Sisu-nestemoottori

Nestemoottori voitiin sijoittaa suoraan pyörän navan keskelle, jolloin koneen tai perävaunun rakenne jäi kevyeksi ja yksinkertaiseksi.
Keksinnön pontimena oli tarve ratkaista puutavaran ajoon käytettyjen kuorma-autojen rikkoontumisongelma 50-luvulla. Vetoautojen hajoamiset olivat yleensä seurausta raskaiden perävaunujen aiheuttamasta kulkuvastuksesta huonoilla teillä.
Asiaa pohdittiin tuohon aikaan runsaasti Sisu-Auton suunnitteluja huoltopuolella. Eräänä yönä huoltopäällikkönä työskennellyt Ilmari Louhio oli herätessään tajunnut löytäneensä tähän ratkaisun.
Perävaunun pyörännapoihin voitaisiin sijoittaa sopivan rakenteen omaavat hydraulimoottorit. Vetovoiman siirtäminen hydraulisesti perävaunun akseleille poistaisi vetoauton voimansiirtolinjan rasituksia ja yhdistelmän etenemiskyky paranisi kaikin puolin.
Kun Louhio kertoi saamastaan ideasta yhtiön johdolle, oli vastaus tyrmäävä. Louhio on kertonut, että hänelle vastattiin sanomalla: ”Jos tuo toimisi se olisi jo keksitty”. Hän ei kuitenkaan lannistunut, vaan jatkoi idean kehittelyä omalla ajallaan ja usein öisin.
Ideaa työstämiseen lähti myöhemmin mukaan parin hengen työryhmä, joka toimi edelleen yhtiön johdolta salassa. Ensimmäinen moottorin koeajo tehtiin iltamyöhään korjaamon dieseltestaushuoneessa ja se osoitti moottorikeksinnön toimivaksi. Vaikka koeajo loppui letkun irtoamisesta johtuneeseen pieneen öljykatastrofiin, jonka siivoaminen vaati koko yön, olivat testaajat tavattoman tyytyväisiä: idea toimi.
Vihdoin vuonna 1961 Sisu otti keksinnön huomaansa ja Ilmari Louhio nimettiin nestemoottoriosaston johtajaksi. Alkuvaiheessa moottoreita valmistettiin puolustuslaitoksen tarpeisiin, joka käytti niitä tykkien pyörissä.
Vasta vuonna 1973 tuotantoon saatiin riittävästi voimavaroja, kun Sisu perusti erillisen hydrauliikkatehtaan. Sisun perinnettä jatkaa tänä päivänä Suomessa Sampo Hydraulics, joka valmistaa hydraulimoottoreita Black Bruin -tuotenimellä Jyväskylässä.
Ilmari Louhio ei ollut ainoa ihminen, joka 50-luvun lopulla pohti säteismäntämoottorin käyttömahdollisuuksia. Suurin piirtein samaan aikaan syntyi Ranskassa ajatus hyvin samankaltaisesta moottorista Poclainin kaivinkonetehtaalla. Myös se idea onnistui ja moottoreita on valmistettu 60-luvun alusta lähtien.
Vaikka Poclain-kaivinkoneiden valmistus on päättynyt jo vuosikymmeniä sitten, jatkuu moottoreiden valmistus edelleen. Yrityksen nimi on nykyisin Poclain Hydraulics. Vastaavalla toimintaperiaatteella rakennetuista moottoreistaan ovat hyvin tunnettuja myös Bosch Rexroth (Hägglunds) ja Eaton (Hydre-Mac).
Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Kaivinkoneen telojen kunnon tarkastamisella pienennät varaosakuluja – näin arvioit telojen kunnon
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi
- Kuusi seikkaa, jotka lyhentävät kaivinkoneen telojen kestoikää