
Turvallisuuskortti 5: Turvallisesti perävaunuilla





Tärkeimmät vaarojen ehkäisykeinot:
• Nouse ja laskeudu vaunuun vain siihen tarkoitettua kulkutietä käyttäen – älä hyppää!
• Pidä askelmat ja kädensijat kunnossa. Jos ne ovat huonot tai puuttuvat, paremmat voi tehdä tai teettää.
• Ole varovainen laitojen kiinnityksessä ja irrotuksessa. Käytä käsineitä ja varvassuojallisia turvajalkineita Etukuormaimella laitaa käsiteltäessä kuljettajan ja apumiehen on sovittava merkeistä ja pelisäännöistä.
• Jos on tarve työskennellä nostetun kippilavan alla, lukitse se huoltotuella.
Muita huomioitavia asioita:
• Vältä työskentelyä traktorin ja vaunun välissä kytkentätilanteessa.
• Käytä rullapeitettä perinteisen peitteen tilalla (ks. kuva).
• Kaatumisvaaran välttämiseksi varmistu kipattaessa, että vaunun
pyörät ovat riittävän kantavalla ja tasaisella maalla.
• Käytä kippiä ja muita traktorista hallittaviksi tarkoitettuja toimintoja vain kuljettajan paikalla istuen, ei kurkottamalla ovesta tai takaikkunasta.
• Sido kappaletavara (paalit, puutavara ym.) turvallisesti.
• Kytkettäessä vaunu tuorerehusilppurin välirunkoon, hakkuriin tai muihin laitteisiin jotka siirtävät kytkentäpistettä taaksepäin, varmista että traktorin etupyörillä säilyy riittävä ohjauskyky eli paino – käytä etupainoja tai rajoita kuormakokoa.
• Varmista tukijalan kunto, aisan tuenta ja käytä pyörien pysäköintikiiloja.
Suurimmat riskitekijät
Tavallisin tapaturmatyyppi on putoaminen kiivetessä vaunuun tai vaunusta sekä kaatuminen ja putoaminen liikkuttaessa vaunun tai kuorman päällä.
Ylivoimaisesti yleisin turvallisuuspuute onkin huono kulkutie laitojen yli kuormatilaan. Se aiheuttaa usein toistuvan putoamisriskin, sillä kuormatilaan on asiaa melko usein. On siis syytä huolehtia kulkuteiden kunnosta (askelmat ja kädensijat) ja kiinnittää huomiota siihen, miten kiipeää ylös, alas sekä liikkuu vaunun päällä. Myös hyppääminen vaunusta maahan – johon huonot tikkaat houkuttavat – aiheuttaa vammoja.
Toinen tavallinen riski on vaunun osien putoaminen käyttäjän päälle. Vetoaisa, vetoaisan tukijalka, ja laidat saattavat pudota kiinnitys- ja irrotustilanteissa. Siksi laitojen käsittely ja vaunun kytkentä ja irrotus vaativat erityistä varovaisuutta.
Vakavia tapaturmia on sattunut myös liikkuessa ylösnostetun kippilavan alla,
esimerkiksi vaunun huolto- ja korjaustöissä. Kippilava on syystä tai toisesta laskeutunut ja henkilö on jäänyt puristukseen. Määräysten mukaan vaunussa pitää olla mekaaninen huoltotuki tai muu mahdollisuus lukita kippilava turvallisesti yläasentoon tilanteissa, kun pitää oleskella nostetun lavan alla.
Osaston luetuimmat
- Kylvössä tapahtunut virhe aiheutti kylvökoneen laakeriremontin – se johti ajatukseen vaihtaa kestovoitelu nippavoiteluun
- Puukäyttöinen kamiina on tehokas lämmitysmuoto konehalliin – tarvittavat luvat kannattaa tarkistaa oman kunnan viranomaisilta
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Ajoleikkurin terän teroitus
- Ajettavan ruohonleikkurin keväthuolto säästää myöhemmiltä murheilta — näillä toimenpiteillä saat ajoleikkurin kuntoon alkukesän nurmille
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi