Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Radio-ohjaus apuna lokakaivoilla – katso, miten likakaivon tyhjennys sujuu näppärästi radio-ohjausta hyödyntämällä

Lokakaivojen ammattimainen tyhjentäminen tarkoittaa satoja erilaisia kohteita. Palvelun tarjoaja myy laadukasta työtä sekä helppoon, että hankalaan kohteeseen. Kalusto valitaan kokemuksen tuomien vaatimusten mukaan.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lokakaivojen tyhjentäjän peruspäivään kuuluu käynti pyöreästi kymmenen asiakkaan pihassa. Jokainen kohde on erilainen. Toisessa täytyy traktorilla peruuttaa kilometri päästäkseen pihaan ja toisella on rumat tyhjennyskohteet vuorattu hienoilla istutuksilla. Kaikille on kuitenkin tarjottava parasta mahdollista palvelua töiden jatkuvuutta ajatellen.

Rakensin eräälle kyseisten palvelujen tarjoajalle hydrauliikkaratkaisut radio ohjauksella Lame-merkkiseen uuteen vaihtolava- imupainesäiliöön. Radio-ohjauksella haettiin helpotusta työn suorittajan fyysiseen kuormitukseen, nopeutta ja tehokkuutta työhön sekä parempaa asiakaspalvelua kohteiden vähemmillä vaurioilla. Ensiraapaisulla laitteeseen syksysesongin lopussa tehdyssä koeajossa tavoitteet täyttyivät toivotusti.

Säiliön perässä on 40 m pitkällä 3”-letkulla oleva letkukela. Letkun käsittely yksin käytännössä vaatii vyöklipsillä mukana roikkuvan kauko-ohjaimen. Letkulla ylettää hyvin haastavimpiinkin kohteisiin, mutta aivan kaivon viereen päästäessä letkukelaa ei kannata käyttää. Kellalla olevan letkun läpi ei nimittäin imeminen onnistu ilmalukon takia, joten letku on lähes kokonaisuudessaan purettava maahan. Mukana kulkee myös lyhyempi 5”-irtoletku, jolla on helppo imeä kaivo tyhjäksi lähelle päästäessä. Imemiseen ja tarvittaessa tyhjennykseen käytettävää irtoletkua varten on säiliössä ylätäyttö- sekä pohjaliitin kauko-ohjattavalla luistiventtiilillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaivolla kansien irrotuksen ja sulkemisen aikana ei tarvitse säiliön kompressorin huutaa, vaan se käynnistetään ja sammutetaan tarpeen mukaan kauko-ohjaimesta. Kaikki säiliön toiminnot on liitetty kauko-ohjaimella toimiviksi työvaloja myöten. Tämä ratkaisu osakseen myös siksi, että traktoriin ei tarvitse muuta johdotusta kuin sähkövirran syöttö sekä hydrauliikan paine, paluu- ja signaalilinjat. Tämä helpottaa myös tulevaisuudessa vaihtolavan mahdollista sovittamista kuorma-auton päälle.

Vaihtolavassa on myös puhdasvesisäiliö ja Dynasetin valmistama viemärinavausjärjestelmä. Järjestelmään kuuluu myös käsikäyttöinen painepesuri. Vaihtolavan hydrauliikkaan rakennettiin mahdollisuus käyttää sekä imupainekompressoria että pesurilaitteistoa samaan aikaan sadevesi- ja rasvakaivojen puhdistamiseksi. Näitä ominaisuuksia ei vielä kuitenkaan päästy kokeilemaan talven pakkasten yllättäessä. Traktorin lasit ja asiakkaiden kaivonkannet kuitenkin saatiin koeajokierroksella pestyä mukana kulkevalla pesurilla.

Lue myös miten sähköhydrauliikka rakennettiin lokavaunuun:

Mukavuutta lokahommiin radio-ohjauksella – näin tehtiin lokasäiliöön asennetun radio-ohjattavan sähköhydrauliikan suunnittelu ja rakentaminen