Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Traktorityölaitteet

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nykyaikaisissa traktoreissa on pääsääntöisesti kuormantunteva työhydrauliikka. Mikäli traktoriin kiinnitetyn työlaitteen toimintoja hoidetaan traktorin omilla venttiileillä, ei työlaitteen kytkentä edellytä mitään poikkeuksellisia järjestelyitä.

Kuitenkin useita hydraulisia toimintoja käsittävissä työkoneissa, kuten vaikkapa paalaimissa, on itse työkoneessa oma venttiilipöytä, joka ohjataan sähköisesti traktorista. Tässä tapauksessa kytketään työkoneen ja traktorin väliin ylimääräinen LS-linjan letku. Sen avulla traktorin pumpun kulma säätyy työkoneen toimintojen tarpeen mukaan.

Jos LS-hydrauliikalla varustettuun traktoriin kytkee jonkin vanhemman työlaitteen, kannattaa olla tarkkana. Kiinteätilavuuksisen traktorihydrauliikan kanssa erilaisten liikenopeutta vähentävien kuristimien käyttö on ollut tavallista.

LS-hydrauliikan kanssa kuristimista voi seurata haittaa, sillä järjestelmä luulee kuristimesta johtuvaa vastusta kuorman aiheuttamaksi ja kompensoi sen painetta nostamalla. Yhtä lailla ongelmia voi aiheuttaa työlaitteessa oleva liian pienelle virtaukselle mitoitettu hydraulimoottori. Moottoreista pitää selvittää, kuinka suuren litratuoton ne läpäisevät, jotta ongelmaa ei syntyisi.