Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nelitie-suuntaventtiili

Venttiilin perusasennossa karat ovat jousien pitäminä keskiasennoissaan. Ylempi esiohjauskara sulkee erillisen esiohjauspumpulta tulevan syöttölinjan (X). Alempana oleva varsinainen suuntaventtiilin kara sulkee työhydrauliikan pumpulta tulevan öljyn (P) virtauksen.
Venttiilin perusasennossa karat ovat jousien pitäminä keskiasennoissaan. Ylempi esiohjauskara sulkee erillisen esiohjauspumpulta tulevan syöttölinjan (X). Alempana oleva varsinainen suuntaventtiilin kara sulkee työhydrauliikan pumpulta tulevan öljyn (P) virtauksen. Kuva: Juss Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Solenoidille johdettu sähkövirta siirtää esiohjausventtiilin karaa ja esiohjauspaine pääsee vaikuttamaan pääkaran oikealle puolelle. Työpumpulta tuleva virtaus (P) pääsee työlaitteen kanavaan (A) ja samalla työlaitteelta tulevalle paluuöljylle (B) avautuu väylä säiliölle (T). Mikäli venttiilin vastakkaisen puolen solenoidi aktivoidaan, vaihtuu öljyvirtauksien suunta työlaitekanavissa päinvastaiseksi.
Solenoidille johdettu sähkövirta siirtää esiohjausventtiilin karaa ja esiohjauspaine pääsee vaikuttamaan pääkaran oikealle puolelle. Työpumpulta tuleva virtaus (P) pääsee työlaitteen kanavaan (A) ja samalla työlaitteelta tulevalle paluuöljylle (B) avautuu väylä säiliölle (T). Mikäli venttiilin vastakkaisen puolen solenoidi aktivoidaan, vaihtuu öljyvirtauksien suunta työlaitekanavissa päinvastaiseksi. Kuva: Jussi Laukkanen

Sähköisesti ohjattu 4/3-suuntaventtiili on monen hydraulijärjestelmän peruskomponentti. Sen avulla hydraulisylinteriä tai -moottoria voidaan ajaa molempiin suuntiin sekä pysäyttää laite venttiilin ohjauksella.

Nimitys 4/3 tarkoittaa sitä, että venttiili on 3-asentoinen 4-tieventtiili. Siinä on vapaa-asennon molemmin puolin oikea ja vasen asento. Venttiilillä ohjataan neljää kanavaa, jotka ovat pumpulta tuleva painekanava (P), säiliöön johtava paluukanava (T), sylinterin tai moottorin toisen puolen kanava (A) ja vastakkaisen puolen kanava (B).

Esimerkkiventtiiliksi on alla oleviin kuviin valittu sähköisesti ohjattu versio, sillä nykyisin sähkön avulla tapahtuva ohjaus on yleisin ratkaisu. Sähköohjausta varten suuntaventtiilin päällä on kooltaan selvästi pienempi esiohjausventtiili, joka liikkuu sähkösolenoidien avulla ja ohjaa esiohjaus-paineen jommallekummalle puolelle suuntaventtiilin karaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ylimmässä kuvassa suuntaventtiili on perusasennossa, eikä pumpulta tuleva paine pääse kammiostaan eteenpäin karan kannasten sulkiessa tien oikealle ja vasemmalle. Samoin esiohjausventtiili on keskiasennossa ja venttiililohkon takana kulkeva esiohjauskanava (X) päättyy esiohjaus-karan sulkemaan kammioon.

Jompaankumpaan sähkösolenoidiin johdettu virta saa ensin esiohjauskaran siirtymään haluttuun suuntaan, jolloin esiohjauspaine pääsee vaikuttamaan suuntaventtiilin karan päässä olevaan kammioon. Vastaavat kammiot ovat karan molemmin puolin ja niissä on jouset, jotka palauttavat karan keskiasentoon.

Myös esiohjausventtiilin molemmin puolin on karaa keskittävät jouset ja sähkövirran katkaisu palauttaa esiohjausventtiilin välittömästi takaisin keskiasentoon. Kuvan venttiilissä esiohjausventtiilille tulee erillinen esiohjauskanava (X), mutta sen sijasta voidaan käyttää vaihtoehtoisesti P-kanavan virtausta.