Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pörinää Helsingissä - Traktorimarssi elinkeinon puolesta

Maatalousyrittäjät halusivat 11.3.2016 järjestetyllä traktorimarssilla kiinnittää kuluttajien huomion maatalouden ja kotimaisen elintarviketuotannon heikkoon kannattavuuteen. Mielenilmaus sujui erittäin hyvin ja kuluttajat peukuttivat marssiin osallistujia. Samalla helsinkiläisillä oli erinomainen tilaisuus nähdä uutta ja vanhempaa traktorikalustoa Senaatintorilla.

Traktorimarssiin osallistui noin 600–700 traktoria ja tuhansia viljelijöitä, joista osa saapui paikalle bussilla. Ensimmäiset traktorit lähtivät liikkeelle jo keskiviikkoiltana ehtiäkseen perjantaiksi Senaatintorille. Pisimmän matkan takaa marssiin osalllistuivat Markku ja Teemu Kokkoniemi, jotka lähtivät Ylikiimingistä eli Oulusta. Markku Kokkoniemelle kertyi ajomatkaa 
1 537 km, sillä hän haki vielä Porista jäätelökioskin kotiin viemisiksi.

Eri puolilta tulevat traktorit kokoontuivat kuuteen kokoontumispaikkaan, jotka sijaitsivat kehä kolmosen ulkopuolelle. Sieltä marssi jatkui viiden koneen letkoina poliisin ohjaamia reittejä pitkin Senaatintorille.

Vanhempaa kalustoa tuotiin kokoontumispaikoille lavetilla. Matkassa oli kokeneempaakin kalustoa, joka selvisi taipaleesta kunnialla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Asko Hänninen lähti Kannonkoskelta torstai-aamuna kohti Helsinkiä, jonka lähistöllä olevalle kokoontumispaikalle saavuttiin ilta kahdeksalta. Ajomatkaa kertyi yhteen suuntaan 383 km, minkä taittamiseen viittä kymppiä kulkeva Valtra 142 tarvitsi 110 litraa polttoainetta. Marssijat osallistuivat Hirvaskankaalle järjestettyyn mediatapahtumaan ja pitivät pari biotaukoa. Tehollinen ajoaika oli noin kahdeksan tuntia.

Marssi sujui Askon mukaan rauhallisesti. ”Ajoin suurimman osan matkasta letkan viimeisenä, josta oli hyvä seurata meitä ohittavia autoilijoita. He tiesivät hyvin marssin tarkoituksen, sillä valtaosa ohittajista kannusti meitä vilkauttamalla valoja tai näyttämällä peukkua, nyrkkiä ei heristetty kertaakaan. Jopa raitiovaunun kuljettaja pysähtyi ja antoi tietä, kun siirryimme Senaatintorille. Porukka käyttäytyi asiallisesti, millä oli ratkaiseva merkitys marssiin onnistumiseen.”

Toivottavasti marssi muistutti päättäjiä ja kuluttajia ruokaturvallisuuden lisäksi myös kotimaisen elintarviketuotannon työllistävästä vaikutuksesta. Maataloustuotannon pitää olla reilua, eli myös maatalouskaupan tuontielintarvikkeille on asetettava samat laadulliset ja eettiset vaatimukset kuin kotimaan tuotannolle.

Torilla olevat traktorit antoivat läpileikkauksen käytössä olevasta traktorikannasta. Vanhoilla koneilla tehdään yhä merkittävä osa maataloustöistä. Uusiakin koneita tarvitaan, sillä tuotanto keskittyy entistä suurempiin yksikköihin ja koneurakoinnin merkitys tulonlähteenä kasvaa jatkuvasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Traktoreita koskevat EU:ssa samat päästömääräykset kuin muita työkoneita, tasoltaan vaatimukset ovat samaa luokkaa tieliikenteen kanssa. Siksi mielenosoitukseen osallistuneiden uusimpien traktoreiden hinnassa on enemmän kuin hyvän weteraanitraktorin arvon verran päästötekniikkaa.