Koneviestin kokeilussa Makitan 40 voltin akkutyökalut – työkalujen suurempi volttimäärä näkyy tehossa, muttei ulkomitoissa

Makita esitteli alkuvuodesta uuden XGT-akkutyökonevalikoiman. Työkaluissa käytetään 40-volttisia akkuja, eli volttimäärä on yli kaksi kertaa suurempi kuin rinnakkainen 18 V -mallisto. Koneviesti otti selvää, miten tämä vaikuttaa käytännön töissä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Makita XGT 40 V -akkutyökalumallisto:

  • Suuremmalla volttimäärällä saadaan lisää työtehoa
  • Tarjoaa yksinkertaisemman vaihtoehdon kaksiakkuisille työkaluille
  • Malliston työkoneet on tarkoitettu ammattikäyttöön
  • Toistaiseksi 40 V -sarjan koneiden hinta on huomattavasti 18 V -laitteita kalliimpi, mutta suurin hinnanero johtuu kalliimmasta akusta

Johdollisten työkalujen katoaminen rakennustyömailta on ollut erittäin nopeaa. Entistä suurempikapasiteettiset akut ovat lisänneet akkukoneiden käytettävyyttä ja pääosa rakennustyömaiden työkaluista onkin jo akkukäyttöisiä.

Akkujen suurentuminen on tapahtunut samaa tahtia kun erilaisten uusien konemallien kapasiteetti on kasvanut. Pitkään akkulaitteiden valmistajana toimineen Makitan kohdalla alun 7,2 voltista on siirrytty 2005 jo 18 volttisiin. Näitä akkuja hyödyntävillä kaksiakkuisilla malleilla on saatu nostettua työkalujen volttimäärä 36 volttiin – joka mahdollistaa entistä voimakkaampien sähkömoottoreiden käytön työkaluissa (katso myös KV 7/2020 juttu ”Mitä kertovat voltit, watit ja ampeeritunnit?” ). Suuremman voimantarpeen laitteita ovat esimerkiksi 230 millin hiomalaikalla varustettu kulmahiomakone ja puutarhakäytössä järeämpi ruohotrimmeri.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Makitalta rinnakkainen ”voimalaitevalikoima”

Laajan 18 V -akkuihin perustuvan LXT-valikoiman rinnalle Makita toi tämän vuoden alussa uuden XGT-sarjan. Siinä on siirrytty yhden 40 volttisen akun käyttöön. Alkuvaiheessa akkuja on kahta kokoa: 2,5 ja 4 ampeeritunnin kapasiteetilla. Energiaa niissä on 90 ja 144 wattituntia.

Erilaisia työkaluja on jo laaja valikoima. Rakennuskäyttöön on useita porakonemalleja ja ruuvinvääntimiä, sekä sirkkeli-, jiiri-, ja puukkosahat. Metallinkäsittelyyn on125 mm ja 230 mm kulmahiomakoneet sekä kaksi eri tehoista mutterinväännintä. Puutarhakäyttöön on voimalaiteyksikkö, jolla voidaan käyttää erilaisa vaihdettavia työlaitteita. Kattaus on hyvin laaja ja se mahdollistaa ensimmäisessä hankinnassa jo kattavan yhden akkumallin koneiden hankinnan.

Porien ja ruuvivääntimien 40 V -peruskoneen koko ei ole suurempi kuin 18 V -malleissa. Kokoero tulee akusta, joka on 40 V -malleissa kaikilta mitoiltaan suurempi.
Porien ja ruuvivääntimien 40 V -peruskoneen koko ei ole suurempi kuin 18 V -malleissa. Kokoero tulee akusta, joka on 40 V -malleissa kaikilta mitoiltaan suurempi. Kuva: Tommi Hakala
Kulmahiomakoneena oli 40 V -sarjasta alapuolisella turvaliipaisimella varustettu malli. Se on hieman aikaisempaa versiota suurempi ja etukahva on pidempi.
Kulmahiomakoneena oli 40 V -sarjasta alapuolisella turvaliipaisimella varustettu malli. Se on hieman aikaisempaa versiota suurempi ja etukahva on pidempi. Kuva: Tommi Hakala

Suurempi volttimäärä ei näy koneiden ulkomitoissa

Maahantuoja toimitti Koneviestin pyynnöstä kokeiluun muutaman uuden sarjan työkoneen, sekä molempia akkumalleja. Ensimmäinen havainto oli akkujen hieman suurentunut koko. 18 V -akkuihin verrattuna 40 V -akuista 2,5 Ah versio on joka suunnassa 4 Ah/ 18 V -akkua suurempi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Itse työkoneissa ulkomitat ovat muutoin vastaavat 18 V -mallien kanssa. Sirkkelin kohdalla ulkomitat ovat selvästi suuremmat kuin yksiakkuisessa 18 V mallissa. 40 V -sirkkeli vastaa ulkomitoiltaan ja terähalkaisijaltaan kaksiakkuisia 36 V -malleja. Käytössä ero näiden kahden mallin osalta on se, että akkuja ja latauspisteitä tarvitaan puolet vähemmän. Tämä onkin 40 V -sarjan etu – työmaalle tarvitaan vähemmän varusteita.

Miten Voltit muuttuvat käytännön työtehoksi?

Äkkiseltään voisi kuvitella, että voltit ja ampeeritunnit, sekä akkujen energiasisältö määrittäisivät suoraan työtehoa.

Asia ei ole aivan näin yksikoikoinen, mikä selvisi kokeilun edetessä – suurempitehoiset 40 V -koneet pieksivät monissa kohdin lähes yhtä tehokkaiksi ilmoitetut 18 V -koneet, vaikka niitä olisi käytetty kahden akun ja 36 votin voimin. Käytännön työssä tämä näkyi siten, että 40 V -koneiden hyytyminen oli vähäisempää ja työskentely on kokonaistehokkaampaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Selkeimmin vanhemman sarjan koneesta erosi sirkkeli. 40 V -sarjan malli on selvästi järeämpi, ja myös oikeakätinen – purut lentävät nyt poispäin sahaajasta. Leikkuutehoa on enemmän johtuen 1 000 k-min korkeammista kierroksista ja suuremmasta terästä.
Selkeimmin vanhemman sarjan koneesta erosi sirkkeli. 40 V -sarjan malli on selvästi järeämpi, ja myös oikeakätinen – purut lentävät nyt poispäin sahaajasta. Leikkuutehoa on enemmän johtuen 1 000 k-min korkeammista kierroksista ja suuremmasta terästä. Kuva: Tommi Hakala
Sen lisäksi, että XGT-sarjan sirkkelin leikkuuteho 45 millisen lankun sahauksessa oli 18 V -versiota 3 kertaa nopeampaa, myös akun kesto on hyvä. Kuvan rimaa pystyi leikkaamaan 40 metrin edestä, minkä jälkeen akussa oli vielä kaksi palkkia virtaa jäljellä.
Sen lisäksi, että XGT-sarjan sirkkelin leikkuuteho 45 millisen lankun sahauksessa oli 18 V -versiota 3 kertaa nopeampaa, myös akun kesto on hyvä. Kuvan rimaa pystyi leikkaamaan 40 metrin edestä, minkä jälkeen akussa oli vielä kaksi palkkia virtaa jäljellä. Kuva: Tommi Hakala

Sirkkelillä lankkua rimoiksi halkaistaessa leikkuunopeus ei ollut kaksinkertainen – vaan voiman myötä jopa kolminkertainen. 40 V -sahaa sai oikeasti työntää sielun kyllyydestä 45 milliseen lankkuun, eikä se hyytynyt. Myös poravasaralla lattian avauksessa suhteellinen työteho oli selvästi parempi kuin mitä se olisi kahden 18 V akun voimin ollut.

Kirvesmiehet kiittävät

Akunkesto kirvoitti kehuja myös kirvesmiehiltä. Virran riittävyyden arvioitiin olevan jopa hämmästyttävän hyvä. Jotkut arvioivat laitteiden olevan turhan painavia, mutta toisaalta kokemus riippuu käyttäjän voimista ja rutinoitumisestakin. Testattujen työkalujen rakenne on joka tapauksessa erittäin jämerä, eikä esim. akkujen kiinnityksessä havaittu löystymistä.

Timpurikäytössä yleisimmin käytössä oleva akkulaite lienee akkuporakone, jota testattiin mm. kattoremontissa ja terassin rakentamisessa. Kattopeltejä ruuvatessa yhdellä akullisessa pystyttiin työskentelemään jopa kaksi kokonaista työpäivää, jossa ajassa kateruuveja ehtii tuikata aikamoisen määrän.

Ruuvinvääntimellä saatiin yksi terassi ja sen yli 300 ruuvia ruuvattua, ja akkuun jäi vielä hyvin virtaa käytettäväksi. Vertailun vuoksi samankokoisen terassin rakentamisessa 18 volttisella vääntimellä vaadittiin kaksi kappaletta neljän ampeeritunnin akkua työn suorittamiseen, kun 40 voltin laitteistolla virtaa jäi 2,5 Ah akkuun jäljelle kaksi palkkia.

Ruuvinvääntimessä on valittavissa useita erilaisia käyttöalueita. Niiden hyödyntäminen vaati alkuun käyttöohjekirjan (vielä ENG-kielisen) tutkailua. Esimerkiksi kierrosluvulle ja herkkyydelle on valmis asetus sekä puulle että eripaksuisille metalleille. Käytännössä tämä tarkoittaa kierrosalueiden sekä iskutahdin muuttumista. Lisäksi voi valita esimerkiksi sellaisen asetuksen, että momentti on kiinni ruuvatessa matalampi kuin avatessa.

Uusien suurempivolttisten akkujen isompi energiasisältö tarkoittaa käyttäjälle vähäisempänä tarvetta ladata akkuaja. Kuvan terassilaudoituksen 300 ruuvia kuluttivat 2,5 Ah:n akusta vasta 2/3 latauksesta.
Uusien suurempivolttisten akkujen isompi energiasisältö tarkoittaa käyttäjälle vähäisempänä tarvetta ladata akkuaja. Kuvan terassilaudoituksen 300 ruuvia kuluttivat 2,5 Ah:n akusta vasta 2/3 latauksesta. Kuva: Tommi Hakala

Kätevää työtehoa

Myös iskuporakone osoitti tehokkuutensa. Eräässä testikohteessa irrotettiin 10 neliöisestä makuuhuoneesta tiukkaan takertunutta muovimattoa. Koko alue saatiin helposti piikattua teräslastalla 10 cm siivuina leikaten. Virtaa riitti myös lattiatasoitteen irrottamiseen aina puoleen väliin saakka, jolloin akun vaihto tuli ajankohtaiseksi.

Pyörösahan kierrosnopeudeksi ilmoitetaan 6 000 terän pyörähdystä minuutissa. Suuren nopeuden ansiosta esimerkiksi paksua keittiölevyä sahatessa terän todettiin uppoavan kuin juustoon, ja jälki oli erinomaista – jopa lähes tehdastason leikkureita lähentelevää.

Kokemukset pulttipyssystä osoittautuivat myös positiivisiksi. Mutterinväännin on 3/4” karalla. Yhdellä akullisella saatiin vaihdettua renkaat neljään 6-tonniseen pyöräkuormaimeen. Suurimmaksi kiristysvoimaksi ilmoitetaan 1 800 newtonmetriä ja avausvoimaksi yli 2 000 Nm.

Testipaketin mukana toimitettiin useita 2,5 ja 4,0 Ah:n akkuja. Pienimmät akut latautuvat reilussa 20 minuutissa. Suuremmat versiot vaativat n. 45 minuutin latauksen – jos akku laitetaan lämpimänä laturiin, kuluu muutama minuutti automaattisen jäähdytystoiminnon merkeissä. Suhteellisen lyhyet latausajat ja muhkea akunkesto takaavatkin katkeamattoman työsyklin myös ammattikäytössä.

Uusi aika tulee, volttimäärä kasvaa

Kokeilun perusteella on selvää, että kaksiakkuiset akkutyökalut tulevat vähitellen korvaantumaan ammattikäytössä yksiakkuisilla, korkeamman volttimäärän versioilla. Etenkin pienempikokoisissa työkaluissa, kuten 125 mm kulmahiomakoneessa ja akkuporassa sekä ruuvivääntimessä saadaan merkittävästi etuja yhden akun suuremmasta energiasisällöstä. Ja 40 volttisten koneiden ja akkujen korkeammat hinnat tasaantuvat siihen, että myös suhteellisen arvokkaita akkuja pitää hankkia puolet vähemmän.

Pulttipyssy on varustettu 3/4” karalla. Kuvassa aukaistaan kuorma-auton trailerin renkaiden pultteja, mihin laitteen voima riittää mainiosti. Virtaakin piisaa: akullisella saatiin helposti vaihdettua renkaat neljään pyöräkuormaimeen.
Pulttipyssy on varustettu 3/4” karalla. Kuvassa aukaistaan kuorma-auton trailerin renkaiden pultteja, mihin laitteen voima riittää mainiosti. Virtaakin piisaa: akullisella saatiin helposti vaihdettua renkaat neljään pyöräkuormaimeen. Kuva: Arto Turpeinen
Iskuporakoneen akullisella saatiin helposti piikattua 10 neliöisen huoneen muovimatto irti. Virtaa riitti myös tasoitteen irrottamiseen aina huoneen puoleenväliin saakka.
Iskuporakoneen akullisella saatiin helposti piikattua 10 neliöisen huoneen muovimatto irti. Virtaa riitti myös tasoitteen irrottamiseen aina huoneen puoleenväliin saakka. Kuva: Arto Turpeinen
Puukkosahan tehontarve on varsin suuri etenkin kuvan kaltaisessa työskentelyssä. Voimaa laitteesta tuntui löytyvän.
Puukkosahan tehontarve on varsin suuri etenkin kuvan kaltaisessa työskentelyssä. Voimaa laitteesta tuntui löytyvän. Kuva: Arto Turpeinen

Testaus: Tommi Hakala, Jukka Liimatainen, Marko Pulkkinen, Veijo Puuronen, Arto Turpeinen