Maatilan IT-laitteet ja ohjelmistoja sisältävät koneet vaativat muutakin ylläpitoa kuin pölyjen pyyhkimistä – vuosikello auttaa muistamaan laitteiden vuosihuollot

Maatilan lukuisissa koneissa ja laitteissa on käyttöohjeessa huolto-ohje, jossa ohjeistetaan tekemään tietyt huoltotoimenpiteet käyttötuntien tai kalenterin etenemisen mukaan.
Tyypillisellä maatilalla on laajakaista, reititin, ainakin yksi tietokone ja erilaisia Internetiin kytkettyjä laitteita langallisesti tai langattomasti”, listaa Timo Oksanen maatilan tyypillisiä IT-laitteita. Kuvituskuva.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kausittainen vuosihuolto on käyttöohjeissa yleisempi kuin niiden toteuttaminen käytännössä. Yleensä arvokkaampien ja uudempien koneiden osalta vuosihuolloista huolehditaan paremmin.

Myös maatilan IT-laitteet ja kaikki ohjelmistoja sisältävät koneet vaativat muutakin ylläpitoa kuin pölyjen pyyhkimistä. Ohjelmistopäivitysten työläys riippuu paljon valmistajan toimintamallista – vaihtoehtoja on täysin automaattisista itsestään päivittyvistä ohjelmista monivaiheisiin käsin ohjelmoitaviin päivityksiin. Kyberturvallisuusuhkien hallitsemiseksi myös vaatimus ylläpitäjän osaamisesta korostuu.

Tietotekniikka on jokapäiväinen osa elämäämme niin kotona kuin työelämässä. Laitteet helpottavat työtä ja elämää, mutta mitä enemmän niitä on huolehdittavana, sitä enemmän niiden ylläpidosta on vaivaa. Uutta laitetta hankittaessa on hyvä arvioida, paljonko huolenpitoaikaa työtunteina se vaatii vuodessa.

Tyypillisellä maatilalla on laajakaista, reititin, ainakin yksi tietokone ja erilaisia Internetiin kytkettyjä laitteita langallisesti tai langattomasti – puhelimista ja tableteista valvontakameroihin ja sääasemiin. Kyberturvallisuus on tänä päivänä paljon muutakin kuin päivitysten asentaminen ja salasanojen vaihtaminen säännöllisesti, mutta näistä perusasioista ei ole syytä lipsua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Useat Internetiin kytketyt laitteet, kuten reitittimet, osaavat ladata päivitykset automaattisesti. Tässä piilee yleensä se vaara, että kun valmistaja lopettaa tuotteen tukemisen, päivityksiä ei enää tule – tämän huomaaminen edellyttää aktiivista seuraamista. Kun valmistaja on ilmoittanut, että Internetiin kytketty laite on end-of-life (EoL), sen jälkeen sen käyttäminen ei ole enää kyberturvallisuusnäkökulmasta suositeltavaa.

Mikäli Internetiin kytkettyjen laitteiden ja tietokoneiden ylläpito tuntuu aina unohtuvan, eräs melko yksinkertainen tapa on varata kalenteriin kerran kuukaudessa ”IT-päivä”, jolloin käydään läpi tarkistuslista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kirjautumista jokaisen laitteen laitehallintaan, tapahtumalokien katselmusta virheiden varalta, ohjelmistopäivitysten saatavuuden tarkistamista ja tietojen ja asetusten varmuuskopiointia joko paikalliselle kovalevylle tai pilvipalveluun. Tarkistuslistan laatiminen ei ole rakettitiedettä, tämän voi tehdä vaikka ruutupaperille sijoittamalla tarkistettavat asiat riveittäin ja kuukaudet sarakkeittain – rasti ruutuun, kun työ on suoritettu.

Koneiden ylläpidon suunnittelussa auttaa ”vuosikello”. Vuosikello on yksinkertaisimmillaan kuukausikalenteri, johon merkitään, mitä huoltotoimenpiteitä tehdään minkäkin kuukauden aikana – vuosittain säännöllisesti. Kun kalenterikuukaudet vääntää kellotaulun kehälle, saadaan jatkuva kalenteri. Joidenkin koneiden kanssa tämä tehdään aina ennen käyttösesongin alkua, mutta koneet, joissa varsinaista sesonkia ei ole, saattavat unohtua vuosihuoltosuunnitelmasta. Tämä koskee kaikkia laitteita painepesureista ja kompressoreista GPS-laitteisiin.

Koneviestin kolumnisti toimii maatalouskoneautomaation professorina Münchenin teknillisessä yliopistossa.