
Koneviestin kokeilussa Makitan 40 voltin akkutyökalut – työkalujen suurempi volttimäärä näkyy tehossa, muttei ulkomitoissa

Makita XGT 40 V -akkutyökalumallisto:
- Suuremmalla volttimäärällä saadaan lisää työtehoa
- Tarjoaa yksinkertaisemman vaihtoehdon kaksiakkuisille työkaluille
- Malliston työkoneet on tarkoitettu ammattikäyttöön
- Toistaiseksi 40 V -sarjan koneiden hinta on huomattavasti 18 V -laitteita kalliimpi, mutta suurin hinnanero johtuu kalliimmasta akusta
Johdollisten työkalujen katoaminen rakennustyömailta on ollut erittäin nopeaa. Entistä suurempikapasiteettiset akut ovat lisänneet akkukoneiden käytettävyyttä ja pääosa rakennustyömaiden työkaluista onkin jo akkukäyttöisiä.
Akkujen suurentuminen on tapahtunut samaa tahtia kun erilaisten uusien konemallien kapasiteetti on kasvanut. Pitkään akkulaitteiden valmistajana toimineen Makitan kohdalla alun 7,2 voltista on siirrytty 2005 jo 18 volttisiin. Näitä akkuja hyödyntävillä kaksiakkuisilla malleilla on saatu nostettua työkalujen volttimäärä 36 volttiin – joka mahdollistaa entistä voimakkaampien sähkömoottoreiden käytön työkaluissa (katso myös KV 7/2020 juttu ”Mitä kertovat voltit, watit ja ampeeritunnit?” ). Suuremman voimantarpeen laitteita ovat esimerkiksi 230 millin hiomalaikalla varustettu kulmahiomakone ja puutarhakäytössä järeämpi ruohotrimmeri.
Makitalta rinnakkainen ”voimalaitevalikoima”
Laajan 18 V -akkuihin perustuvan LXT-valikoiman rinnalle Makita toi tämän vuoden alussa uuden XGT-sarjan. Siinä on siirrytty yhden 40 volttisen akun käyttöön. Alkuvaiheessa akkuja on kahta kokoa: 2,5 ja 4 ampeeritunnin kapasiteetilla. Energiaa niissä on 90 ja 144 wattituntia.
Erilaisia työkaluja on jo laaja valikoima. Rakennuskäyttöön on useita porakonemalleja ja ruuvinvääntimiä, sekä sirkkeli-, jiiri-, ja puukkosahat. Metallinkäsittelyyn on125 mm ja 230 mm kulmahiomakoneet sekä kaksi eri tehoista mutterinväännintä. Puutarhakäyttöön on voimalaiteyksikkö, jolla voidaan käyttää erilaisa vaihdettavia työlaitteita. Kattaus on hyvin laaja ja se mahdollistaa ensimmäisessä hankinnassa jo kattavan yhden akkumallin koneiden hankinnan.


Suurempi volttimäärä ei näy koneiden ulkomitoissa
Maahantuoja toimitti Koneviestin pyynnöstä kokeiluun muutaman uuden sarjan työkoneen, sekä molempia akkumalleja. Ensimmäinen havainto oli akkujen hieman suurentunut koko. 18 V -akkuihin verrattuna 40 V -akuista 2,5 Ah versio on joka suunnassa 4 Ah/ 18 V -akkua suurempi.
Itse työkoneissa ulkomitat ovat muutoin vastaavat 18 V -mallien kanssa. Sirkkelin kohdalla ulkomitat ovat selvästi suuremmat kuin yksiakkuisessa 18 V mallissa. 40 V -sirkkeli vastaa ulkomitoiltaan ja terähalkaisijaltaan kaksiakkuisia 36 V -malleja. Käytössä ero näiden kahden mallin osalta on se, että akkuja ja latauspisteitä tarvitaan puolet vähemmän. Tämä onkin 40 V -sarjan etu – työmaalle tarvitaan vähemmän varusteita.
Miten Voltit muuttuvat käytännön työtehoksi?
Äkkiseltään voisi kuvitella, että voltit ja ampeeritunnit, sekä akkujen energiasisältö määrittäisivät suoraan työtehoa.
Asia ei ole aivan näin yksikoikoinen, mikä selvisi kokeilun edetessä – suurempitehoiset 40 V -koneet pieksivät monissa kohdin lähes yhtä tehokkaiksi ilmoitetut 18 V -koneet, vaikka niitä olisi käytetty kahden akun ja 36 votin voimin. Käytännön työssä tämä näkyi siten, että 40 V -koneiden hyytyminen oli vähäisempää ja työskentely on kokonaistehokkaampaa.


Sirkkelillä lankkua rimoiksi halkaistaessa leikkuunopeus ei ollut kaksinkertainen – vaan voiman myötä jopa kolminkertainen. 40 V -sahaa sai oikeasti työntää sielun kyllyydestä 45 milliseen lankkuun, eikä se hyytynyt. Myös poravasaralla lattian avauksessa suhteellinen työteho oli selvästi parempi kuin mitä se olisi kahden 18 V akun voimin ollut.
Kirvesmiehet kiittävät
Akunkesto kirvoitti kehuja myös kirvesmiehiltä. Virran riittävyyden arvioitiin olevan jopa hämmästyttävän hyvä. Jotkut arvioivat laitteiden olevan turhan painavia, mutta toisaalta kokemus riippuu käyttäjän voimista ja rutinoitumisestakin. Testattujen työkalujen rakenne on joka tapauksessa erittäin jämerä, eikä esim. akkujen kiinnityksessä havaittu löystymistä.
Timpurikäytössä yleisimmin käytössä oleva akkulaite lienee akkuporakone, jota testattiin mm. kattoremontissa ja terassin rakentamisessa. Kattopeltejä ruuvatessa yhdellä akullisessa pystyttiin työskentelemään jopa kaksi kokonaista työpäivää, jossa ajassa kateruuveja ehtii tuikata aikamoisen määrän.
Ruuvinvääntimellä saatiin yksi terassi ja sen yli 300 ruuvia ruuvattua, ja akkuun jäi vielä hyvin virtaa käytettäväksi. Vertailun vuoksi samankokoisen terassin rakentamisessa 18 volttisella vääntimellä vaadittiin kaksi kappaletta neljän ampeeritunnin akkua työn suorittamiseen, kun 40 voltin laitteistolla virtaa jäi 2,5 Ah akkuun jäljelle kaksi palkkia.
Ruuvinvääntimessä on valittavissa useita erilaisia käyttöalueita. Niiden hyödyntäminen vaati alkuun käyttöohjekirjan (vielä ENG-kielisen) tutkailua. Esimerkiksi kierrosluvulle ja herkkyydelle on valmis asetus sekä puulle että eripaksuisille metalleille. Käytännössä tämä tarkoittaa kierrosalueiden sekä iskutahdin muuttumista. Lisäksi voi valita esimerkiksi sellaisen asetuksen, että momentti on kiinni ruuvatessa matalampi kuin avatessa.

Kätevää työtehoa
Myös iskuporakone osoitti tehokkuutensa. Eräässä testikohteessa irrotettiin 10 neliöisestä makuuhuoneesta tiukkaan takertunutta muovimattoa. Koko alue saatiin helposti piikattua teräslastalla 10 cm siivuina leikaten. Virtaa riitti myös lattiatasoitteen irrottamiseen aina puoleen väliin saakka, jolloin akun vaihto tuli ajankohtaiseksi.
Pyörösahan kierrosnopeudeksi ilmoitetaan 6 000 terän pyörähdystä minuutissa. Suuren nopeuden ansiosta esimerkiksi paksua keittiölevyä sahatessa terän todettiin uppoavan kuin juustoon, ja jälki oli erinomaista – jopa lähes tehdastason leikkureita lähentelevää.
Kokemukset pulttipyssystä osoittautuivat myös positiivisiksi. Mutterinväännin on 3/4” karalla. Yhdellä akullisella saatiin vaihdettua renkaat neljään 6-tonniseen pyöräkuormaimeen. Suurimmaksi kiristysvoimaksi ilmoitetaan 1 800 newtonmetriä ja avausvoimaksi yli 2 000 Nm.
Testipaketin mukana toimitettiin useita 2,5 ja 4,0 Ah:n akkuja. Pienimmät akut latautuvat reilussa 20 minuutissa. Suuremmat versiot vaativat n. 45 minuutin latauksen – jos akku laitetaan lämpimänä laturiin, kuluu muutama minuutti automaattisen jäähdytystoiminnon merkeissä. Suhteellisen lyhyet latausajat ja muhkea akunkesto takaavatkin katkeamattoman työsyklin myös ammattikäytössä.
Uusi aika tulee, volttimäärä kasvaa
Kokeilun perusteella on selvää, että kaksiakkuiset akkutyökalut tulevat vähitellen korvaantumaan ammattikäytössä yksiakkuisilla, korkeamman volttimäärän versioilla. Etenkin pienempikokoisissa työkaluissa, kuten 125 mm kulmahiomakoneessa ja akkuporassa sekä ruuvivääntimessä saadaan merkittävästi etuja yhden akun suuremmasta energiasisällöstä. Ja 40 volttisten koneiden ja akkujen korkeammat hinnat tasaantuvat siihen, että myös suhteellisen arvokkaita akkuja pitää hankkia puolet vähemmän.



Testaus: Tommi Hakala, Jukka Liimatainen, Marko Pulkkinen, Veijo Puuronen, Arto Turpeinen
Osaston luetuimmat
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi20.6.
- Näin säädät puimurin, osa II — teho ylös, tappiot alas5.7.2016
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Varavoimayksikön hankkiminen edellyttää suunnittelua – näin selvität, mikä on oikeankokoinen aggregaatti tarpeitasi varten14.1.2021
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta20.9.2021
- Leikkuupuimurin huolto- ja korjausvinkit – vuoden 2007 Sampo 2065 -puimurin huoltotyöt ennen puintikauden alkua12.8.2020