Digitalisaatio tuo tehokkuutta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

“Digi, digi, digi”, sanottiin aikoinaan jo televisiomainoksessakin. Sama ilmiö on rantautunut rytinällä myös rakennuskoneteollisuuteen, sillä konevalmistajat ovat tunnistaneet alan ongelmat. Varsin yleisesti tunnustettuja asioita ovat tehottomuus ja työvoimapula. Ratkaisua haetaan digitalisaatiosta.

Vielä muutamia vuosia sitten tehokkuutta pyrittiin parantamaan yksittäisten koneiden järjestelmillä, mutta asia on viety askel pidemmälle IoT-teknologian avulla, joka tarkoittaa ”esineiden internetiä”. Käytännössä yhä pienemmät työlaitteet voivat keskustella keskenään, ja niitä voidaan säätää sekä hallita etänä. Rakennustyömaan tasolla kaikki osapuolet voivat seurata työvaiheita reaaliajassa. Kerättyä tietoa voidaan hyödyntää myös jatkoprojekteissa.

Digitalisaation avulla koneiden käytön ennakoidaan helpottuvan. Esimerkiksi kuljettajan ei tarvitse olla niin taitava kuin korkokeppiaikaan, vaan järjestelmä osaa ohjeistaa kulloisessakin työtehtävässä. Toisaalta useat valmistajat esittelivät koneiden etäohjausjärjestelmiä, jolloin kuljettajan ei tarvitse istua ohjaamossa, vaan konetta ohjataan toisaalta. Robotisaatio lienee tulevaisuutta myös maarakennuksen perustehtävissä. Jatkossa myös koneiden säädettävyys paranee. Esimerkiksi voimansiirron ja mottoreiden suorituskykyä voidaan muokata olosuhteisiin ja työtehtävään sopivaksi, jolloin hyötysuhde paranee.

Tähän saakka irralliset teknologiat ovat olleet sinänsä jo valmiita, mutta Bauma-näyttelyn vaikutelmaksi jäi, että yksittäiset sovellukset on piakkoin mahdollista koota yhtenäiseksi paketiksi.