Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puukäyttöinen kamiina on tehokas lämmitysmuoto konehalliin – tarvittavat luvat kannattaa tarkistaa oman kunnan viranomaisilta

Energiakriisin puristuksessa moni on alkanut etsiä konehalleihinkin vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Eräs vaihtoehto on puukäyttöinen ilmanlämmitin.
Pesän koko on 50 x 70 cm, ja paloaika noin viisi tuntia. Pakarisen mukaan puhalluksen säätö on tarkkaa hommaa, sillä lämpötilaan vaikuttaa puun laatu.
Pesän koko on 50 x 70 cm, ja paloaika noin viisi tuntia. Pakarisen mukaan puhalluksen säätö on tarkkaa hommaa, sillä lämpötilaan vaikuttaa puun laatu.  Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

AirHot 30 -hallilämmitin

  • Teho 30 kW
  • Soveltuu noin 500 kuution halleihin.
  • Täyden pesällisen paloaika noin viisi tuntia.
  • Pakarinen polttaa sekapuuta.

Vesantolainen Kiinteistöhuolto Pakarinen tekee nimensä mukaisesti monipuolisesti kiinteistönhuoltoa, myös traktorikalustolla. Remontteja ja koneiden sulatusta varten rakennettiin aikanaan pieni noin 100 neliön ja 500 kuution konehalli.

Aluksi käytössä oli infrapunalämmitin, mutta se ei osoittanut toimivaksi ratkaisuksi tässä käytössä. Pääasialliseksi lämmitysmuodoksi vaihdettiin sittemmin Ikaalislaisen Ikavote Oy:n puhaltava Airhot-hallilämmitin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Infrapunalämmittimillä halliin kyllä saatiin lämpöä, mutta jään sulattaminen traktorista kesti todella kauan, ja dieselin käryä tarttui vaatteisiin. Lisäksi halli oli aina kostea”, kertoo Henri Pakarinen.

Henri Pakarinen on ollut hallilämmittimeensä erittäin tyytyväinen. Töihin lähtiessä tulet sytyttämisen jälkeen lämpöä on tarjolla myös kotiin palatessa.
Henri Pakarinen on ollut hallilämmittimeensä erittäin tyytyväinen. Töihin lähtiessä tulet sytyttämisen jälkeen lämpöä on tarjolla myös kotiin palatessa.  Kuva: Arto Turpeinen

Monipuolisiin kohteisiin

Airhot-lämmittimiä käytetään erilaisissa kohteissa varastoista kasvihuoneisiin. Yläpaloperiaatteella toimivien kamiinoiden kerrotaan olevan erittäin varmatoimisia ja niissä voidaan tiiliarinan ansiosta polttaa puun lisäksi muitakin roskia. Lämmin ilma puhalletaan ulos puhaltimella. Malleja on viisi, joista neljä suurinta on varustettu erillisillä palopuhaltimilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

AirHot 30:n teho on 30 kilowattia ja puhaltimen 330 wattia. Pesän koko on 700 x 500 mm, joten sinne mahtuvat hieman pidemmätkin puut. Täydellä pesällisellä paloajaksi ilmoitetaan noin viisi tuntia. Piipun täytyy olla vähintään viisi metriä pitkä. Pakarinen valitsi piipuksi keraamisen Schiedel Rondo Plus -valmispiipun.

AirHot 30:n teho on 30 kilowattia. Lämmin ilma puhalletaan ulos puhaltimella.
AirHot 30:n teho on 30 kilowattia. Lämmin ilma puhalletaan ulos puhaltimella. Kuva: Arto Turpeinen

Pakarisen halliin Airhot 30 on hieman ylimitoitettu, sillä parisen vuotta sitten rakennettu halli on melkoisen tiivis. Tehoa on kuitenkin vähintään riittävästi – miehen mukaan jotkut sanovat liiallakin pärjäävän. Kokemusten mukaan 10 celsiuksen sisälämpötila nousee tunnissa jopa 26 asteeseen. Lämmittimen käyttö vaatii kuitenkin pientä harjoittelua.

AirHot 30 -kamiinaa suositellaan käytettäväksi noin500:n kuution halleissa. Laite painaa 250 kiloa. Hormin täytyy olla vähintään viisi metriä pitkä.
AirHot 30 -kamiinaa suositellaan käytettäväksi noin500:n kuution halleissa. Laite painaa 250 kiloa. Hormin täytyy olla vähintään viisi metriä pitkä. Kuva: Arto Turpeinen

”Puhallusilman teho on tarkka säädettävä, jotta löytää käytössä olevalle puulajille sopivan puhalluksen. Yleensä käytän 50 senttiä pitkää sekapuuta. Talvikuukausina, kun sulattaa koneita ja availee ovia, niin kahdella heittomotilla pärjää kuukauden ja aina on lämmin halli. Ehkä pidän hallia liiankin lämpimänä, mutta pois en lämmitintä enää antaisi”, Pakarinen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
AirHot-kamiinamalleja on viisi, joista neljä suurinta on varustettu erillisillä palopuhaltimilla.
AirHot-kamiinamalleja on viisi, joista neljä suurinta on varustettu erillisillä palopuhaltimilla.  Kuva: Arto Turpeinen

Luvat kuntoon

Ikavote Oy:n Aarne Rönni kertoo kamiinoita myydyn jo yli 2000 kappaletta. Pientä säätöä myyntiin on kuitenkin aiheuttaneet kunnittain vaihtelevat viranomaismääräykset.

”Lähtökohtaisesti kaikkien tulisijojen perustaminen vaatii rakennusluvan ja palotarkastuksen. Ohjeistukset ovat kuitenkin paikkakuntakohtaisia – esimerkiksi joissain kunnissa vaaditaan kamiinalle erillinen pannuhuone, josta ilma johdetaan putkella lämmitettävään tilaan.”

Kamiinaa harkitsevan kannattaakin tarkistaa säädökset oman kuntansa viranomaisilta.