoittelemme työmme itse. On omaa tyhmyyttä, jos liian halvalla tekee, vaikka konetuntihinnat ovat kyllä yleisesti huonot. Autokorjaamolla tuntiveloitus voi olla sata euroa, mutta kaivinkonetyössä tuntiveloitus on pienempi, vaikka pitää maksaa kuskin palkat ja muut kulut. Velkakoneella työskenteleminen ei ole ruusuista, on joko lähdettävä huonolla hinnalla tai lopetettava.”