
Ilmakuvantamisen hyödyt realisoitumassa - Drouneja joka lähtöön





Miehittämättömien pienoislentolaitteiden eli RPAS-laitteiden esiinmarssi on vauhdittumassa, kun Trafi viime vuoden lopulla julkaisi niitä koskevan ohjeistuksen (määräyksen OPS M1-32). Kehitystä tukevaksi ja varsin liberaaliksi koettu ohjeistus asettaa RPAS-piloteille raportointivelvoitteen ja myös ohjaa lentotoimintaa. Perusasiat ovat pysyneet ennallaan. Maksimi lentokorkeus on 150 metriä. Koneen on pääsääntöisesti oltava pilotin nähtävissä. Yleisötapahtumissa ja esimerkiksi lentokenttien läheisyydessä on rajoitteita (ks. lisämateriaali).
Ammatilliseen toimintaan tähtäävien pilottien on rekisteröidyttävä Trafin listoille, ja näin on jo kuuliaisesti tehty. Maaliskuussa rekisteröityneitä RPAS-pilotteja oli noin 350 kpl, joista liki 60 oli ilmoittanut maatalouden toimialakseen. Suurin osa laitteista oli keveitä alle 2 kilon painoisia ”kuluttajalaitteita”. Mukana on myös raskaampia ja arvokkaampia ammattimaiseen toimintaan tarkoitettuja drouneja.
RPAS-laitteiden hintahaarukka saattaa yllättää. Halvimmillaan ihan käypäisen lentolaitteen voi saada suunnilleen 1 500 euron hintaan. Päällisin puolin vain hieman isomman RPAS-kopterin hintaluokka saattaa olla 20 000–30 000, eikä tämä suinkaan ole yläraja.
Jo halvimmillakin laitteilla saa laadukasta kuva- ja videomateriaalia, mutta rajoitteita saattaa olla edessä, jos esimerkiksi olosuhteet ovat tuuliset. Lentoaika ja kuormankantokyky ovat myös tarkkuutta vaativia ominaisuuksia. Laitteiden välillä on isoja eroja.
Hintaeroja selittää moni tekijä, kuten yksittäisten komponenttien laatu, teholuokka, kameravarustus, hallinta ja mahdollisten datankäsittelyohjelmistojen ominaisuudet sekä koulutus- ja huoltopalvelujen saatavuus. Nimenomaisesti ammattimaiseen käyttöön tarkoitetut datankäsittelyohjelmistot ovat alue, jota ilman RPAS-laitteiden keräämää kuvadataa on vaikea hyödyntää. Toki on mahdollista käyttää myös palveluyritystä ortokarttojen ym. tekoon. Työnkulku saattaa silti olla alkuun vaativa prosessi.
Mutta kuten todettu, tavallinen värikuva oikeaan aikaan otettuna kertoo usein jo paljon. Kaikki eivät tarvitse ortokarttatasoista laajakuvaa, kolmiulotteista maastomallia tai täydellistä lehtivihreän kuntoa kuvaavaa NVDI-karttaa pelloistaan.
kuvat ja grafiikka: Juha Knaapi
Osaston luetuimmat
- Kallioniemen tilalla tarvittavat koneet hankitaan käytettynä ja kunnostetaan itse – näin käytetty silppurivaunu laitettiin työkuntoon21.3. Tilaajalle
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Fordson Majorin ohjaussimpukan kunnostus – näin saatiin vanhan traktorin ohjattavuus kohdalleen2.1.2014
- Hydrauliikkasarja osa 26: Hydraulinen paineakku pehmentää iskuja ja varastoi energiaa – paineakut osa 121.2.2019 Tilaajalle
- Kaksi eri hintaluokan metallivannesahat vertailussa – näin halpissaha pärjäsi kahdeksan kertaa kalliimmalle ammattilaissahalle22.5.2014
- Poranterää teroittamalla poraustulos paranee ja rahaa säästyy – näin hoidat teroituksen kätevästi itse17.3. Tilaajalle